Demokratická guvernérka Michiganu Whitmerová podpísala kontroverzné zákony o "podvodoch na voličoch" pred voľbami v roku 2024

Demokratická guvernérka Michiganu Whitmerová podpísala kontroverzné zákony o "podvodoch na voličoch" pred voľbami v roku 2024

Republikáni v Michigane sa obávajú dôsledkov dvoch zákonov, ktoré podpísala demokratická guvernérka Gretchen Whitmerová a ktoré podľa jej slov “zabezpečia, aby sa víťaz mohol ujať funkcie bez zbytočných zásahov.” 

Whitmerová tento týždeň schválila senátne zákony 603 a 604. Ich cieľom je údajne zabrániť neopodstatnenému prepočítavaniu hlasov a zefektívniť sťažnosti týkajúce sa volebných podvodov. Okrem iných znepokojujúcich vecí odnímajú vyšetrovacie právomoci v prípade podvodov dvojstranným komisiám pre sčítanie hlasov a odovzdávajú ich okresným prokurátorom. 

Demokratická senátorka Stephanie Changová, ktorá sponzorovala senátny zákon 603, opísala toto opatrenie ako “zdravý rozum” spôsob “posilnenia našej demokracie.” 

Republikáni, ktorí sú v oboch zákonodarných komorách Michiganu v menšine, však majú podozrenie, že sa chystá niečo zlovestnejšie. 

“Takéto veci sú pripravené tak, aby dosiahli výsledok pre ľudí, ktorí nie sú transparentní,” štátny senátor James Runestad, R-White Lake, má povedal. 

“Nie je to zločin – alebo by aspoň nemalo byť– praktizovať skepticizmus,” má uvádza. “Tento návrh zákona zlikviduje aj to málo dôvery, ktoré občanom zostalo v náš volebný systém.” 

Michigan bol v nedávnych prezidentských voľbách jedným z najdôležitejších štátov, ktoré sa rozhodovali. V roku 2016 Donald Trump zneistil Hillary Clintonovú, keď tesne zvíťazil o 10 000 hlasov. Joe Biden v roku 2020 údajne porazil Trumpa o 154 000 hlasov. Mnohé národné prieskumyukazujú, že Trump má v súčasnosti v štáte pred Bidenom náskok niekoľkých percentuálnych bodov. 

Zákony najmä obmedzujú možnosť kandidáta požiadať o prepočítanie hlasov. Takáto žiadosť bude teraz schválená len vtedy, ak je pravdepodobné, že nezrovnalosť zvráti voľby v prospech vyzývateľa’. Zavádzajú sa aj vyššie poplatky za žiadosti o prepočítanie hlasov v závislosti od rozdielu víťazstva. Tento krok má zamerať na to, aby sa odradili kandidáti, ktorí získajú malé percento z celkového počtu hlasov.   

Demokracia Docket informuje, že zákon ďalej uvádza, že prepočítavanie hlasov nie je “vyšetrovaním alebo auditom priebehu volieb.”Taktiež sa v ňom “neposudzuje kvalifikácia voličov zúčastňujúcich sa na voľbách ani spôsob, akým sa žiadalo o vydanie hlasovacích lístkov alebo akým sa vydali voličom.” 

Na internetovej stránke sa ďalej uvádza, že žiadosti o prepočítanie hlasov sa musia podať do 48 hodín po potvrdení hlasov sčítacou komisiou a že ide o trestný čin, za ktorý sa trestá až päť rokov “každá osoba, ktorá úmyselne zasahuje do prepočítavania hlasov alebo do činností spojených s prepočítavaním hlasov.” 

Senátorka za stranu GOP Ruth Johnsonová obvinila demokratov z toho, že “odstraňujú vrstvu za vrstvou integrity našich volieb.” 

Johnson predtým pôsobil ako štátny tajomník štátu Michigan’v rokoch 2011 až 2019. 

Spomenutá štátna poslankyňa Rachel Smitová tiež povedalav júni, že zákon, ktorý vstupuje do platnosti okamžite, bol schválený “preto, lebo demokrati inak ťažko vyhrajú.” 

“Ak sme”mali najbezpečnejšie a najbezpečnejšie voľby, o ktorých sme”počuli znova a znova, posledných pár volebných cyklov, ktoré sme”mali, tak prečo to všetko (toto) robíme,” sa pýtala. 

Celoštátne voľby v USA sú naplánované na utorok 5. novembra.