Latinský patriarchát Jeruzalema odsúdil izraelský nálet na komplex katolíckej školy v Gaze

Latinský patriarchát Jeruzalema odsúdil izraelský nálet na komplex katolíckej školy v Gaze

Jeruzalemský latinský patriarchát odsúdil útok Izraelských obranných síl (IDF) na katolícku školu v Gaze.

“Latinský patriarchát Jeruzalema s veľkým znepokojením sleduje správy o náletoch, ktoré dnes ráno izraelská armáda zrejme podnikla na školu Svätej rodiny v Gaze,” uviedol patriarchát vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu. “Zábery a správy médií z tohto miesta obsahujú scény civilných obetí a ničenia areálu.”

“Škola Svätej rodiny je síce majetkom Latinského patriarchátu Jeruzalema, ale od začiatku vojny je útočiskom pre stovky civilistov,” pokračuje vyhlásenie. “V škole sa nenachádza žiadny náboženský personál.”

“Latinský patriarchát čo najdôraznejšie odsudzuje útoky na civilistov alebo akékoľvek bojové akcie, ktoré nezabezpečujú, aby civilisti zostali mimo bojiska,” uzatvára sa vyhlásenie.

V nedeľu 7. júla ráno IDF podnikli útok na katolícku školu Svätej rodiny v Gaze, pri ktorom podľa AFP zahynuli najmenej štyria ľudia. IDF tvrdí, že školský komplex využívalo hnutie Hamas ako úkryt pre militantov a nachádzalo sa v ňom “zariadenie na výrobu zbraní Hamasu.”

Útok na školu Svätej rodiny bol druhou vojenskou operáciou proti škole v Gaze počas tohto víkendu. Úrady v Gaze uviedli, že pri útoku IDF na školu Al-Jawni, ktorú spravuje OSN, v sobotu 6. júla zahynulo najmenej 16 ľudí a 75 bolo zranených.

Agentúra OSN pre pomoc a prácu (UNRWA) podľa agentúry AFP útok na školy, pri ktorom zahynuli aj dvaja pracovníci UNRA, odsúdila.

Hovorkyňa UNRWA Juliette Touma uviedla, že po teroristických útokoch Hamasu zo 7. októbra IDF zaútočili na 190 zariadení UNRWA.