Katolícky kňaz odoprel prijímanie írskemu politikovi, ktorý podporuje potraty

Katolícky kňaz odoprel prijímanie írskemu politikovi, ktorý podporuje potraty

Katolícky kňaz počas pohrebnej omše odmietol prijať sväté prijímanie írskemu politikovi, ktorý podporuje potraty.

Otec Gabriel Burke odmietol prijať sväté prijímanie ministrovi Fine Gael Colmovi Burkeovi počas zádušnej omše v kostole svätého Patrika v dedine Whitechurch neďaleko mesta Cork 12. júla. Otec Burke pre miestny spravodajský portál Corkbeo povedal, že Burkovi odoprel prijímanie kvôli jeho podpore potratov a že každý politik, ktorý hlasuje za zákony podporujúce potraty, sa “zúčastňuje na zle.”

Kňaz povedal: “Vystrel ruku [minister Colm Burke], ja som mu dal požehnanie a povedal som mu, že nikto nemá právo prijať [C]ommunion. Potom som mu dal do troch napočítať, aby sa pohol ďalej, než som prešiel k ďalšiemu človeku.“ ”

“On ako senátor hlasoval za potratový zákon – nemusel, on sa rozhodol hlasovať za potraty. Neurobil’to v žiadnom prípade preto, aby znížil dopyt po interrupciách v Írsku. Ako katolík mohol konať inak.”

Otec Burke tiež povedal, že toto bol už tretí prípad, keď Colmovi Burkovi v diecéze odmietli prijať sväté prijímanie.

Podľa Irish Times farár povedal, že otec Burke mu povedal: “Bol si exkomunikovaný”, keď sa dostavil na sväté prijímanie.

“Bol som v kontakte s diecéznym úradom v Cloyne a mám v úmysle napísať biskupovi Creanovi a požiadať ho o objasnenie môjho statusu pri účasti na budúcich cirkevných obradoch v diecéze,” povedal politik.

Hovorca diecézy o. Jim Moore pre Irish Times potvrdil, že minister Burke ich kontaktoval a že biskup William Crean bude ministra kontaktovať nasledujúci týždeň.

“Colm Burke ako senátor hlasoval za potraty po referende v roku 2018 a pozná učenie Cirkvi, že žiadny politik, ktorý hlasoval za potraty, nemôže prijať [C]ommunion – arcibiskup Eamon Martin to pred hlasovaním o potratoch veľmi jasne povedal,” povedal otec Burke pre Irish Times.

“Arcibiskup Martin povedal, že každý politik, ktorý hlasoval za potraty v Dáil Éireann [dolnej komore írskeho parlamentu], ‘spolupracuje so zlom’ a nemal by byť prítomný na [C]ommunion a Colm Burke to vedel, pretože tu bol už dvakrát a v oboch prípadoch mu bolo odmietnuté prijímanie,” dodal kňaz.

Pán Burke tvrdil, že o arcibiskupovom’vyhlásení nevedel a povedal: “Podľa môjho chápania mu kanonické právo v skutočnosti nedáva právomoc odmietnuť komukoľvek podať sväté prijímanie.”

Na rozdiel od chápania pro-potratového politika’kánonické právo vyžaduje, aby kňazi odmietli sväté prijímanie “[t]om, ktorí boli exkomunikovaní alebo interdikovaní po uložení alebo vyhlásení trestu a iným, ktorí tvrdohlavo zotrvávajú v zjavnom ťažkom hriechu.” (kán. 915)

Ak podpora vraždenia nenarodených detí predstavuje ťažký hriech, treba politikom, ktorí hlasujú za zákony podporujúce potraty bez toho, aby sa kajali, odoprieť sväté prijímanie.

Čítajte: Kardinál Burke odsudzuje Bidenovo’prijímanie svätého prijímania ako ‘svätokrádež’

Kardinál Joseph Ratzinger, ktorý bol v tom čase prefektom Kongregácie pre náuku viery a o rok neskôr sa stal pápežom Benediktom XVI:

Ohľadne ťažkého hriechu potratu alebo eutanázie, keď sa prejaví formálna spolupráca osoby’(rozumej v prípade katolíckeho politika ako jeho dôsledná kampaň a hlasovanie za zákony povoľujúce potraty a eutanáziu), mal by sa s ním stretnúť jeho pastier a poučiť ho o Cirkvi’a informovať ho, že nemá pristupovať k svätému prijímaniu, kým neukončí objektívnu situáciu hriechu, a upozorniť ho, že inak mu bude odopretá eucharistia.

Kardinál dodal, že ak tieto opatrenia nie sú účinné alebo nie sú možné a osoba zotrváva v hriechu a “stále sa predkladá na prijatie Eucharistie, ‘vysluhovateľ svätého prijímania musí odmietnuť jeho podávanie’ (porov. vyhlásenie Pápežskej rady pre legislatívne texty “’Sväté prijímanie a rozvedení, civilne znovu zosobášení katolíci’ [2002], č. 1, s. 1;. 3-4).”

Kardinál Ratzinger zdôraznil, že toto odmietnutie “nie je sankciou ani trestom”, ale odpoveďou “na verejnú nehodnosť osoby’prijať sväté prijímanie v dôsledku objektívnej situácie hriechu.”

Katolícka cirkev vždy učila, že nehodné prijatie Eucharistie je ťažkým hriechom. V Prvom liste Korinťanom 11, 29 svätý Pavol píše: “Lebo kto nehodne je a pije, je a pije rozsudok nad sebou samým, nerozoznávajúc Pánovo telo.”