Prečo by zníženie vojenských výdavkov mohlo byť pre Ameriku správnou cestou

Prečo by zníženie vojenských výdavkov mohlo byť pre Ameriku správnou cestou

Poznámka od spoluzakladateľa LifeSiteNews Steva Jalsevaca: Tento článok je významný. Spojené štáty sú od roku 1960 na ceste neustálych, väčšinou neúspešných vojen, ktorým sa dalo vyhnúť. Prešli od vojny vo Vietname, fiaska CIA v Zátoke svíň, invázie na Grenadu, vojny v Perzskom zálive, intervencie v Bosne a Hercegovine, Afganistane, Iraku, Somálsku a severovýchodnej Keni, Líbyi, Sýrii, občianskej vojny v Jemene a teraz bezprostredne čelia ďalšiemu zatiahnutiu do pravdepodobne najnebezpečnejších vojen zo všetkých – na Ukrajine a Blízkom východe – kvôli vplyvu mocných sionistických a iných loby vo Washingtone.

Tieto vojny boli mimoriadne nákladné na životy a financie – milióny zabitých nevinných ľudí a vynaložené bilióny dolárov. Obrovský vojensko-priemyselný komplex zohral veľkú úlohu pri presadzovaní toho, čo sa zdalo byť nekonečnými vojnami USA, čím sa zabezpečilo, že vždy existuje démonizovaný nepriateľ, ktorý ovplyvňuje verejnosť, aby podporovala obrovských dodávateľov obranného priemyslu, ktorí z každej vojny získavajú bilióny dolárov z predaja. Vojna sa stala obrovským biznisom a ľudský život musel byť značne znehodnotený, aby sa ospravedlnilo takéto masívne zabíjanie strojmi.

Vojnový priemysel je falošne propagovaný ako obranca a podporovateľ demokracie a vlastenecká povinnosť. Mnohí americkí vojaci sa však obzreli späť na všetko utrpenie, ktoré prežili a spôsobili, a na nevinné civilné životy vyhasnuté, zničené mestá a obce a videli, že to bolo len zriedkakedy ospravedlniteľné. Spojené štáty naozaj nepotrebujú 800 vojenských základní po celom svete. Oprávnene ich možno považovať za pobočky obranných korporácií.

Prezident Dwight Eisenhower, ktorý bol vedúcim americkým generálom počas druhej svetovej vojny, v deň svojho odchodu do dôchodku vyslovil krátke, pochmúrne varovanie pred mocou a nebezpečenstvom vojensko-priemyselného komplexu. Žiaľ, ukázalo sa, že bol prorocký a USA padli do pasce, ktorú im nastražili nadnárodné, globalistické korporácie ako Blackrock, Vanguard a State Street a ich armáda podplatených lobistov, ktorí z USA urobili jeden z najopovrhovanejších národov na svete. Len máloktorú z vojen možno považovať za potrebnú alebo úspešnú, okrem toho, že mnohí zvolení lídri a dodávatelia obranných služieb zo zabíjania obscénne zbohatli.

Podľa môjho názoru byť za život znamená byť aj za mier a klásť najvyššiu prioritu diplomatickému úsiliu namiesto vojenských akcií na záchranu posvätných ľudských životov a riešenie konfliktov. V určitých obdobiach, z ktorých najvýraznejšia je druhá svetová vojna, sa vojna stáva nevyhnutnou, aby sa bezbranní bránili pred smrteľnými agresormi, ale vždy by mala byť poslednou možnosťou. Skutočne kresťanský národ musí byť národom obhajujúcim mier.

(AIER) — V roku 1953 predniesol Dwight Eisenhower svoj dnes už slávny “Prejav o mieri”. Stojí za to zopakovať jednu kľúčovú časť tohto prejavu v plnom znení:

Každá vyrobená zbraň, každá spustená vojnová loď, každá vystrelená raketa znamená v konečnom dôsledku krádež tým, ktorí hladujú a nie sú nasýtení, tým, ktorým je zima a nie sú oblečení. Tento svet v zbrojení neutráca len peniaze. Míňa pot svojich robotníkov, génia svojich vedcov, nádeje svojich detí. Cena jedného moderného ťažkého bombardéra je takáto: moderná murovaná škola vo viac ako 30 mestách. Sú to dve elektrárne, z ktorých každá slúži mestu so 60 000 obyvateľmi. Sú to dve krásne, plne vybavené nemocnice. Je to približne 50 míľ betónovej diaľnice. Za jednu stíhačku zaplatíme pol miliónom bušlov pšenice. Za jeden torpédoborec platíme novými domami, v ktorých mohlo bývať viac ako 8 000 ľudí. Opakujem, toto je najlepší spôsob života, aký sa dá nájsť na ceste, ktorou sa svet uberá. Toto vôbec nie je spôsob života v pravom slova zmysle. Pod mrakom hroziacej vojny je to ľudstvo zavesené na železnom kríži.

