Trudeau chce zaviesť socializmus pod rúškom "generačnej spravodlivosti

Trudeau chce zaviesť socializmus pod rúškom "generačnej spravodlivosti

Kanaďania: Premiér Justin Trudeau nedávno pod zámienkou “generačnej spravodlivosti” navrhol, že kanadskí majitelia domov majú “príliš veľa domu” a mali by sa vysťahovať.” 

Počas rozhovoru s aktivistickou skupinou Generation Squeeze z 8. júla Trudeau diskutoval o tom, že starším dobre situovaným Kanaďanom treba vziať majetok, aby sa vytvorila väčšia “generačná spravodlivosť” s mladšími Kanaďanmi.  

“Rozprávate sa so [staršou] generáciou ľudí a oni hovoria: ‘Ale nie, pamätám si, že som musel roky šetriť, kým sme si mohli dať zálohu na dom. Bolo to naozaj ťažké. Boli to veľké výdavky. Bývanie je vždy ťažké,“” uviedol Trudeau. 

“Nie, nemali ste’to,” uviedol.  

“V tejto generácii je niečo fundamentálne iné, že mladí ľudia majú skvelú prácu a solídny vedľajší zárobok a posunuté očakávania a stále nemôžu’nájsť miesto, kde by skutočne začali túto cestu k vlastnému bývaniu alebo vlastníctvu domu,” pokračoval, pričom nedokázal vysvetliť, ako jeho vláda nie je zodpovedná za tento nedostatok dostupnosti bývania vzhľadom na to, o koľko sa situácia zhoršila za takmer desaťročie jeho vedenia. 

Generation Squeeze, ktorá s Trudeauom urobila rozhovor, je advokačná skupina, ktorá uvádza, že jej cieľom je pomáhať mladším Kanaďanom, ale presadzuje politiku, ktorá má zrejme socialistické sklony. Vskutku, v nedávnej správe skupine sa objavuje myšlienka ročného zdanenia všetkých domov v hodnote nad 1 milión dolárov. Podľa správy by takáto politika znamenala, že domy v hodnote 1 milión až 1,5 milióna dolárov by boli zaťažené ročnou príplatkovou daňou vo výške 0,2 % (časom by sa mohla zvýšiť na 0,5 %), pričom domy v hodnote 2 milióny dolárov a viac by boli zaťažené jednopercentnou daňou. 

V Kanade, kde je priemerná cena domu 719 400 dolárov, sa podľa Trading Economics,takáto daň by sa nezameriavala len na ultrabohatých, ale aj na občanov, ktorí možno desiatky rokov šetrili a sporili. 

Podľa Kalkulátora banky TD je 25-ročná hypotéka pri priemernej cene domu v Kanade 4 538,21 USD mesačne. Zároveň Statistics Canada uvádza priemerný príjem 57 100 USD, čo dáva mesačný príjem približne 4 758 USD pred zdanením. Po zdanení to znamená, že priemerný Kanaďan si nemôže dovoliť priemerné bývanie a mnohí si nemôžu dovoliť bývanie vôbec v závislosti od provincie alebo regiónu, v ktorom žijú.

V priebehu rozhovoru sa moderátor relácie a zakladateľ organizácie Paul Kershaw opýtal Trudeaua, ako splní svoj sľub z rozpočtu na rok 2024, že bude presadzovať väčšiu “generačnú spravodlivosť.”  

V odpovedi Trudeau strhol staršie generácie, ktoré pracovali, aby si mohli dovoliť bývanie a splácať hypotéky, a naznačil, že vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu Kanady’kladú na mladšiu generáciu nerealistické očakávania. Trudeau sa opäť nedokázal vyjadriť k tomu, prečo sa ekonomická situácia za jeho pôsobenia tak drasticky zmenila a prečo vlastníctvo domu s priemerným platom už nie je reálne. 

“Máte tu celú skupinu starších ľudí, ktorí žijú v domoch, ktoré sú pre nich momentálne príliš veľkým domom,” tvrdil Trudeau a naznačil, že ak by sa staršia generácia vzdala svojich domov, mladšia generácia by si mohla dovoliť nehnuteľnosť.  

