Katolícka akadémia v Kentucky formuje z chlapcov mužov viery prostredníctvom dobrodružstva

Katolícka akadémia v Kentucky formuje z chlapcov mužov viery prostredníctvom dobrodružstva

Pomôžte Akadémii svätého Ondreja ponúknuť autenticky katolícke vzdelávanie pre chlapcov: Všetci mladí ľudia snívajú o dobrodružstve, o ušľachtilom a dôstojnom poslaní, o nečakanej výzve vydať sa na cestu. Viete si preto predstaviť moje nadšenie a radosť, keď som ako mladý muž dostal nasledujúci odkaz:

Pýtam sa, či by ste v tomto čase nemohli uvažovať o dobrodružstve? Lebo dobrodružstvo to bude.

Bolo to pozvanie pripojiť sa k snahe založiť malú katolícku internátnu školu pre chlapcov – pozvanie, ktoré človek nedostáva každý deň! Samozrejme, s radosťou som pozvanie prijal, ale netušil som, že toto dobrodružstvo určí smer môjho života do takej miery, že teraz z Božej milosti podávam rovnaké pozvania na rovnaký druh dobrodružstva.

PREČÍTAJ: Nová tradičná katolícka škola poskytuje chlapcom autenticky mužské vzdelanie

Krátko po prijatí tohto pozvania na dobrodružstvo som sa ocitol na vidieku v Pensylvánii medzi učiteľským zborom priateľov. Školu, ktorú sme založili, Gregory the Great Academy, priviedla k životu práca zosnulého doktora Johna Seniora a jeho študentov z Integrovaného humanitného programu.

Chlapci v Gregory the Great čítajú a diskutujú o veľkých – a dobrých – knihách a študujú matematiku, históriu, latinčinu a náboženstvo. Akadémia však ponúkala viac než len kvalitné akademické štúdium – poskytovala mladým mužom ochutnávku a vzor bohatého spôsobu života, naplneného skutočnými a zmysluplnými stretnutiami s dobrom, pravdou a krásou. Každý chlapec, či už športovec alebo učenec, si vyskúšal všetko – štúdium, táborenie, chov sliepok, rugby, recitovanie poézie, pozorovanie hviezd, šport, varenie, spev, a dokonca aj žonglovanie.

Bolo neuveriteľné sledovať, ako chlapci reagovali na túto kultúru – ako ich láska ku katolíckej viere, čestnosť, charakter, porozumenie sebe samým a vzájomné priateľstvo prekvitali v prostredí, ktoré podporovalo fyzický, intelektuálny a duchovný rast. A boli radostní.

Mojich päť rokov v akadémii bolo pre mňa rovnako formujúcich ako pre chlapcov. Pochopil som obrovskú hodnotu skutočného, holistického katolíckeho vzdelávania – že budúcnosť Cirkvi a našej krajiny závisí od mužov, ktorí sa naučili milovať to, čo je milé, a opovrhovať tým, čo je opovrhnutiahodné. Rozhodol som sa, že ak ma tak bude viesť Božia prozreteľnosť, založím ďalšiu školu v rovnakom duchu, ako bola tá, ktorej som bol svedkom, že priniesla toľko ovocia.

Pôsobenie prozreteľnosti je naozaj tajomné a úžasné. Pred štyrmi rokmi ma pozvali, aby som vystúpil s ľudovou hudbou na farskej zbierke v Kentucky. Tam som sa stretol s pánom, ktorý nedávno kúpil veľký vidiecky pozemok, na ktorom sa nachádzal zámok, do ktorého udrel blesk a čiastočne zhorel. Chcel ho opraviť a dobre využiť a takmer skôr, ako som si uvedomil, čo hovorím, som mu povedal, že by som chcel nehnuteľnosť využiť na založenie chlapčenskej internátnej školy.

O rok neskôr, na sviatok svätého Ondreja, som dostal výzvu, v ktorej nám dali do užívania nehnuteľnosť, a zrodila sa Akadémia svätého Ondreja’– ako vtipne poznamenal jeden môj známy kňaz, “zrodila sa z blesku a ľudovej hudby”.

 

Fakulta sa zhromaždila okolo veci, ktorú som podnikol – reagovala na rovnaké volanie k dobrodružstvu, aké som dostal pred mnohými rokmi, a 12 mladých mužov pricestovalo z celej krajiny, aby vytvorili prvý ročník prvákov Akadémie svätého Ondreja’a na jeseň roku 2023 začali prvý rok školy’.

