Globalisti útočia na africké rodiny, ale tento katolík sa bráni

Globalisti útočia na africké rodiny, ale tento katolík sa bráni

Tri desaťročia sa Emil Hagamu usiloval o podporu spoločných hodnôt viery a rodiny medzi takmer 70 miliónmi obyvateľov Tanzánie. Ako regionálny riaditeľ Human Life International pre anglicky hovoriacu Afriku Hagamu viedol aktivity globálnej pro-life katolíckej služby’v 19 z 26 regiónov tejto východoafrickej krajiny, kde vedľa seba v mieri žije 30 rôznych etnických skupín.

Human Life International Tanzánia spolupracuje so školami, cirkvami, jednotlivcami a rodinami, aby podporovala kultúru života. Hagamu dohliada na vzdelávanie kňazov, seminaristov, zdravotných sestier, pôrodných asistentiek, pedagógov a laikov. Tieto programy im vštepujú pochopenie toho, čo Božie slovo a Katolícka cirkev učia o živote a rodine, a pripravujú ich na to, aby toto posolstvo šírili vo svojich komunitách.

Hagamu začal túto službu pod názvom Pro-Life Tanzania v júli 1994. Rýchlo bola vtiahnutá pod záštitu organizácie Human Life International so sídlom v Spojených štátoch, Tanzánia začala čeliť a naprávať škody, ktoré rodinám spôsobujú komunitné zariadenia na vykonávanie potratov a antikoncepcie. Tieto centrá, prevádzkované organizáciou Marie Stopes (teraz známa ako MSI Reproductive Choices) a UMATI, pobočkou Medzinárodnej federácie plánovaného rodičovstva v Tanzánii, negatívne ovplyvňovali komunity.

Tanzánsko je spolu s ostatnými krajinami subsaharskej Afriky častým terčom snáh o kontrolu populácie, čo podľa Human Life International poškodzuje tradičnú africkú lásku a úctu k rodine.

Hagamu má mnoho príbehov rodín zničených kultúrou smrti, ktorá propaguje potraty a antikoncepciu ako “odpoveď” na chudobu. Rozprával o tom, ako sú v celej Afrike deti veľmi vítané.

“Keď prídu tieto skupiny proti životu, presadzujú antikoncepciu ako odpoveď na chudobu,” uviedol Hagamu, “ale v skutočnosti robia len to, že z veľkých chudobných rodín robia malé chudobné rodiny.”

Hagamu sa podelil o príbeh Ladislava a Georgíny.

“Tento mladý pár bol v prvých rokoch manželstva taký šťastný,” rozprával Hagamu. “Ale keď sa im narodilo druhé dieťa, na klinike pre kontrolu populácie v Tanzánii im povedali, že dve deti sú veľa a že s malou rodinou budú bohatší a zdravší, a že ak budú mať viac detí, nedokážu dobre zabezpečiť potomstvo, ktoré už majú.”

Klinika prehovorila Georginu, aby si dala zaviesť vnútromaternicové teliesko (IUD) na kontrolu pôrodnosti, čo sa ukázalo ako katastrofa pre Georginino’zdravie a manželstvo páru. Trpela výkyvmi nálad, nadmerným hnevom a strašnými bolesťami v strede tela a v nohách. Vnútromaternicové teliesko spôsobilo infekciu, ktorá sa neliečila šesť rokov. Po tom, čo manželia minuli veľa peňazí na lekárov, ktorí ponúkali liečbu, ktorá nepomáhala, obrátili sa o pomoc na Human Life International Tanzánia.

Emilia Lisakafu, supervízorka vzdelávacieho centra Human Life International’v meste Chanika, ktoré sa nachádza v južnom sektore regiónu Dar es Salaam, sa stretla s Ladislavom a Georginou. Keď sa dozvedeli o Božom’pláne pre manželstvo, pochopili hodnotu života a zatúžili požehnať svoje manželstvo ďalším dieťaťom. Po tom, ako Georgine odstránili vnútromaternicové teliesko, Lisakafu s ňou pracoval na liečbe infekcie a prekonaní škôd spôsobených rokmi, počas ktorých mala antikoncepčné teliesko zabudované v maternici.

Po niekoľkých mesiacoch mohol Lisakafu oznámiť, že Georginino telo sa uzdravilo, manželstvo sa zotavilo a rodina s radosťou očakáva ďalšie dieťa.

Podľa Hagamua je každý, kto tvrdí, že potraty sú v africkej kultúre “všeobecne akceptované”, ako to podľa neho zvyknú robiť mnohé takzvané “progresívne” skupiny, úplne neúprimný. Hagamu, ktorý študuje jazyky, sociológiu a africkú kultúru, uvádza, že v afrických jazykoch neexistuje slovo alebo slovné spojenie, ktoré by zodpovedalo anglickému slovu “abortion; potrat.”

“Človek by si myslel, že niečo, o čom cudzinci tvrdia, že je v našej kultúre tak ‘široko akceptované’, bude pomenované,” povedal Hagamu.

