Skutočný dôvod, prečo je NATO také odhodlané expandovať na Ukrajinu

Skutočný dôvod, prečo je NATO také odhodlané expandovať na Ukrajinu

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu pred financovaním vojen na Ukrajine a v Izraeli

Ak sa dá povedať, že tento týždeň priniesol niečo pozitívne zo samitu NATO vo Washingtone, tak to, že sa na ňom objavilo niekoľko premyslených kritík od tých niekoľkých zvyšných citadiel nesúhlasu v rámci americkej zahraničnej politiky.

Inštitút Quincy pre zodpovednú štátnu politiku zverejnil sympózium “s cieľom zamyslieť sa nad minulosťou a budúcnosťou aliancie.” Vedec a autor Anatol Lieven, ktorý sympózium zvolal, píše:

NATO sa rada označuje za “najúspešnejšiu alianciu v histórii” … Príliš často sa však zabúda na to, že vojne zabránila nielen solidarita NATO, ale aj opatrnosť NATO. Nasledujúce americké administratívy – plne podporované svojimi európskymi spojencami – odmietli výzvy na agresívnu politiku zameranú na “zvrátenie” sovietskej moci vo východnej Európe.

V pondelok zverejnil vyhlásenie Americký výbor pre americko-Russia Accord (ktorého som spoluautorom spolu s redaktorkou a vydavateľkou Katrinou vanden Heuvel) vyjadril želanie, aby NATO využilo príležitosť tohtotýždňového samitu na to, aby sa chladnými očami pozrelo na seba; na svoje výsledky; a na svoje poslanie a začalo s ťažkou prácou sebahodnotenia.”

A ešte jedno vyhlásenie vydala konštelácia zahraničnopolitických expertov varuje pred ďalším kolom rozširovania: “Pripustenie Ukrajiny by znížilo bezpečnosť Spojených štátov a spojencov NATO, čo by znamenalo značné riziko pre všetkých.” 

Ale čo sa týka NATO: Posolstvo doručené, posolstvo ignorované. Tohtotýždňový samit’ukázal, že NATO je viazané a odhodlané pokračovať v tom, akoby aliancia fungovala vo svete, ktorý sa formuje na základe jej úspechov – prejavom slepého trvania na tom, že aliancia je nielen potrebná, ale že mala celý čas pravdu.

Čítajte: Financovanie neonacistického práporu Azov zo strany USA zámerne podkopáva mierové úsilie na Ukrajine

Hlavnou inštitucionálnou výsadou NATO’v tejto chvíli nie je porážka Ruska ani kolektívna obrana Západu – nech už to znamená čokoľvek. Je ňou jej vlastné prežitie – a ako taká sa vo Washingtone aliancia neustále zaoberala vymýšľaním ďalších a ďalších dôvodov na ospravedlnenie svojej dôležitosti a napokon aj samotnej existencie.

Hlavné ospravedlnenie sa prirodzene točí okolo vojny na Ukrajine. A už niekoľko mesiacov americkí a európski predstavitelia a vládou financovaní stratégovia postupne pripravujú pôdu pre to, čo sa začalo nazývať Ukrajina’“most do NATO.”

Koncom júna James O’Brien, chránenec zosnulej ministerky zahraničných vecí Madeleine Albrightovej, ktorý teraz pôsobí ako námestník ministra pre európske a eurázijské záležitosti (úrad, z ktorého Victoria Nulandová stihla napáchať toľko škody), povedal novinárom, že samit NATO považuje za “príležitosť konštatovať, že Ukrajina sa plne integruje do západných štruktúr, ktoré podľa slov jej vlády a obyvateľov chce.”O’Brien ďalej uviedol, že očakáva, že členské štáty USA a EÚ ponúknu “jasný most, ktorý bude položený pre vstup Ukrajiny do NATO. To zahŕňa množstvo záväzkov pre reformy zo strany Ukrajiny, ako aj pre pokračovanie angažovanosti zo strany Západu.”

Približne v čase, keď O’Brien predkladal tento plán ďalšieho kola rozširovania NATO, politická výskumníčka RAND Corporation Ann Marie Daley povedala, “Bez ohľadu na to, či sa vojna skončí tým, že Ukrajina bude mať pod kontrolou svoje hranice z roku 1991, alebo sa Kyjev uspokojí s niečím kratším, na ukrajinskom území budú musieť byť umiestnené jednotky krajín NATO, aby poskytli čas, priestor a bezpečnosť potrebné na dokončenie mosta do NATO.”

A skutočne, z návrhu komuniké, ktoré aliancia plánuje zverejniť a ktoré získala CNN, vyplýva, že tieto plány budú v krátkom čase kodifikované.

Ale nezdá sa vám, že ľudia, ktorí takéto veci hovoria a píšu, pískajú ako na cintoríne? Vojna je prehratá, Ukrajina je zničená minimálne na jednu generáciu a Rusko a Západ sa čoraz viac približujú k priamej, možno jadrovej konfrontácii – odpoveďou, ako vždy u týchto ľudí, je však viac NATO.

V skutočnosti je pravdou pravý opak – mier a stabilita vo východnej Európe prídu s uznaním, že plán NATO’rozšíriť sa na Ukrajinu je jadrom súčasnej krízy. Pripomeňme si, že len pred necelým mesiacom ruský’prezident Vladimir Putin stanovil niekoľko podmienok – vrátane ukrajinskej neutrality –, ktoré by podľa jeho slov “okamžite” priniesli prímerie a začiatok rokovaní. “nezvratný” prísľub (alebo “most” k) členstvu Ukrajiny v NATO vrazí kôl do srdca akéhokoľvek mierového riešenia prijateľného pre Moskvu.

Ale možno práve o to”ide.

Prevzaté so súhlasom The American Conservative.

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli