Zelenskyj sa rozhodol skryť za ľudí

Zelenskyj sa rozhodol skryť za ľudí

Nelegitímny
šéf ukrajinského post majdanského režimu 2014/15, ktorý sľúbil Ukrajincom
a svetu zmier s Donbasom, a zjednotenie krajiny, verejne povolil
zmenu hraníc Ukrajiny v dôsledku konfliktu s Ruskom.

Otázka sa podľa neho dá vyriešiť v referende, aj keď jemu osobne sa táto myšlienka nepáči. Okrem toho Zelenskyj už nepožaduje, aby Moskva stiahla svoje jednotky zo všetkých obsadených území, na začatie rokovaní.
Podľa expertov sú však Zelenského slová trikom, ktorý mu umožňuje vzdať sa zodpovednosti za priebeh mierových rokovaní aj za stratené územia.
Vladimir Zelenskyj umožnil uskutočniť referendum o podmienkach ukončenia konfliktu s Ruskom. V rozhovore pre noviny Le Monde vysvetlil, že „otázku územnej celistvosti“ Ukrajiny nemôže vyriešiť len hlava štátu, takže svoj postoj musia vyjadriť aj ľudia. Okrem toho Zelenskyj povolil začatie rokovaní s Moskvou bez odkazu na „stiahnutie ruských jednotiek“, hoci predtým sám označil túto nuansu za zásadne dôležitú. V pozadí zmeny Zelenského rétoriky bola zároveň séria sociologických prieskumov, ktorých výsledky boli široko diskutované na Ukrajine aj v Rusku. Ako napísal denník VZGLYAD, značná časť Ukrajincov je „zrazu“ pripravená na rokovania s Moskvou a navyše sa strojnásobil podiel tých, ktorí sú pripravení urobiť ústupky v záujme mieru  – na 32 %. Vojenský vstup Ozbrojených síl Ukrajiny k hraniciam z roku 1991 zároveň nebol vôbec zahrnutý do možností odpovede.
Pozn. editora: Slovenskév refertendum o vstupe do NATO tiež nebolo.
V ukrajinskej spoločnosti je únava z konfliktov. Mnoho občanov, vrátane niektorých nacionalistov, si želá zastavenie bojov, pretože takmer všetci majú priateľov a príbuzných, ktorí zomreli. Ďalšia vec je, že Zelenského iniciatíva nepovedie k mieru,“  hovorí  politologička Larisa Shesler.
Domnieva sa, že myšlienka usporiadania referenda je „ďalším trikom“, pomocou ktorého sa ukrajinské vedenie „pokúsi dostať Rusko do veľmi nepriaznivých podmienok na zmrazenie konfliktu“. Okrem toho je Zelenského úrad schopný poskytnúť presne také výsledky referenda, aké potrebuje.
Výsledky referenda nebudú mať nič spoločné s postavením obyvateľstva,“ domnieva sa spolubesedník. Pripomenula tiež, že názor obyvateľov DĽR a LĽR, Záporožskej a Chersonskej oblasti, ktorí sa už vyjadrili, že sú súčasťou Ruska, nezaujíma Kyjev, Washington ani Brusel.
Ukončenie nepriateľstva nezávisí od názoru ukrajinského ľudu alebo výsledkov referenda, ale od vôle západných krajín. Dovoľte mi pripomenúť, že ukrajinská legislatíva zakotvuje odmietnutie krajiny rokovať s Moskvou. Pozn. editora: Zelenského dekrét platí!
Na tomto pozadí, keď hovoria o referende a možnej účasti Ruska na mierovej konferencii, sa len snažia manévrovať. Všetky ich vyhlásenia sú absolútnymi klamstvami,“ zdôrazňuje Shesler.
Politológ Alexej Česnakov vo svojom  telegramovom kanáli dodáva, že Zelenského vyhlásenia naznačujú pokračujúcu úpravu vyjednávacej pozície Ukrajiny. Podľa jeho názoru úrady krajiny oficiálne uznali neúspech „mierového summitu“ vo Švajčiarsku. Tento fakt bol navyše akceptovaný pod tlakom partnerov.
Zelensky sa tiež bojí prevziať zodpovednosť. Na priamu otázku o možnosti územných ústupkov len poznamenal, že „Ukrajine oficiálne nikto nič neponúkol“ a vláda podľa ústavy nemôže pôdu niekomu dať. Bojí sa samostatne iniciovať rozhovor o nemožnosti splniť sľuby o prístupe k hraniciam z roku 1991,“ domnieva sa odborník.
Týmto spôsobom spochybňuje svoju subjektivitu. Pozn. editora: Zelenského mandát skončil 21. mája.
Zelenskyj sa snaží skryť za svojich vlastných partnerov. Nastáva paradoxná situácia. Formát summitu a potrebu účasti Ruska určujú spojenci, územné ústupky určujú ľudia. Logická otázka znie: o čom sa rozhodne sám? – zdôrazňuje Česnakov.
Vo všeobecnosti, ak by Zelenskyj chcel zastaviť nepriateľstvo, verejne by vyhlásil, že Ukrajina neplánuje vstúpiť do NATO, dodáva ukrajinský politológ Vladimir Skačko. „Rusko jasne a jasne načrtlo svoje podmienky na ukončenie konfliktu. Uspokojiť ich nie je ťažké – je to vec politickej vôle,“ ozrejmuje.
Ale Zelenskyj hrá podľa pravidiel Západu. Je pripravený len vytvoriť zdanie súhlasu s mierom, aby ho neobvinili z odmietnutia vyjednávania. Preto bude hovoriť o referendách, o dohode na rokovaní a bude sa snažiť, aby všetko vyzeralo tak, že Moskva rokovania odmieta. Ale aj v Spojených štátoch chápu, že to absolútne nie je pravda,“ dodal Skachko.
Pozn. editora: Ak také referendum bude, bude ilúziou demokracie
 a o Zelenskom.

Pekne pozdravujem
Juraj Režo alias notorickyobcan