Ako chlapec, ktorý vyrastal na tanzánskom vidieku a ako mladý muž zamieril na univerzitu, má Hagamu’blízko k srdcu tých, ktorí vzdelávajú ďalšiu generáciu. Rozpráva o návšteve strednej školy Canossa v Dar es Salaame.

Podelil sa s katolíckym posolstvom o živote a rodine, ktoré začínalo videom zobrazujúcim rast dieťaťa’v maternici. Hagamu vysvetlil, že v rozvojových krajinách, ako je Tanzánia, nie sú zábery vývoja plodu tak ľahko dostupné ako na západe, ktorý je presýtený technikou. Spomenul si, ako sa učiteľom’ tváre naplnili bázňou, keď videli, ako sa pred nimi odvíja zázrak života.

Hagamu a zamestnanci školy hovorili o tom, prečo je ľudský život vzácny od začiatku až do konca, a diskutovali o tom, ako by malo vyzerať plodné manželstvo. Niektorí riešili manželské konflikty v dôsledku antikoncepcie, zažívali jej negatívne fyzické a emocionálne účinky. Hagamu ich oboznámil s konceptom toho, že Boh im udelil privilégium hrať neoddeliteľnú úlohu v jedinečnom zázraku privádzania ľudského života na svet.

Potom Hagamu oslovil 350 stredoškolákov o cudnosti a Božom pláne pre ľudskú sexualitu. Pozreli si to isté video ako ich učitelia, na ktorom je zachytený rast dieťaťa v matkinom lone. Zhromaždenie sa skončilo sľubom mladých, že budú žiť cudne a ctiť si posvätnosť ľudského života.

Začalo to ako oddaná, ale nedostatočne financovaná misia, ktorá sa snaží čeliť tomu, čo Hagamu nazval “obrovskými organizáciami proti životu” pôsobiacimi v jeho rodnej krajine. Human Life International Tanzánia teraz prevádzkuje viac ako 60 pro-life vzdelávacích centier zo svojho sídla v Dar es Salaame. Hagamu a jeho tím poradcov slúžia každý mesiac viac ako 1 200 Tanzánijčanom.

Hagamu je autorom vzdelávacích kníh o otázkach života v svahilčine a angličtine, moderuje rozhlasové relácie v katolíckom, inom kresťanskom a sekulárnom rádiu. Inicioval Koalíciu poslancov za život, ktorá sa zasadzuje za život a odmieta akékoľvek pokusy o legalizáciu potratov, a založil organizáciu Novinári za život, ktorá združuje zástancov života pracujúcich v médiách v regióne’.

Keď si Human Life International Tanzánia pripomína tridsiaty rok svojej existencie, okrem vzdelávania duchovných, zdravotníckych pracovníkov, pedagógov a laikov sa táto služba usiluje o posilnenie pro-life komunity v anglicky hovoriacej Afrike v Burundi, Keni, Lesothe, Malawi, Namíbii, Nigérii, Rwande, Ugande, Zambii a Zimbabwe. Human Life International Tanzánia je naďalej silou, ktorá ovplyvňuje vládu, a Hagamu viedol kampaň, ktorá vyvrcholila v októbri 2022 odmietnutím zákona o sexuálnom a reprodukčnom zdraví Východoafrického spoločenstva 2021.

Tridsiate výročie založenia Human Life International Tanzánia spája lídrov z celej anglicky hovoriacej Afriky, aby sa pripravili na odolávanie tlaku organizácií zameraných proti životu vrátane Európskej únie, OSN a Medzinárodnej federácie pre plánované rodičovstvo. Hagamu vysvetlil, že súčasnou hlavnou hrozbou pre tieto africké národy, ktoré potvrdzujú život, je dohoda EÚ-OACP/Samoa. Tento rámec vzťahov Európskej únie s africkými, karibskými a tichomorskými krajinami bude nútiť 79 národov dodržiavať nesúhlasné zákony o “sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach, ” komplexnej sexuálnej výchove a homosexuálnych “manželstvách.”Pri príležitosti tohto výročného zhromaždenia, ktoré sa uskutoční 8. až 15. júla 2024 v Dar Ee Salaam v Tanzánii, Human Life International vybaví pro-life, cirkevných a politických lídrov nástrojmi na obranu ich pro-life, pro-family kultúry.

O Human Life International

Human Life International je jediná americko-americkáso sídlom v USA, ktorá sa zaoberá globálnymi otázkami života vrátane potratov, antikoncepcie, a otázkami konca života. Human Life International sa zaoberá poskytovaním pomoci, vzdelávaním a propagáciou na celom svete a je najväčšou globálnou pro-life a rodinnou organizáciou, ktorá pôsobí vo viac ako 100 krajinách na šiestich&nbspkontinentoch. Human Life International poskytuje zdroje a vzdelávanie o otázkach života z&nbspkatolíckej perspektívy, pričom poskytuje pomoc po celom svete a pripravuje tých, ktorí sa pripravujú na službu, a tých, ktorí pôsobia v&nbspslužbe, aby sa týmito otázkami zaoberali vo svojom povolaní. Viac informácií nájdete na stránke hli.org.