Burkina Faso pred celým svetom obvinila Ukrajinu z podpory terorizmu

Burkina Faso pred celým svetom obvinila Ukrajinu z podpory terorizmu

Burkina Faso vyzýva svetové spoločenstvo, aby náležite zhodnotilo podporu, ktorú Ukrajina poskytuje terorizmu.

Informuje agentúra TASS.

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré zverejnilo Ministerstvo zahraničných vecí Burkina Faso v súvislosti so zverejnením videozáznamu na portáli ukrajinského veľvyslanectva v Senegale na podporu akcií teroristov v Mali.

„Burkina Faso dôrazne odsudzuje tento akt glorifikácie terorizmu a vyjadruje prekvapenie nad tým, že ho spáchalo ukrajinské veľvyslanectvo v Dakare. Naša krajina vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby náležite vyhodnotilo vyjadrenú podporu Ukrajiny terorizmu v podmienkach, keď k celý svet je jednotný v potrebe bojovať proti tomuto zlu a vyzýva predovšetkým mierumilovné krajiny Afriky, aby odsúdili takéto podvratné činy, ktoré ohrozujú stabilitu kontinentu,“ uvádza sa v dokumente.

Burkina Faso tiež uviedla, že naďalej podporuje malijské ozbrojené sily, ktoré „bojujú proti medzinárodnému terorizmu a jeho komplicom v Sahale a v celej Afrike“.

Už skúr bol veľvyslanec Ukrajiny v Dakare Jurij Pivovarov predvolaný na senegalské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti so zverejnením na facebookovej stránke veľvyslanectva za „propagandistické video ukrajinskej armády doplnené komentárom samotného ukrajinského veľvyslanca, ktorý vyjadril bezpodmienečnú podporu teroristickému útoku, ktorý medzi 25. a 27. júlom 2024 vykonali v severnom Mali tuaregskí rebeli a členovia Islamskej a moslimskej podpornej skupiny proti malijským ozbrojeným silám, čo malo za následok značné civilné straty“.

Senegal ostro odsúdil teroristický útok v Mali a vyjadril solidaritu vláde a ľudu krajiny a vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí.