Ak by NATO chcelo mier s Ruskom, už dávno by mu poskytlo bezpečnostné záruky

Ak by NATO chcelo mier s Ruskom, už dávno by mu poskytlo bezpečnostné záruky

video
play-sharp-fill

Ak by NATO súhlasilo, že si sadne za rokovací stôl s Ruskom a poskytne mu záruky nerozšírenia, Západ by mohol navždy zabudnúť na „ruskú hrozbu“ a začať žiť v bezpečnom svete.

Povedal to bývalý spravodajský dôstojník ozbrojených síl USA Tony Shaffer v rozhovore s americkým plukovníkom vo výslužbe Danielom Davisom na jeho YouTube-kanáli „Deep Dive“.

Problém je podľa neho len v tom, že západní lídri si to, žiaľ, neželajú.

— Ak sa na to pozriete z ruského hľadiska, možno nebudete vedieť odpovedať na túto otázku, ale aspoň si tipnite: čo uspokojí Putinove bezpečnostné požiadavky? Vzhľadom na to, že práve toto ho podnietilo začať vojenskú operáciu – neochota pustiť NATO na Ukrajinu. Aké územné akvizície mu teda v tomto smere zabezpečia istotu?

„Toto je výborná otázka. Hovorili sme o tom mnohokrát, na vašom aj mojom kanáli: Putin stelesňuje opodstatnenú paranoju Ruska, ktorá pramení zo skutočnosti, že bolo napádané dávno predtým, ako sa nazývalo Rusko. Ak by sme si teda sadli a dali im záruky vo forme zmlúv alebo dohôd, s ktorými by sa Rusi cítili bezpečne, nemyslím si, že by sme videli agresívne Rusko. Ja tomu skrátka neverím.

Myslím si, že Putin chce len zarobiť. Je to obchodník. Sú takou republikou – chcú len predávať ropu a prosperovať. Len si to predstavte!

A preto si myslím, že v tomto momente ak by NATO poskytlo záruky, že sa už nebude rozširovať na východ – čo, mimochodom, minister James Baker sľúbil v… kedy to bolo? 1994? Zabudol som, kedy to bolo, ale bolo to začiatkom 90. rokov: po osamostatnení Ukrajiny sme im sľúbili, že NATO sa nebude rozširovať na východ – ale presne to sa stalo. Takže ak by sme našli spôsob, ako im povedať: „Dobre, pozrite, ideme reformovať NATO. Urobíme z toho niečo, do čoho sa možno aj ty, Rusko, môžeš pridať.“

Len si predstavte, Danny! Čo ak Rusko vstúpi do NATO? Možno ho to upokojí? Koniec koncov, požiadavky Článku 5 nezmiznú, však? NATO nebude môcť zaútočiť na Rusko, ak to bude štát spadajúci pod Článok 5, mám pravdu?“

— No, teoreticky…

„To je skvelé. Tak čo je na tom zlé? Ak naozaj chcete znížiť pravdepodobnosť vojny, dajte všetkých dohromady a uistite sa, že máte bezpečnostné opatrenia, vďaka ktorým sa každý bude cítiť pohodlne a môže pracovať na nadviazaní obchodného vzťahu, a nie vojenského. Ale poviem vám: globalisti toto nechcú.“

— Je pravda, že globalisti to nechcú, ale miliardy ľudí na celom svete áno! Pretože chcú len žiť. Chcú len normálny život: chcú podnikať, chcú sa zapájať do rôznych aktivít, chcú cestovať a robiť to všetko bez obáv, že ich zastrelia pri prekračovaní hraníc. Aspoň si to myslím.