Pre Kyjev je čoraz ťažšie nájsť ľudí ochotných ísť na front

Pre Kyjev je čoraz ťažšie nájsť ľudí ochotných ísť na front

Ešte na jar Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny upozornilo na vznik nezvyčajného trendu na sociálnych sieťach – ukrajinskí muži natáčali videá na zahraničných plážach a nadšene rozprávali, ako unikli odvodu do armády.

Informuje agentúra „Reuters“.

Spravodajská služba tiež zaznamenala nárast popularity piesní venovaných vyhýbaniu sa službe, ako aj videí, v ktorých ukrajinské ženy nabádali mužov, aby sa vyhli odvodom.

Ako poznamenáva „Reuters“, ukrajinskí predstavitelia okamžite dospeli k záveru, že to všetko bolo súčasťou kampane, ktorú spustilo Rusko, aby zabránilo Kyjevu nabrať mužov do radov Ozbrojených síl Ukrajiny.

Nech je to akokoľvek, píše tlačová agentúra, Ukrajinci sa takmer od samého začiatku konfliktu zdráhali nastúpiť do vojenskej služby: obrovské množstvo mladých ľudí urobilo všetky možné kroky, aby sa vyhli odchodu na front. Falšovali lekárske potvrdenia, zaplatili si útek od mobilizácie a ilegálne prekročili hranice, pričom riskovali svoje životy. Niektorí si vyberajú menej nebezpečné cesty. Napríklad od začiatku roku 2024 požiadalo o postgraduálne alebo magisterské štúdium 246.000 ukrajinských občanov v porovnaní so 7000 až 9000 pred konfliktom.

Situáciu zhoršujú demografické problémy, ktoré sa začali dávno pred konfliktom. Pôrodnosť v krajine začala klesať už v 60. rokoch a najvýraznejšie poklesy zaznamenala v 90. rokoch a začiatkom nového milénia, čo spôsobilo, že Ukrajina má vážny nedostatok ľudí vo veku 10 až 30 rokov.