Tajná služba bola obvinená, že nedokázala zabrániť pokusu o atentát na Trumpa

Tajná služba bola obvinená, že nedokázala zabrániť pokusu o atentát na Trumpa

Tajná služba obviňuje miestne orgány činné v trestnom konaní z toho, že nezabezpečili strechu, na ktorej sa 20-ročný mladík pokúsil cez víkend spáchať atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Miestne orgány činné v trestnom konaní a viacerí odborníci, ktorí sa vyjadrili pre televíziu NBC News, však uviedli, že všetka zodpovednosť za ochranu prezidenta v konečnom dôsledku leží na Tajnej službe.

Agentúra je podrobená rozsiahlej kritike za to, že strelcovi, identifikovanému ako Thomas Matthew Crooks, umožnila voľný prístup k prezidentovi Trumpovi počas jeho sobotňajšieho zhromaždenia v Pensylvánii. Crooks zasiahol Trumpa’do pravého ucha, prezident je však údajne v dobrom stave.

Uvádza sa že Crooks bol v istom období registrovaným republikánom, ale v roku 2021 daroval 15 dolárov aj skupine Progressive Turnout Project, ktorá je napojená na ľavicovú Demokratickú stranu.

Strecha “bola identifikovaná tajnou službou ako potenciálne zraniteľné miesto v dňoch pred udalosťou, uviedli dva zdroje oboznámené s operáciami agentúry’pre NBC News,” výstup včera večer informovala.

“Tajná služba označila túto strechu ako strechu, ktorá patrí pod právomoc miestnych orgánov činných v trestnom konaní, čo je bežná prax pri zabezpečovaní zhromaždení pod holým nebom,” povedal hovorca tajnej služby Anthony Guglielmi, podľa NBC News’ parafráza.

Výstup informoval:

Tajná služba spolupracovala s miestnymi orgánmi činnými v trestnom konaní na zachovaní bezpečnosti podujatia vrátane tímov ostreľovačov rozmiestnených na strechách, aby identifikovali a eliminovali hrozby, povedal hovorca tajnej služby Anthony Guglielmi. Na budove, ktorú použil potenciálny atentátnik, však neboli umiestnení žiadni policajti, bola mimo bezpečnostného perimetra podujatia, ale len asi 148 metrov od pódia — na dostrel poloautomatickej pušky, akú mal pri sebe strelec.