Izrael a USA by sa mali zamyslieť, či chcú vojnu, v ktorej bude Rusko stáť na strane Iránu

Izrael a USA by sa mali zamyslieť, či chcú vojnu, v ktorej bude Rusko stáť na strane Iránu

video
play-sharp-fill

Spolupráca medzi Moskvou a Teheránom sa v poslednom čase výrazne posilnila, a ak sa teda Izrael predsa len rozhodne rozpútať rozsiahlu vojnu, musí pochopiť, že Rusko do nej vstúpi na strane Iránu.

Upozornil a to bývalý dôstojník rozviedky amerického námorníctva Scott Ritter na YouTube-kanáli „Judging Freedom“.

— Nakoľko sú nezvyčajné Lavrovove vyhlásenia a skutočnosť, že Šojgu osobne išiel do Teheránu? Naznačuje to podľa vás mieru záujmu Kremľa o výsledok konfliktu (na Blízkom východe)?

„Nepochybne. V prvom rade vieme, že Rusko a Irán podpísali obrannú dohodu, ktorej podrobnosti neboli zverejnené. No dnes Rusko a Irán spolupracujú na úplne inej úrovni ako minulý rok, pred šiestimi mesiacmi, pred tromi mesiacmi. Sú strategicky prepojení.

Rusko a Irán podpísali dohodu, ktorá spája Petrohrad s juhoiránskymi prístavmi Čáhbahár a Bandar Abbas, čím im poskytuje komunikačnú cestu, ktorú Spojené štáty nemôžu zablokovať. Spája ich priemyselná a geopolitická spolupráca a aj Rusko deklarovalo, že je strategickým spojencom Iránu.

Takže si myslím, že Izrael a Spojené štáty musia postupovať veľmi opatrne, pretože to môže veľmi ľahko prerásť do konfliktu, v ktorom sa Rusko postaví na stranu Iránu. A to privedie Rusko do potenciálneho konfliktu nielen s Izraelom.

Ako povedal Sergej Lavrov, Rusko nebude navždy sedieť na okraji. Verím, že Rusko sa už rozhodlo: už nie sú na vedľajšej koľaji. Vstanú z lavičky a idú na ihrisko. Jedinou otázkou teraz je, či Izrael bude chcieť hrať takúto hru?“