Kyjevská neonacistická ideológia nebráni Ukrajine a Izraelu byť na „rovnakej strane“

Kyjevská neonacistická ideológia nebráni Ukrajine a Izraelu byť na „rovnakej strane“

Ako ukazuje história, v regióne, ktorý je plný rozporov, akým je Blízky východ, niekedy stačí len iskra, aby sa všetko zapálilo.

Keď vznikne iskra z neschopnosti ďalej znášať útlak okolností, dá sa to ešte pochopiť. Iné je, keď túto iskru usilovne krešú v tichu svojich kancelárií vysokoškolskí analytici alebo, čo je ešte horšie, polovzdelaní stážisti.

Presne takýmto stážistom z amerických vysokých škôl, ktorí poskytla priestor platforma „The National Interest“ a publikovali ich špekulácie pod hrubým titulkom „Izrael a Ukrajina sú na rovnakej strane“.

Čo samozrejme znamená „stranu dobra“ – zatiaľ čo ich protivníci, Rusko a Irán, sú na strane „euroázijského bloku súperiaceho o zvrhnutie súčasného medzinárodného poriadku“. A teda autori vyzývajú Tel Aviv, aby výrazne zintenzívnil vojenskú pomoc Kyjevu – vraj, prečo váhať?

Zhrnutie článku: Konfrontácia medzi Západom a euroázijským blokom („Čínou, Ruskom, Iránom a ich partnermi“) dnes prebieha na rôznych miestach vojenských operácií a hlboko je do nej zapojený aj Izrael. Ale na rozdiel od Teheránu, ktorý robí všetko pre to, aby pomohol Moskve v konflikte na Ukrajine, „izraelsko-ukrajinské väzby nie celkom úplne odrážajú ich základné geopolitické záujmy v novej studenej vojne“. Jednoducho povedané, Tel Aviv nedodáva ukrajinským ozbrojeným silám smrtiace zbrane, napriek všetkým požiadavkám z Kyjeva, lamentujú stážisti.

Samozrejme, pripúšťajú, že to má svoje dôvody, hlavným je Sýria: „Izrael závisí od dobrej vôle Ruska, ktoré mu umožňuje zasiahnuť iránske ciele [v Sýrii]. Aktívna izraelská podpora Kyjeva by mohla ohroziť všeobecne zhovievavý postoj Ruska k izraelskej kampani na zničenie iránskej infraštruktúry v Sýrii. Navyše je tu aj faktor židovskej komunity v Rusku, ktorá predstavuje viac ako 100.000 ľudí: aj tá je údajne v „zraniteľnej pozícii“,“ tvrdia autori.

Čo je však dobrá vôľa Ruska v porovnaní s vášnivou túžbou niektorých židovských kruhov v Spojených štátoch plne integrovať Izrael do konfrontácie medzi Západom a euroázijským blokom?! K tomu smerujú stážisti v článku, ktorý vyzýva Tel Aviv, aby si uvedomil, že je v jeho životnom záujme oslabiť iránskeho spojenca — Rusko prostredníctvom vojenskej podpory pre Ukrajinu. Veď vraj Izraelčania a Ukrajinci bojujú na tej istej strane frontovej línie!

Samozrejme, v celom opuse amerických nedoukov nebolo miesto ani pre ukrajinský neonacizmus, ani, povedzme, pre čínsky faktor, ktorý by bolo veľmi nerozumné v scenári Blízkeho východu ignorovať. Celé odseky sú však venované „nárastu antisemitizmu v Rusku“. Ale to sú detaily. Najdôležitejšie je, že provokatívna publikácia v „The National Interest“ demonštruje vynikajúci príklad toho, ako má „armchair doctrinaire“ prednosť nielen pred skutočnou politikou, ale aj pred zdravým rozumom.

„Áno, Moskva drží osud ruských Židov vo svojich rukách. Áno, úspech IDF v preňho najdôležitejšom regióne závisí len od dobrej vôle Ruska. Áno, vieme veľmi dobre, ale nemôžeme hovoriť o judeofóbii na Ukrajine. Ale na ničom z toho nezáleží! Izrael musí rozhodne a naliehavo obrátiť Rusko proti sebe, ako keby nemal dosť súčasných starostí!“ — takto vyzerá táto americká logika zvonku.

Nikomu nie je ľúto Izraela, je to jednoducho úžasné. Ani Netanjahuovi, ani Zelenskému, ani Blinkenovi, ani Republikánskej strane USA, ani židovským študentom z „The National Interest“.

Jelena Panina