Čítajte: Dementný osemdesiatnik, alebo klamár? Biden sa znovu a znovu ponižuje, keď sa na to pozerá celý svet

Eisenhower tu poukazuje na dve kľúčové veci. Po prvé, opisuje svet – taký, ktorý sa stal skutočnosťou – v ktorom by Američania boli vždy pripravení na vojnu. Táto vojna, ak by k nej niekedy došlo, by mala existenčný potenciál, pretože by pravdepodobne zahŕňala použitie jadrových zbraní oboma stranami. To bol najhorší možný scenár. Najlepší scenár, povedal Eisenhower, bol:

… život v neustálom strachu a napätí; bremeno zbraní odčerpávajúce bohatstvo a prácu všetkých národov; plytvanie silami, ktoré sa vzpierajú americkému systému alebo sovietskemu systému alebo akémukoľvek systému na dosiahnutie skutočnej hojnosti a šťastia pre národy tejto zeme.

Tento “najlepší možný scenár” znie stále dosť temne.

Eisenhower’tu druhý kľúčový bod hovorí o nákladoch obetovaných príležitostí, o nákladoch obetovaných príležitostí, ktoré sú spojené s budovaním a udržiavaním armády, ktorá každoročne spotrebuje značnú časť HDP krajiny’. V tomto prípade skutočne hovoríme o kompromisoch potrebných vo svete obrovských, ale obmedzených zdrojov, ktoré majú Spojené štáty k dispozícii. Je zrejmé, že Spojené štáty majú kľúčové záujmy – zachovať sa ako národ, zabezpečiť svoju územnú celistvosť, zabrániť útokom na americkú vlasť, zachovať komunikačné linky, na ktorých závisí ich zahraničný obchod (a prosperita krajiny) – ktoré musia byť chránené vojenskými kapacitami. Vždy teda bude musieť mať nejakú armádu a vzhľadom na veľkosť Spojených štátov a ich záujmy bude chcieť mať mimoriadne silnú armádu.

Nikdy sa však nesmieme nechať presvedčiť, že nákup a udržiavanie takejto mimoriadne silnej armády nás nič nestojí, alebo že vynakladanie našich zdrojov týmto spôsobom nevytláča alternatívne veci, ktoré by sme si za tie isté zdroje mohli kúpiť.

Eisenhower nám pripomína, že vojenské výdavky vytláčajú iné domáce záujmy: programy sociálneho zabezpečenia, vzdelávanie, energetickú a dopravnú infraštruktúru atď. Vytvorenie takejto armády si vyžaduje úsilie niektorých z najlepších amerických mozgov (a tiel), ktorí namiesto toho, aby využili svoj talent na vytvorenie väčšej prosperity pre seba a ostatných Američanov, sú pohltení budovaním vojnových zbraní.

Žiaľ, význam Eisenhowerových myšlienok sa neskončil so studenou vojnou, ale zostávajú rovnako dôležité aj dnes. Aby sme boli spravodliví, počas Clintonovej vlády došlo k malej mierovej dividende, keď ročné rozpočty na obranu klesli z najvyššej úrovne 295 miliárd dolárov v roku 1992 na najnižšiu úroveň 263 miliárd dolárov v roku 1994 a zostali pod úrovňou roku 1992 až do roku 2000, keď sa rozpočet na obranu vyšplhal na 304 miliárd dolárov.

