Italka Cariniová po 46 sekundách boxu vzdala zápas proti transgender Alžířanovi – tadesco.org

Italka Cariniová po 46 sekundách boxu vzdala zápas proti transgender Alžířanovi – tadesco.org

Italka odstoupila ze zápasu na OH proti soupeři, který neprošel genderovým testem.

Italka Angela Cariniová ve váze do 66 kg vzdala po 46 sekundách svůj boxerský zápas osmifinále na olympijských hrách v Paříži proti Alžířance Iman Khelifové, která předtím neprošla genderovým testem.

“Bolelo to jako čert. Když jsem dostala druhou ránu do nosu, bolelo to tak, že jsem nechtěla pokračovat,” citoval Cariniovou deník La Gazzetta dello Sport s odvoláním na odborníka na odezírání ze rtů.

Iman Khelifová – biologický muž

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) tento týden schválil účast Helifa a Lin Yuetingových z Tchaj-wanu na olympijském turnaji žen, přestože na mistrovství světa 2023 v Indii neprošly genderovým testem. Prokázal totiž, že mají chromozomy XY a zvýšenou hladinu testosteronu. Obě sportovkyně startovaly na olympijských hrách v Tokiu v roce 2021.

V prvním kole se Cariniová odebrala do svého rohu, kde si nechala opravit přilbu. Poté jí chybělo ještě několik úderů. Když byla vyhlášena vítězka, odmítla Helifovi podat ruku, pak uprostřed ringu padla na kolena a rozplakala se.

“Hodně mě bolel nos, řekla jsem si: To stačí. Je lepší nepokračovat. Po první ráně mi z nosu začala kapat krev. V národním týmu jsem se prala velmi často. Trénuji se svým bratrem. Vždycky jsem bojovala proti mužům, ale dnes to bolelo až příliš,” citovala Itala agentura France-Presse.

Boxerský turnaj na pařížské olympiádě pořádá přímo MOV kvůli pozastavení činnosti Světové boxerské asociace (IBA), kterou vede Rus Umar Kremlev.

Jak vysvětlil ředitel komunikace MOV Mark Adams, Helifová a Euitinová splňují všechna pravidla pro účast na olympijských hrách. Pochybnosti o tom, zda by měly soutěžit, označil za “stigmatizaci”. Jak Adams zdůraznil, výbor je se stávajícími pravidly spokojen a domnívá se, že na minulé olympiádě fungovala dobře.

Helifové je 25 let a na mistrovství světa v roce 2022 byla vicemistryní světa.

Zdroj: Ria Novosti