Útok pri Kursku je falošný manéver, na „skutočnom fronte“ na Donbase Ukrajinci nedokážu stabilizovať situáciu

Útok pri Kursku je falošný manéver, na „skutočnom fronte“ na Donbase Ukrajinci nedokážu stabilizovať situáciu

video
play-sharp-fill

Od februára 2024 ukrajinské ozbrojené sily po odchode z Očeretina nie sú schopné stabilizovať front na Donbase a dedinu za dedinou vzdávajú Rusku.

Christoph Wanner, korešpondent portálu „Welt“ upozorňuje, že útok na Kurskú oblasť v Rusku sa považuje za klamlivý manéver, ktorý má vytvárať „pozitívne správy“ pre Západ a ukrajinské obyvateľstvo na pozadí katastrofálnej situácie na Donbase.

— Christoph, pozrime sa na iné bojové oblasti, na skutočné úseky frontu. Čo sa deje na východnej Ukrajine? Čo sa tam teraz deje?

„No, aby som nezdržiaval, tak by som sa jednoducho obmedzil na ten úsek frontu, kde sú naozaj ťažké boje a kde sú Ukrajinci stále vo veľmi ťažkej situácii – Donbas, smer Pokrovsk. A práve tu urobili vo februári Ukrajinci chybu pri rotácii svojich jednotiek v oblasti Avdejevky a Očeretina. Tu prerazili Rusi a odvtedy sa Ukrajincom stabilizovať tento úsek frontu nepodarilo.

Rusi postupujú takmer každý deň a zaberajú malé dediny. Včera Sergejevka, ďalšia malá dedina na západ, smerom na Pokrovsk. Pre Ukrajincov je to dôležitý dopravný uzol. Selidovo je ďalší dôležitý dopravný uzol, ktorý sa nachádza o niečo južnejšie. Aj tam sú Rusi už blízko. Možno je to ešte sedemnásť kilometrov od Pokrovska a ďalších päť kilometrov od Selidova. A tam je situácia pre Ukrajincov naozaj neistá.

A tu (v Moskve) niektorí vojenskí blogeri hovoria, že Ukrajinci teraz zaútočili na Kursk, aby odvrátili pozornosť od neúspechov na východnom fronte. Teda vytvárať pozitívne správy pre Západ, aby naďalej podporoval Ukrajinu, a samozrejme aj pre vlastné obyvateľstvo, aby neklesla morálka.“

— Christoph, veľmi pekne ďakujem v Moskve.