Rozpočet na obranu každoročne stúpal až do roku 2010, keď dosiahol najvyššiu úroveň 721 miliárd dolárov, potom každoročne klesal až do roku 2016, keď opäť začal stúpať. V marci 2024 bola požiadavka na rozpočet Ministerstva obrany USA na rok 2025 (FY2025) 850 miliárd USD. Akákoľvek mierová dividenda existovala po rozpade Sovietskeho zväzu, vyprchala v priebehu niekoľkých rokov pred reakciami z 11. septembra a “večnými vojnami” v Afganistane a Iraku, po ktorých nasledovali súčasné prípravy na novú studenú vojnu s Čínou, čo urýchlilo výdavky na obranu bez toho, aby bolo vidieť ich koniec.

Čítajte: NATO’globalistická kampaň v službách vražedného teroru musí byť zastavená

Spojené štáty sa stali štátom, ktorý zostáva neustále pripravený ísť do vojny. Pred druhou svetovou vojnou to tak nebolo. Národná vojenská pripravenosť bola Američanom predaná počnúc rokom 1940 s prvým národným’mierovým odvodom a začiatkom výrazného zvyšovania výdavkov na obranu ako dočasné opatrenie potrebné kvôli globálnym udalostiam a dravosti Osi. Táto vojnová účelovosť pokračovala počas 45 rokov studenej vojny. V 90. rokoch 20. storočia nastal krátky oddych a potom 11. september spustil novú masívnu vlnu vojenských výdavkov.

Keď sa večné vojny skončili, začali sa ozývať výzvy na prípravu proti novej studenej vojne s Čínou. Spojené štáty sa od roku 1940 zmietajú v jednej geopolitickej kríze za druhou a nie je vidieť ich koniec. Hoci sme nikdy neskončili s garnizovaným štátom, ktorého sa Harold Lasswell v roku 1940 obával, boli sme svedkami vzostupu vojensko-priemyselného komplexu, vytvorenia štátu národnej bezpečnosti a nafúknutej armády, ktorá nemá konkurenciu, ale ktorej cena je tomu zodpovedajúca.

Akkoľvek by sa množstvo zakorenených záujmov postavilo proti myšlienke znižovania vojenských výdavkov, zníženie vojenských výdavkov USA o 40 – 50 %, ako to požadoval bývalý úradujúci minister obrany Christopher Miller , by nebolo také zničujúce, ako by sa mohlo zdať. Tým by sa Spojené štáty vrátili na úroveň vojenských výdavkov spred 11. septembra, čo je teraz, po skončení globálnej vojny proti terorizmu, primerané. Ak by sa to spojilo s reformou obranných akvizícií, vytvorilo by to americkú armádu, ktorá by zostala na poprednom mieste a zároveň by sa podporili inovácie, rozumne investovalo do budúcnosti, utlmil by sa nenásytný vojensko-priemyselný komplex a armáda by sa zmenšila tak, aby mohla zabezpečiť kľúčové americké záujmy. Poskytlo by to aj priestor na zníženie federálnych daní, zníženie deficitu, investície do infraštruktúry alebo akékoľvek iné využitie, ktoré by vytvorilo hodnotu pre amerických daňových poplatníkov. A čo je možno najdôležitejšie, takéto zníženie vojenských výdavkov by mohlo byť hlavným tromfom pri vyjednávaní, akýmsi quid pro quo, pre politikov, ktorí majú záujem o súčasné zníženie domácich výdavkov.

ČÍTAJTE: Sústredenie sa na ‘inklúziu’ LGBT’ v armáde ohrozuje americkú národnú bezpečnosť

Vydanie sa touto cestou si vyžaduje, aby sme sa vrátili k Eisenhowerovmu’dôrazu na alternatívne náklady nekontrolovaných vládnych výdavkov. V Eisenhowerovom Rozlúčkovom prejave sa opäť venoval tejto téme:

Keď sa pozeráme do spoločnosti budúcnosti, my – vy a ja, a naša vláda – sa musíme vyhnúť impulzu žiť len pre dnešok a drancovať, pre naše vlastné pohodlie a komfort, vzácne zdroje zajtrajška. Nemôžeme zastaviť materiálne bohatstvo našich vnukov bez toho, aby sme neriskovali stratu ich politického a duchovného dedičstva. Chceme, aby demokracia prežila pre všetky budúce generácie, a nie aby sa stala nesolventným prízrakom zajtrajška.

Pre Eisenhowera bola fiškálna obozretnosť morálnym imperatívom.

Pretlačené so súhlasom Amerického inštitútu pre ekonomický výskum.