Navrhol, aby sa seniori zmenšili na byty, centrá pre seniorov s asistenciou, z rodinných domov. Trudeau totiž nielenže navrhol, aby sa seniori vzdali svojich domovov, ale prezradil aj to, že jeho legislatíva bude staršiu generáciu tlačiť nadol, aby mladšiu generáciu pozdvihla nahor.  

“V súčasnosti máme nad sadzbou zahrnutia kapitálových ziskov,”povedal a prezradil, že nová daň bude “uvoľňovať takmer 20 miliárd dolárov, aby sme mohli investovať do možností bývania, aby sme mohli dať na veci, ktoré budú mladí ľudia teraz potrebovať.” 

Trudeau vysvetlil, že daň bude žiadať “nie konkrétne staršie generácie, ale tých, ktorí’sa mali veľmi dobre, najmä spomedzi starších generácií, aby neplatili trochu viac, len aby mali trochu menší zisk.”  

Akkoľvek sú však Trudeauove’komentáre šokujúce, sú v súlade s programom jeho strany’. Len minulý mesiac sa zdalo, že podpredsedníčka vlády Chrystia Freelandová predpovedá vzburu Kanaďanov z nižších vrstiev proti vlastníkom domov.   

Chceme žiť v krajine, kde tí na vrchole žijú v luxuse, ale musia tak robiť v uzavretých komunitách za stále vyššími plotmi, využívajúc súkromnú zdravotnú starostlivosť a lietadlá, pretože verejná sféra je taká degradovaná a hnev drvivej väčšiny ich menej privilegovaných spoluobčanov tak horí?

Čo si o Trudeauovom’pláne myslí generácia Z?  

Teda, nemôžem hovoriť za celú moju generáciu, ale ako 21-ročný Kanaďan, ktorý dúfa, že si jedného dňa založí rodinu a bude vlastniť nehnuteľnosť, môžem povedať, že nepotrebujem ani nechcem, aby Trudeau zdanil mojich rodičov, aby som si mohol dovoliť bývanie. 

Na miesto toho, aby Kanada trestala staršie generácie za ich tvrdú prácu, mala by motivovať mladšie generácie k práci znížením daní a výstavbou väčšieho počtu domov, aby bolo vlastníctvo domu dosiahnuteľné.   

Aj keď sa zdá lákavé “povzbudiť” staršie generácie, aby sa zmenšili, aby sa mladšia generácia mohla stať majiteľmi domov, pravdepodobnejšie sa zdá, že keď Trudeau vyženie starších Kanaďanov z vlastníctva domov, už nikoho nepustí späť.   

V skutočnosti sa zdá, že Trudeau’v rozhovore nejde o nič iné ako o socialistickú propagandu zameranú na podnecovanie triedneho boja, sľubujúcu “spravodlivosť” prostredníctvom prerozdeľovania bohatstva a stavajúcu jednu skupinu Kanaďanov proti druhej skupine. 

Každý socialistický režim sa však začína rovnako: vláda sa zmocní bohatstva ľudí, pričom sľubuje, že ho neskôr spravodlivo rozdelí. Dodnes však žiadna socialistická krajina nevrátila bohatstvo svojim ľuďom.   

Kanaďania sa už v tomto smere presvedčili o Trudeauovej’lži, keď sľúbil, že peniaze vybrané z uhlíkovej dane sa vrátia zdaneným. Správa parlamentu však ukazuje, že vládne zľavy nedokážu vykompenzovať zvýšené náklady o stovky dolárov, takže účet zostáva na kanadských rodinách. 

Akokoľvek to môže znieť mladším Kanaďanom príťažlivo, “generačná spravodlivosť” môže byť jednou z najväčších a najnebezpečnejších Trudeauových’lží.  

Kanaďania: Povedztesvojim zákonodarcom, aby bránili právo SK’zastaviť výber uhlíkovej dane