Katolícky poslanec vyzýva indickú vládu, aby zabezpečila prepustenie prenasledovaných kresťanských väzňov

Katolícky poslanec vyzýva indickú vládu, aby zabezpečila prepustenie prenasledovaných kresťanských väzňov

“Aj keby bol nejaký rozdiel v poplatkoch alebo chyby v účtovnej knihe, príslušný úradník nám mal doručiť oznámenie a žiadať vysvetlenie namiesto toho, aby ich zavrel do väzenia,” povedal.

“Takéto konanie je výsmechom demokracie. Na Najvyššom súde sme už požiadali o prepustenie na kauciu pre našich spolupracovníkov, ale pojednávanie sa odkladá.

Kresťania tvoria menej ako jedno percento zo 72 miliónov obyvateľov štátu Madhjapradéš; drvivú väčšinu tvoria hinduisti.

Na iných miestach Indie sú rozšírené protikresťanské nálady. V severoindickom štáte Uttarpradéš najvyšší súd v Allahabade 1. júla vyzval miestne vládne orgány, aby zastavili kresťanské náboženské stretnutia, tvrdiac, že tieto stretnutia vedú ku konverzii hinduistov na kresťanstvo, uviedol UCA News reported.

Sudca Rohit Ranjan Agarwal povedal, že “ak sa [konverzie] povolia, väčšinové obyvateľstvo tejto krajiny sa jedného dňa stane menšinou.”

“Tento súd si vo viacerých prípadoch všimol, že nezákonná činnosť konverzie ľudí zo zaradených kást [dalitov, ktorí boli predtým známi ako “Nedotknuteľní,” a opovrhovaní “vyššie kasty hinduistov] a zaradené kmene [pôvodné kmeňové obyvateľstvo] a iné kasty, vrátane ekonomicky chudobných osôb, na kresťanstvo, sa v celom štáte uskutočňuje bezohľadným tempom, ” uviedol Agarwal.

Čítajte: Indian bishops urge catholics to vote in general elections amid worsening anti-ristian-persecution

Sudca poznamenal, že Článok 25 indickej ústavy zaručuje slobodu svedomia a šírenia náboženstva, ale nezaručuje konvertovanie z jednej viery na druhú.

“Slovo ‘propagácia’ znamená propagovať, ale neznamená konvertovať akúkoľvek osobu od jej náboženstva k inému náboženstvu,” vyhlásil Agarwal vo svojich poznámkach, ktoré citoval UCA News.

Zákon o zákaze nezákonnej konverzie náboženstva v štáte Uttarpradéš z roku 2021, (prejdite na anglický text) zakazuje nezákonnú konverziu prostredníctvom nesprávneho výkladu, násilia, neprimeraného vplyvu, nátlaku, vábenia alebo akýmikoľvek podvodnými prostriedkami alebo prostredníctvom manželstva.

Kresťanskí lídri však tvrdia, že tvrdé hinduistické skupiny v štáte, v ktorom od roku 2017 vládne strana Bharatiya Janata premiéra Narendru Modiho’zneužívajú zákon na podávanie falošných sťažností proti kresťanom.

A. C. Michael, katolícky líder pôsobiaci v Naí Dillí, povedal UCA News, že sudca Agarwal “mal najprv zistiť, či bol niekto skutočne konvertovaný, a až potom vyvodiť akékoľvek závery.”

Michael dodal, že “súd neodsúdil ani jedného kresťana” za násilný prozelytizmus, hoci proti kresťanským pastorom a laikom v Indii boli vznesené stovky obvinení z násilných konverzií.

“Tento sudca by mal byť prinútený stiahnuť svoje vyjadrenia,” uzavrel Michael.

UCA News uvádza , že rastúca politická opozícia nedávno podnietila indického’Módího, aby reagoval na roky trvajúci sektársky konflikt medzi kmeňovými kresťanmi a väčšinovými hinduistami v štáte Manípur.

“Snažíme sa urobiť všetko pre to, aby sme v Manipure nastolili mier,” povedal Módí v Rádžijá Sabá (horná komora parlamentu). “Prestaňte politizovať otázku Manipuru.”

UCA News obvinila Módího, že doteraz zachovával “strategické mlčanie” o sektárskom chaose v Manipure”ktorý sa začal 3. mája 2023.

V Manipure sa kresťania bránia udeleniu kmeňového štatútu hinduistom, pretože by to hinduistom umožnilo kupovať pôdu v domorodých oblastiach. V dôsledku toho bolo zničených viac ako 360 kostolov a iných kresťanských inštitúcií a viac ako 7 000 domov v rámci sporov vypálených. Približne 60 000 ľudí, väčšinou kresťanov, bolo doteraz vyhnaných z domovov a žijú v táboroch pomoci.

Čítajte: LifeSite staffer: Moja manželka utiekla z vojnovej zóny, ale musíme pomôcť ostatným v Manipure