Títo chlapci sa celým srdcom oddali bohatému životu svätého Andreja’s – životu, ktorý sa snaží osloviť človeka ako celok. Počas celého roka študenti nielen študovali predmety v triede, ale učili sa aj z toho, čo svätý Augustín nazýva “veľkou knihou… samotný vzhľad stvorených vecí.” Starali sa o zvieratá na malej farme a prostredníctvom praktizovania tradičných remesiel, ako je kožiarstvo, kováčstvo a práca s drevom, zažívali radosť z napodobňovania Boha ako stvoriteľa, čím priviedli stvorenie k vyššiemu poriadku. Naučili sa spievať duchovnú aj ľudovú hudbu a učili sa naspamäť poéziu.

Slávením veľkých sviatkov so školskými banketmi, každodennou modlitbou ruženca, spoločným spievaním večierne a slúžením tradičnej svätej omše chlapci v škole svätého Andreja’s, podobne ako chlapci v škole svätého Gregora’s, vstúpili do života Cirkvi a lepšie pochopili, ocenili a zamilovali si jej krásu. A, samozrejme, šťastná neprítomnosť techniky a toxických vplyvov populárnej kultúry dala chlapcom slobodu prežívať hlbšiu radosť, ktorá pramení z naplnenia prirodzenej túžby človeka žasnúť, uvažovať, rozprávať a rozvíjať priateľstvo – všetko veci, ktoré si vyžadujú čas a pozornosť, ale veci, ktoré priniesli veľa ovocia – a veľa radosti.

Hovorí sa, že údiv je začiatkom múdrosti, a vzdelávanie na Akadémii svätého Ondreja’prebúdza mladého človeka k neustále prítomným zázrakom reality – pozýva ho žiť a žiť naplno v prítomnosti. Prílišný dôraz na školu ako na prípravu na budúcnosť má tendenciu podkopávať bohatý, krásny potenciál a idealizmus mladých ľudí. Povolaním mladých mužov, ako píše John Senior, je “milovať Stvoriteľa a veci, ktoré stvoril, celým srdcom, mysľou a dušou ako chlapci.” Najlepšou prípravou na budúcnosť pre kohokoľvek a v akomkoľvek veku je plne a veľkoryso sa venovať prítomnosti – pretože Boh je v prítomnosti!“

Koncom roka som dostal krátky odkaz od jedného z rodičov:

Musím vám povedať niečo, čo povedal náš syn. ‘Mami a ocko, cítim sa tu živý!’ Považoval som to za úžasnú poznámku. Všetci chlapci by mali mať túto úžasnú príležitosť.

Byla to úspešná prvá plavba – bol položený pevný základ pre budúce roky školy!

Z môjho pobytu v škole svätého Gregora’som sa naučil veľa, pričom najcennejšia je asi lekcia o Božej prozreteľnosti – a túto lekciu som dostal za mimoriadnych okolností. Ako slávne a dobrodružné vyvrcholenie ich pôsobenia v škole sme brali maturantov, aby po skončení štúdia prešli stovky kilometrov v Európe na púti. Nevzali sme si so sebou žiadne peniaze, ale úplne sme dôverovali láskavej Božej prozreteľnosti, že nás podrží. Nikdy sme neboli ani deň bez jedla. Boh sa naozaj stará a stará sa o všetky potreby svojich detí – dokonca aj vtedy, keď si chcú založiť školy. Skúsenosť s touto realitou na vlastnej koži mi dodala dôveru pustiť sa do tohto nového dobrodružstva vo vzdelávaní – a opäť bez peňazí vo vrecku!

V septembri tohto roku začíname druhý rok v Saint Andrew’s a zdvojnásobíme počet našich študentov! Obraciam sa na štedrosť spriaznených duší, aby nám poskytli finančné prostriedky, ktoré potrebujeme na podporu vzrušujúceho rastu našej školy. Prosím, pomôžte nám dosiahnuť náš cieľ vyzbierať 50 000 dolárov tým, že prispejete na našej stránke LifeFunder ZDE.

Pozývam vás, aby ste sa pripojili k dobrodružstvu Akadémie svätého Ondreja’s – svojimi modlitbami a finančnou podporou!

Nech vás Boh požehná a naďalej žehná našu prácu v Akadémii svätého Ondreja’s!

Pomôžte Akadémii svätého Ondreja’s ponúkať autenticky katolícke chlapčenské’vzdelávanie: LifeFunder