Najvyšší súd v Kansase zrušil dva pro-life zákony vrátane zákazu interrupcií

Najvyšší súd v Kansase zrušil dva pro-life zákony vrátane zákazu interrupcií

Najvyšší súd v Kansase 5. júla hlasoval v pomere 5:1 za zrušenie dvojice pro-life zákonov, ktoré zakazovali hrozné potratové zákroky a zavádzali bezpečnostné predpisy pre potratové zariadenia, pričom sa odvolával na znenie kansaskej ústavy, ktorú sa v roku 2022 neúspešne pokúsili objasniť zástancovia života v štáte.

Čítajte: Google zakázal virálne video, na ktorom bývalý potratár opisuje, ako sa vykonávajú interrupcie

Sudcovia, z ktorých väčšinu tvoria nominanti demokratov, rozhodli, že zákony zasahujú do “práva” žien na “telesnú integritu” podľa kansaskej ústavy”Listiny práv. Precedens Najvyššieho súdu Kansasu z apríla 2019 uvádzal, že ústava’záruka “rovnakých a neodňateľných prirodzených práv” zahŕňa “právo ženy”zavraždiť svoje nenarodené dieťa pri potrate. 

“Štát nesmie obmedziť toto právo [sic], pokiaľ nedokáže preukázať, že tak robí na podporu naliehavého vládneho záujmu,” vyhlásili v piatok sudcovia. Jediný nesúhlasiaci sudca Caleb Stegall uviedol, že rozhodnutie väčšiny “zásadne mení štruktúru našej vlády s cieľom zväčšiť moc štátu” a “vykresľuje záujem o nenarodený život, ktorý obhajujú milióny Kanaďanov, ako zakorenený v škaredom predsudku.”

“K tomu všetkému sa pridala urážka, že extrémne liberálni sudcovia Najvyššieho súdu v Kansase teraz zrušili základné zdravotné a bezpečnostné normy pre potratové zariadenia, keď jedna z najväčších potratových franšíz v štáte”nedávno fungovala neznámy čas bez lekárskeho dohľadu,” reagovala riaditeľka komunikácie Kansans for Life Danielle Underwoodová.

Rozhodnutie ospravedlňuje prípad, ktorý kansaskí zástancovia života pred dvoma rokmi predložili na návrh ústavného dodatku objasňujúceho, že “ústava štátu Kansas nevyžaduje štátne financovanie potratov a nevytvára ani nezabezpečuje právo na potrat,” a že “ľud prostredníctvom svojich zvolených štátnych zástupcov a štátnych senátorov môže prijímať zákony týkajúce sa potratov.” Tento dodatok koniec neuspel pri volebných urnách v pomere 59 % ku 41 %, pričom porážku pro-liferi z veľkej časti pripisujú dezinformáciám o tom, čo by vlastne urobil.

“Bolí povedať ‘My sme vám to hovorili’ mnohým Kansasanom, ktorí sa nechali oklamať ubezpečeniami potratového priemyslu’o tom, že v našom štáte bude stále ‘prísne regulovaný’, ak voliči odmietnu dodatok z roku 2022,” povedal Underwood.

Rozhodnutia prichádzajú v čase, keď sa celoštátni republikáni na čele s bývalým prezidentom a kandidátom na prezidenta v roku 2024 Donaldom Trumpom odchyľujúod minulých dlhodobých záväzkov strany’ukončiť potraty na celoštátnej úrovni v prospech prenesenia všetkých budúcich bojov o ich legálnosť na jednotlivé štáty. Najvyšší súd v Kansase demonštruje, ako možno bez federálnej ochrany nenarodenýchpotraty na požiadanie izolovať od legislatívnych snáh štátov prostredníctvom ústavných formulácií a aktivistických sudcov.

Čítajte: 89 000 detí bolo zachránených pred potratom od konca Roeovej: správa

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu potratov. Ale potratová lobby horúčkovito pracuje na tom, aby tieto odstrašujúce účinky zrušila regulovanou medzištátnou distribúciou potratových tabletiek, právnou ochranou a finančnou podporou medzištátneho cestovania za potratmi, konštrukcia nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, vytváranie liberálnych štátov ako útočísk pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov, a zapracovanie potratových “práv” do štátnych ústav.