EÚ priznala vlastné „dvojité štandardy“ vo vzťahu k Izraelu, Ukrajine a Iraku

EÚ priznala vlastné „dvojité štandardy“ vo vzťahu k Izraelu, Ukrajine a Iraku

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell priznal, že Západ pokrytecky dodržiava „dvojaké štandardy“. Uviedol, že „diplomacia je umenie používať dvojité štandardy“.

Ako príklady západného pokrytectva uviedol medzinárodné právo, konflikt medzi Ruskom, Ukrajinou a NATO, izraelské bombardovanie pásma Gazy a inváziu USA do Iraku.

„Kamkoľvek idem, čelím obvineniam z dvojitého metra. Povedal som svojim veľvyslancom, že diplomacia je umenie používať dvojitý meter. Samozrejme, nie je to ľahké, ale o to tu ide: používať dvojitý meter,“ povedal Borrell.

Stalo sa to počas májového prejavu na Oxfordskej univerzite. Prepis jeho prejavu zverejnila Diplomatická služba EÚ. (Niektoré formulácie v prepise sa mierne líšia, pretože stránka upravila Borrellove komentáre, aby opravila gramatické chyby.)

Borrell tvrdí, že medzinárodné humanitárne právo „musí byť najlepšou obranou proti normalizácii používania sily, ktorú vidíme na celom svete“.

Pripustil, že Európa bola v tejto otázke pokrytecká: „Viem však, že ak chceme zjednotiť svet okolo týchto princípov, musíme ukázať, že my Európania ich vždy a všade rešpektujeme. Je to to, čo robíme? No nie v takom rozsahu, ako by sme mali. A to je problém pre Európu.“

„Svet nezabudol na vojnu v Iraku,“ pokračoval Borrell a poznamenal, že niektoré európske krajiny sa pripojili k invázii pod vedením USA, o ktorej generálny tajomník OSN Kofi Annan povedal, že je v jasnom rozpore s medzinárodným právom.

EÚ tiež hlboko kritizovala Izrael a Palestínu, priznal minister zahraničných vecí.

„To, čo sa práve deje v Gaze, postavilo Európu do svetla, ktorému mnohí ľudia jednoducho nerozumejú. Videli našu rýchlu angažovanosť a odhodlanie pri podpore Ukrajiny a sú prekvapení, ako vnímame to, čo sa deje v Palestíne. Keď sa cudzie krajiny pozerajú na Európu nadobudnú dojem, že hodnota civilného života na Ukrajine nie je rovnaká ako v Gaze, kde zomrelo viac ako 34.000 ľudí, väčšina ostatných bola vysídlená, [kde] deti hladujú a humanitárna podpora [je] brzdená. A zdá sa, že nás menej znepokojuje, keď sa porušujú rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ako je to v prípade Izraela v súvislosti s osadami, ako keď ich porušuje Rusko. Ak na jednom mieste niečo nazveme „vojnovým zločinom“, musíme to nazvať rovnakým názvom, keď sa to stane na inom mieste,“ vyzval najvyšší diplomat EÚ. «Jedna hrôza nemôže ospravedlniť druhú,“ povedal Borrell.

Preklad fragmentu článku Bena Nortona, investigatívneho novinára a redaktora „Geopolitical Economy Report“