Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 3. augusta do 9. augusta 2024

Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 3. augusta do 9. augusta 2024

Od 3. augusta do 9. augusta 2024 Ozbrojené sily Ruskej federácie vykonali 19 skupinových útokov vysoko presnými raketami a útočnými bezpilotnými prostriedkami, v dôsledku čoho boli zasiahnuté podniky ukrajinského obranného priemyslu a súvisiace objekty energetického priemyslu, infraštruktúra letísk, systémy protivzdušnej obrany, montážne dielne a skladovacie priestory pre útočné drony.

Okrem toho boli zasiahnuté palivové základne, sklady zbraní a munície, oblasti, kde sú sústredené zálohy ukrajinských ozbrojených síl, miesta dočasného rozmiestnenia jednotiek nacistických formácií a zahraničných žoldnierov.

Jednotky skupiny síl „Sever“ pokračujú v odrážaní pokusov ukrajinských ozbrojených síl o inváziu na územie Ruskej federácie v kurskom smere. Útoky armádneho letectva a delostrelecká paľba potláčajú prieniky nepriateľských jednotiek hlboko na ruské územie.

Celkovo počas bojov v tomto smere nepriateľ stratil 945 vojakov a 102 obrnených vozidiel, vrátane 12 tankov, 17 obrnených transportérov, šesť bojových vozidiel pechoty, 67 bojových obrnených vozidiel, ako aj 12 ďalších vozidiel, dve odpaľovacie zariadenia protilietadlových rakiet „Buk M1“ a tri jednotky artilérie.

Okrem toho jednotky skupiny v smere Volčansk a Lipcy ničili živú silu a techniku mechanizovanej, motorizovanej pechotnej, ako aj dvoch útočných brigád ukrajinských ozbrojených síl, námornej brigády a troch brigád teritoriálnej obrany. Bolo tiež odrazených sedem protiútokov útočných skupín ukrajinských ozbrojených síl. V priebehu týždňa predstavovali celkové straty nepriateľa 1650 vojakov, 14 tankov, 92 bojových obrnených vozidiel, 45 ďalších vozidiel a 33 jednotiek artilérie. Zničené boli dve samohybné palebné zariadenia protilietadlového raketového systému „Buk M1“ a šesť staníc rádio-elektronického a protibatériového boja.

Bolo tiež zničených osem poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny síl „Západ“ obsadili v priebehu týždňa výhodnejšie línie a pozície a ničili formácie šiestich brigád — mechanizovaných, útočných a výsadkových — ukrajinských ozbrojených síl a troch brigád teritoriálnej obrany. Bolo tiež odrazených deväť protiútokov jednotiek ukrajinských ozbrojených síl. Nepriateľ stratil za týždeň 3260 vojakov, štyri tanky vrátane dvoch nemeckých „Leopardov“, 12 bojových obrnených vozidiel, 68 ďalších vozidiel, 45 poľných diel, z toho pätnásť samohybných húfnic a diel vyrobených v USA, Veľkej Británii, Nemecku a Poľsku. Okrem toho bolo zničených sedem staníc rádio-elektronického a protibatériového boja.

Bolo tiež zničených 16 poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny síl „Juh“ zlepšili situáciu na frontovej línii a ničili živú silu a techniku ​​štyroch mechanizovaných, štyroch útočných, motorizovanej pechotnej a dvoch výsadkových brigád ukrajinských ozbrojených síl a dvoch brigád teritoriálnej obrany. Bolo tiež odrazených sedem protiútokov nepriateľských útočných skupín. Ukrajinské ozbrojené sily stratili 4240 vojakov, tank, šesť bojových obrnených vozidiel, 47 ďalších vozidiel, chorvátsky raketomet RAK-SA-12, 47 poľných diel vrátane 18 samohybných húfnic a diel vyrobených krajinami NATO, ako aj sedem staníc rádio-elektronického boja.

Bolo tiež zničených sedem poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny vojsk „Centrum“ v dôsledku aktívnych operácií v priebehu týždňa oslobodili obce Timofejevka, Novoselovka Pervaja a Vesjoloje v Doneckej ľudovej republike. Ničené boli formácie tankovej, piatich mechanizovaných, pechotnej a dvoch útočných brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, dvoch brigád teritoriálnej obrany a útočnej brigády „Ljut“ ministerstva vnútra. Bolo tiež odrazených 22 protiútokov nepriateľských jednotiek. V priebehu týždňa v tomto smere predstavovali straty nepriateľa 2520 vojakov, dva tanky, 17 obrnených bojových vozidiel, z toho dve americké bojové vozidlá pechoty „Bradley“, nemecké bojové vozidlo pechoty „Marder“ a päť amerických obrnených transportérov M113, 27 vozidiel, 24 jednotiek artilérie, ako aj tri stanice rádio-elektronického a protibatériového boja.

Jednotky skupiny síl „Východ“ obsadili výhodnejšie pozície a ničili živú silu a techniku ​​dvoch mechanizovaných a motorizovaných pechotných brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, dvoch brigád teritoriálnej obrany a brigády Národnej gardy. Boli tiež odrazené štyri protiútoky útočných skupín ukrajinských ozbrojených síl. Nepriateľ stratil 760 vojakov, štyri tanky, tri obrnené bojové vozidlá, 48 ďalších vozidiel, 19 poľných diel, vrátane 13 samohybných húfnic a diel západnej výroby. Zničených bolo päť staníc rádio-elektronického a protibatériového boja.

Bolo tiež zničených osem poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny vojsk „Dneper“ ničili formácie mechanizovanej, pechotnej a horskej útočnej brigády, ako aj námornej brigády a troch brigád teritoriálnej obrany. Bol tiež zmarený pokus o vylodenie diverzno-prieskumnej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny na Kinburnskej kose. V dôsledku aktívnych operácií jednotiek skupiny vojsk „Dneper“ bola výsadková skupina zničená. Straty ukrajinských ozbrojených síl v tomto smere predstavovali priebehu týždňa 550 vojakov, tank, dve bojové vozidlá pechoty, 44 ďalších vozidiel, 20 poľných diel, vrátane šiestich amerických húfnic M777, zničené boli aj štyri stanice rádio-elektronického boja.

Bolo tiež zničených šesť poľných muničných skladov.

Operačno-taktické letectvo, bezpilotné lietadlá, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zničili dve ukrajinské stíhačky MiG-29, tri české raketomety „Vampire“, dve odpaľovacie zariadenia protilietadlového raketového systému S-125, ako aj tri radarové stanice: americkú AN/MPQ-65 a dve P-18.

Počas týždňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili tri stíhačky ukrajinského letectva: dve MiG-29 a jednu Su-27, štyri francúzske rakety SCALP-EG, 14 amerických taktických rakiet ATACMS, francúzsku navádzanú leteckú bombu „Hammer“, dve americké protilietadlové rakety „Patriot“, 72 rakiet systémov HIMARS, „Vampire“ a „Oľcha“, ako aj 668 bezpilotných lietadiel.

Sily Čiernomorskej flotily dnes v noci odrazili útok siedmich bezpilotných člnov na námornú základňu v Sevastopole. Pri odrážaní útoku boli zničené všetky bezpilotné člny.

V priebehu týždňa sa na frontovej línii vzdalo 55 ukrajinských vojakov.

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 637 lietadiel, 278 vrtuľníkov, 29.507 bezpilotných lietadiel, 563 protilietadlových raketových systémov, 17.004 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1399 raketometov, 13.050 poľných diel a mínometov, ako aj 24.562 špeciálnych vojenských vozidiel.