Biden si na tlačovej konferencii NATO pomýlil Putina so Zelenským a Trumpa s Kamalou

Biden si na tlačovej konferencii NATO pomýlil Putina so Zelenským a Trumpa s Kamalou

Neúspešný atentát na bývalého prezidenta a republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa možno dočasne prinútil demokratov pozastaviť svoje úsilie nahradiť súčasného demokratického prezidenta Joea Bidena ako kandidáta svojej strany kvôli jeho čoraz zjavnejšiemu úpadku kognitívnych funkcií, ktorý sa najnovšie prejavil pomiešaním dvoch významných skupín mien počas prejavu, ktorý mal sčasti uistiť veriacich o jeho schopnostiach.

Medzi prejavmi na summite NATO minulý štvrtok Biden chybne predstavil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ako “prezidenta Putina,” meno ruského diktátora, ktorý v súčasnosti napáda krajinu muža, ktorého predstavoval. Biden si však svoju chybu rýchlo uvedomil, vrátil sa k mikrofónu a spresnil: “Prezident Putin? On’porazí prezidenta Putina. Prezident Zelenskyj.“ ”

O niekoľko hodín neskôr na tom istom podujatí spojil meno svojej vlastnej viceprezidentky Kamaly Harrisovej s menom svojho súpera v novembrových’voľbách: “Pozrite, ja by som si za viceprezidentku nevybral (nepočuteľné) myslím, že nie je kvalifikovaná na to, aby bola prezidentkou.”Zdá sa, že túto chybu vtedy nezachytil.

Záseky poskytli ďalšiu potravu pre prebiehajúcu diskusiu medzi prominentnými demokratmi, vyzdvihnutú mnohými Bidenovými’bývalými ochrancami v mainstreamových médiách, o tom, či a ako nahradiť 81-ročného úradujúceho prezidenta ako nominanta ich strany po katastrofálne vystúpenie v prezidentskej debate koncom minulého mesiaca. Bidena už roky prenasledujú obavy, že trpí zhoršovaním kognitívnych funkcií, ale túto diskusiu demokrati a ich mediálni spojenci až do debaty zväčša potláčali.

Téma bola takmer istá, že bude naďalej dominovať politickým titulkom, až kým Saturday’shootingna Trumpovom mítingu v Pensylvánii, kde Trumpa len tesne minul atentát strelca, ktorý zabil jedného diváka a ďalších dvoch kriticky zranil. Útok odvtedy dominuje politickej diskusii a Robert Costa zo CBS News’ v nedeľu informoval, že tí, ktorí sa pokúšajú vyvíjať nátlak na Bidena, aby odstúpil, “v dôsledku útoku odstúpili”.

“Hovoril som“s niektorými poprednými demokratmi,” povedal. “Domnievajú sa, že tí demokrati, ktorí majú obavy z prezidenta Bidena, teraz politicky ustúpia, podporia prezidenta Bidena kvôli tomuto krehkému politickému momentu. Všetky tieto reči o debate sa medzi mojimi poprednými demokratickými zdrojmi takmer okamžite rozplynuli, keď sa to vyvinulo. Povedali, že je’čas, aby krajina držala spolu, a to znamená, že spolu budú držať aj demokrati.”

Rozhovory o jednote však môžu byť len zásterkou na zachovanie tváre pre oveľa pragmatickejšie úvahy: Doterajšia neschopnosť demokratov’presvedčiť Bidena a jeho verných, aby odstúpili, spojená s rastúcou rezignáciou, že kombinácia nedávnych udalostí v prospech Trumpa’môže byť pre demokratov príliš veľká na to, aby ju prekonali.

Agregácie prieskumov verejnej mienky podľa RealClearPolitics a RaceToTheWH naznačujú tesný náskok Trumpa v ľudovom hlasovaní v novembrových voľbách a, čo je dôležitejšie, náskok v rozhodujúcich štátoch, ktorý sa premietne do náskoku vo volebnom kolégiu pred Bidenom.