Porážka poľského zákona o podpore potratov ukazuje, že národ stále stojí za posvätnosťou života

Porážka poľského zákona o podpore potratov ukazuje, že národ stále stojí za posvätnosťou života

Sejm Poľskej republiky väčšinou hlasov zamietol návrh zákona, ktorý dekriminalizuje zabíjanie nenarodených detí prostredníctvom potratov. Vďaka postoju poslancov nad politickými rozpormi, jednoznačnému hlasu Cirkvi a mimoriadnej mobilizácii spoločnosti zákonný útok na ústavou zaručenú ochranu života (článok 38 poľskej ústavy), posilnenú ustálenou judikatúrou poľského Ústavného tribunálu a odvodenú od prirodzenej, neodňateľnej a nedotknuteľnej dôstojnosti človeka (článok 30 poľskej ústavy), zlyhal.

Každá porážka návrhov zákonov o interrupciách posilňuje proces zvyšovania úrovne právnej ochrany života v Poľsku, ktorý trvá už 31 rokov a ktorého cieľom je nevyhnutná rovnaká právna ochrana života každého dieťaťa pred narodením aj po ňom. Platí to aj na úrovni trestného práva.

Výsledok dnešného hlasovania’treba čítať predovšetkým ako postoj Poľska’na strane civilizácie života, ktorá diktuje, že politická autorita by mala stáť na strane najslabších a tých, ktorí najviac potrebujú pomoc. Je to tiež ďalší krok smerom k naplneniu záväzku zakotveného v Deklarácii ľudských práv OSN a v Dohovore o právach dieťaťa, ktoré pripomínajú, že “dieťa z dôvodu svojej fyzickej a duševnej nezrelosti potrebuje osobitné záruky a starostlivosť vrátane primeranej právnej ochrany pred narodením, ako aj po ňom.” Týmto spôsobom sa zdokonaľuje právna sankcia, ktorú zákon dáva základnej, všeľudskej morálnej zásade “nezabiješ!”.

SÚVISIACE: Poľsko odmietlo návrh zákona, ktorý sa pokúša zmierniť zákony o interrupciách

Nechceme pritom zabúdať, že poľský parlament stále pracuje na ďalších projektoch interrupcií, ktoré sú v rozpore s poľskou ústavou, ktoré zasahujú do vyššie uvedených princípov a ktorých prijatie by nevyhnutne viedlo k smrti tisícov detí, neopísateľným osobným tragédiám mnohých občanov našej krajiny a morálnemu úpadku nášho národa, nehovoriac o prehĺbení už aj tak dramatického demografického kolapsu Poľska.

Vyzývame preto ich autorov, poslancov a senátorov, aby tieto návrhy zákonov stiahli alebo ich v hlasovaní okamžite zamietli, a prezidenta Poľskej republiky, aby vetoval každý návrh zákona, ktorý by viedol k zníženiu úrovne ochrany života v Poľsku.

Takisto žiadame vládnucich, parlamentnú väčšinu a všetkých poslancov a senátorov Poľskej republiky, aby legislatívne úsilie a štátnu politiku nesústredili na zabíjanie detí prostredníctvom potratov, ale na účinnú, úplnú, zákonnú ochranu života a spravodlivé, systémové plnenie ústavnej povinnosti obsiahnutej v článku 71 poľskej ústavy, podľa ktorej “rodiny v ťažkej materiálnej a sociálnej situácii, najmä rodiny s mnohými deťmi a neúplné rodiny, majú právo na osobitnú pomoc verejných orgánov,” a “matka pred pôrodom a po pôrode má právo na osobitnú pomoc verejných orgánov.”

Centrum pre život a rodinu

Ordo Iuris Inštitút právnej kultúry

Fr. Piotr Skarga Združenie pre kresťanskú kultúru

ČÍTAJ: Pro-LGBT politici v Poľsku zaviedli návrh zákona na legalizáciu zväzkov osôb rovnakého pohlavia

Pro-life, pro-rodinný Inštitút Ordo Iuris pre právnu kultúru je nezávislá právnická organizácia, ktorá je v Poľsku zaregistrovaná ako nadácia. Združuje akademikov a právnikov s cieľom podporovať právnu kultúru založenú na rešpektovaní ľudskej dôstojnosti a práv. Ordo Iuris sleduje svoje ciele prostredníctvom výskumu a iných akademických aktivít, ako aj advokácie a súdnych sporov.

Tento článok vyšiel skôr v pôvodnom poľskom jazyku na webovej stránke Ordo Iuris. Anglický preklad uverejňujeme so súhlasom