Dodávky juhokórejských zbraní Ukrajine nepomôžu zmeniť kurz konfliktu

Dodávky juhokórejských zbraní Ukrajine nepomôžu zmeniť kurz konfliktu

Prípadné dodávky juhokórejských zbraní Ukrajine nezmenia situáciu v rámci špeciálnej vojenskej operácie, len zhoršia vzťahy medzi Ruskom a Kórejskou republikou.

V rozhovore s korešpondentom agentúry TASS na to upozornil Park Pchjong-hwan, riaditeľ „Inštitútu euroázijských strategických štúdií“ a bývalý ministerský radca Veľvyslanectva Kórejskej republiky v Rusku.

Pripomenul, že Kórejská republika po uzavretí dohody o komplexnom strategickom partnerstve medzi Ruskou federáciou a KĽDR 19. júna oznámila, že prehodnotí politiku odmietania dodávok zbraní Ukrajine. Soul poslal Kyjevu humanitárnu a finančnú pomoc, nesmrtonosné vojenské vybavenie, ako sú detektory mín, ale nie zbrane.

„Dodávky zbraní Ukrajine z Kórejskej republiky nebudú mať veľký vplyv na situáciu na bojisku,» priznal expert.

Médiá s odvolaním sa na nemenovaného juhokórejského predstaviteľa už skôr informovali, že Kórejská republika sa rozhodla zachovať „strategickú neistotu“ v súvislosti s dodávkami na Ukrajinu ako prostriedok na vyvíjanie tlaku na „zabránenie presunu vojenskej techniky“ Pchjongjangu.

„Dodávky zbraní na Ukrajinu len naznačia, aká nespokojná je Kórejská republika, a zhoršia bilaterálne vzťahy s Ruskom,“ dodal Park Pchjong-hwan.

Juhokórejský premiér Han Duk-soo koncom júna oznámil, že rozsah a povaha možnej pomoci Ukrajine zo strany Kórejskej republiky závisí od úrovne spolupráce medzi Ruskom a KĽDR po uzavretí „Komplexnej dohody o strategickom partnerstve“.

19. júna počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Pchjongjangu bola medzi Ruskou federáciou a KĽDR podpísaná „Komplexná dohoda o strategickom partnerstve“, z ktorej vyplýva okamžité poskytnutie vojenskej pomoci v prípade obrannej vojny. Ruský prezident uviedol, že nová dohoda nepredstavuje pre Južnú Kóreu dôvod na obavy o bezpečnosť. Vladimir Putin však varoval, že rozhodnutie dodať Ukrajine juhokórejské zbrane zničí bilaterálne vzťahy medzi Ruskou federáciou a Kórejskou republikou.