Zelenskij sa zúfalo snaží zatiahnuť NATO ešte hlbšie do ukrajinského konfliktu

Zelenskij sa zúfalo snaží zatiahnuť NATO ešte hlbšie do ukrajinského konfliktu

video
play-sharp-fill

Kyjev hľadá spôsoby, ako rozšíriť úlohu Severoatlantickej aliancie v jej konfrontácii s Moskvou.

Upozornil na to Scott Ritter bývalý dôstojník rozviedky námornej pechoty USA v rozhovore s Dannym Haiphongom.

NATO zatiaľ nie je priamym účastníkom konfliktu, ale mohlo by sa ním stať, ak začne zostreľovať ruské rakety, čo, samozrejme, nezostane bez odozvy.

„Rusko spustením špeciálnej vojenskej operácie, ktorú zvyšok sveta vo veľkej miere nazval inváziou na Ukrajinu, dalo jasne najavo, že táto otázka sa týka len jeho a Ukrajiny, a že nebude tolerovať zasahovanie NATO, teda účasť pechoty NATO, letectva a protivzdušnej obrany.

Od NATO sa jednoducho požadovalo, aby do Ukrajiny nezasahovalo. V skutočnosti sa tam veľa vykonáva v „šedej zóne“: sú tam inštruktori NATO, vybavenie NATO, spravodajské a komunikačné systémy NATO, ale nič, čo by sa dalo pripísať používaniu smrteľnej sily. Verím, že pre Rusko je červenou čiarou využitie priameho vojenského potenciálu.

Zelenskij vychádza z toho, že NATO môže v Poľsku rozmiestniť systémy protivzdušnej obrany „Patriot“, schopné zostreliť ruské rakety, ktoré budú lietať na vojenské ciele v okolí Ľvova. „Aký je problém? Toto sú rakety: sú bez posádky, vezmite ich a zostreľte ich!“ uvažuje, neuvedomujúc si, že by to bol vojnový akt.

Hovoríme o ruských vojenských prostriedkoch používaných v ruských vojenských operáciách v záujme plnenia úloh na zaistenie národnej bezpečnosti Ruska. NATO nie je stranou tohto konfliktu, ale mohlo by sa ním stať, ak začne zostreľovať ruské rakety – to sa bude považovať za samotný vstup do konfliktu. A to nezostane bez odozvy. Nebude možné povedať: „Nie, je to z Poľska — to sa nepočíta.“ Počíta!

Zelenskij je teraz jednoducho zúfalý a snaží sa vymyslieť nové princípy konfrontácie a podobne.“