Whistleblower tvrdí, že FBI zneužíva proces bezpečnostnej previerky na "čistenie" konzervatívnych agentov

Whistleblower tvrdí, že FBI zneužíva proces bezpečnostnej previerky na "čistenie" konzervatívnych agentov

Bezpečnostné oddelenie Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) podľa sťažnosti oznamovateľa, ktorú preskúmal denník New York Post, zneužíva schválenie bezpečnostnej previerky na odstránenie agentov považovaných za politicky konzervatívnych.

Post uviedol, že neidentifikovaný oznamovateľ tvrdí, že najvyšší národný orgán na presadzovanie práva pozastavuje alebo ruší previerky agentov na základe ich politickej príslušnosti alebo chýbajúceho očkovania COVID-19, pretože “ak zamestnanec FBI zodpovedal určitému profilu politického konzervatívca, bol považovaný za bezpečnostne problematického a nehodného pracovať v FBI.” 

Tieto obvinenia sú v priamom rozpore s prísažným svedectvom, v ktorom túto prax minulý rok pred Kongresom poprela Jennifer Leigh Mooreová, zástupkyňa riaditeľa bezpečnostného oddelenia’

Oznamovateľa zastupuje nezisková organizácia Empower Oversight, ktorá 28. júna predložila jeho tvrdenia Úradu generálneho inšpektora (OIG) a Úradu pre profesionálnu zodpovednosť (OPR) ministerstva spravodlivosti (DOJ). Prezident Empower Tristan Leavitt v liste Kongresu tiež uviedol, že FBI sa agentovi mstí aj za to, čo sa snaží odhaliť. 

“Výsledky vyšetrovaní a posudzovania bezpečnostných previerok často vopred určovali úradujúci zástupca riaditeľa odboru”a úradujúci vedúci sekcie zodpovedný za vyšetrovanie a posudzovanie bezpečnostných previerok, ktorí často prehlasovali radových zamestnancov a dokonca diktovali znenie dokumentov v procese bezpečnostných previerok,” napísal Leavitt. “V posledných niekoľkých rokoch FBI využívala proces preverovania ako prostriedok na vytlačenie zamestnancov z FBI spôsobením vážnych finančných ťažkostí: pozastavením ich preverovania, pozastavením ich služby bez nároku na mzdu, požiadavkou získať povolenie na prijatie akéhokoľvek iného zamestnania, kým uviazli v tomto neplatenom limbe, a odkladaním konečného posúdenia ich preverenia na neurčito — dokonca na roky.”

Jednou z obetí takýchto praktík bol bývalý špecialista na personálne operácie FBI Marcus Allen, ktorý bol minulý rok odhalený, že prišiel o bezpečnostnú previerku za šírenie spravodajských článkov a názorových videí súvisiacich s udalosťami zo 6. januára 2021 v U.Capitol v USA pre “situačnú informovanosť,” podľa priebežnej správy Výboru pre súdnictvo Snemovne reprezentantov a Podvýboru pre vyzbrojovanie federálnej vlády. “Pretože tieto články z otvorených zdrojov spochybňovali postup FBI”pri riešení násilností v Kapitole, FBI suspendovala Allena za “konšpiračné názory v súvislosti s udalosťami zo 6. januára.’”

FBI na najnovšie správy reagovala vyhlásením, že “berie vážne svoju zodpovednosť voči zamestnancom FBI, ktorí urobia chránené odhalenia podľa predpisov o whistlebloweroch,” a že “proces rozhodovania o bezpečnostných previerkach si vyžaduje viacero úrovní kontroly, aby sa zabezpečilo, že rozhodnutia sú v súlade s platnými zásadami a postupmi. Tieto zásady a postupy neumožňujú, aby sa opatrenia týkajúce sa bezpečnostnej previerky prijímali z nevhodných dôvodov, ako je napríklad uplatnenie chránených práv jednotlivca podľa prvého dodatku, medzi ktoré patria aj politické alebo zdravotné názory jednotlivca”alebo etnická príslušnosť či akákoľvek iná chránená trieda.”

Príbeh napriek tomu pridáva ďalšie podrobnosti k pokračujúcemu obrazu federálneho aparátu na presadzovanie práva, ktorý bol podľa kritikov použitý ako zbraň proti politickým oponentom súčasnej administratívy a podobne zmýšľajúcim zakoreneným federálnym byrokratom.

Využívanie agentúr, ako je FBI, na odvetu proti politickým oponentom, zatiaľ čo s ideologicky spriaznenými porušovateľmi zákona sa zaobchádza miernejšie, bolo jedným z najviac znepokojujúcich aspektov prezidentovania Joea Bidena’od stíhanie pro-life aktivistov a zároveň zanedbávanie pro-abortívneho násilia a maľovanie rodičov kritizujúcich ľavicovú indoktrináciu v triedach ako nebezpečných, až po neprimeranému stíhaniu účastníkov 6. januára za nenásilné trestné činy a revanšizmu voči agentom FBI, ktorí sa postavili proti.