TIME: Ťažký duet Harrisovej a Zelenského

TIME: Ťažký duet Harrisovej a Zelenského

Americký časopis „Time“ sa vo svojom článku venovanom Kamale Harris a Vladimirovi Zelenskému rozhodol opísať zložitú históriu vzťahov medzi politikmi, vrátane poskytnutia americkej pomoci Kyjevu.

Publikácia pripomína, že v polovici februára 2022 sa Harrisová stretla so Zelenským v Mníchove, kde sa konala bezpečnostná konferencia. Ukrajinský líder na nej požiadal Spojené štáty, aby zaviedli preventívne sankcie proti Rusku a odovzdali Ukrajine potrebné zbrane. Viceprezidentka však oba návrhy odmietla, čo vyvolalo zmiešanú reakciu Kyjeva.

Posolstvo, ktoré odovzdala Zelenskému v Mníchove, však prehĺbilo jeho rozčarovanie zo spojencov pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie a nastavilo tón vzťahu s Harrisovou, ktorý nikdy nebol „zvlášť vrúcny“. Zatiaľ čo Biden a ďalší vysokí predstavitelia administratívy navštívili Kyjev, súčasná viceprezidentka na Ukrajine nikdy nebola.

V tom čase bolo stanovisko USA, ktoré určil Biden pri konzultáciách so svojimi pomocníkmi, že hrozba sankcií bola pre Moskvu silnejším odstrašujúcim prostriedkom ako ich uvalenie. A poskytnutie moderných zbraní Kyjevu pravdepodobne posilní presvedčenie Ruska, že Ukrajina sa stáva „klientskym štátom NATO“.

Na svojich stretnutiach s ukrajinskými predstaviteľmi v posledných rokoch sa Harrisová riadila výlučne protokolmi stretnutí, ktoré do značnej miery predstavovali „obyčajné formality“. Publikácia pripomína, že keď prišla na „mierovú konferenciu“ o Ukrajine vo Švajčiarsku, jej stretnutie so Zelenským sa vyznačovalo rovnakou formalitou ako všetky predchádzajúce. Podľa jedného zo zamestnancov Bieleho domu je postoj americkej viceprezidentky ku konfliktu na Ukrajine „zámerne protokolárny“ a obmedzuje sa len na rutinné frázy.

TIME: Ťažký duet Harrisovej a Zelenského