LifeSiteNews spúšťa petíciu za arcibiskupa Vigana po exkomunikácii

LifeSiteNews spúšťa petíciu za arcibiskupa Vigana po exkomunikácii

LifeSiteNews spustili petíciu, v ktorej sa modlia za arcibiskupa Carla Mariu Vigana, po dnešnom oznámení vatikánskeho Dikastéria pre náuku viery (DDF), že jeho excelencia je v schizme, a preto bol latae sententiae (automaticky) exkomunikovaný. Ak chcete podpísať petíciu, kliknite sem.

Petícia LifeSite’vyjadruje podporu arcibiskupovi Viganovi’ a jeho mnohým “odvážnym verejným vyhláseniam” a zároveň konštatuje, že voči nemu Vatikán týmto nespravodlivým dekrétom uplatnil “zjavný dvojaký meter” v porovnaní so skutočne disidentskými klerikmi a významnými laikmi na celom svete. 

“Oznámenie dikastéria prichádza v čase, keď zneuctený slovenský kňaz Marko Rupnik zostáva v dobrom postavení vo Vatikáne, píše sa v petícii.  Rupnik bol v roku 2023 vylúčený od jezuitov a bol široko obvinený zo sexuálneho a duchovného zneužívania mnohých osôb vrátane mníšok, ako aj mužov. Podľa svedectva jednej z jeho údajných obetí v 90. rokoch 20. storočia zneužil najmenej 21 zo 40 členov centra Aletti, ku ktorému patrí a v ktorom stále ohromujúco prebýva v Ríme.” 

Aj keď bol Rupnik v roku 2020 Vatikánom automaticky exkomunikovaný po tom, ako DDF jednomyseľne rozhodol, že je vinný z rozhrešenia jedného zo svojich sexuálnych komplicov, tento trest bol rýchlo zrušený, podnietil špekulácie o tom, či pápež František osobne intervenoval v tejto veci.

Petícia tiež pripomína, že významní kňazi a biskupi, ako aj kardináli a verejne činné osoby majú široký priestor na propagáciu heretického učenia. Poznamenáva tiež, že sám František im v tom poskytuje svoju implicitnú a explicitnú podporu.  

Známy pro-LGBT argentínsky kardinál Victor “Tucho” Fernandez napríklad pôsobí ako vedúci Dikastéria pre náuku viery. Fernandez stojí za dokumentom Fiducia Supplicans, ktorý schvaľuje požehnanie pre homosexuálne “páry.” Napadol tiež dlhodobé učenie Cirkvi, že príťažlivosť k rovnakému pohlaviu je “vnútorne neusporiadaná.”V roku 1995 Fernandez vydal erotickú knihu o bozkávaní s názvom Uzdrav ma svojimi ústami. 

Americkí katolíci, ktorí sú stále v “dobrom postavení” s Vatikánom, zahŕňajú pro-potratového amerického prezidenta Joea Bidena, bývalú predsedníčku Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovú a pro-LGBT jezuitu pátra Jamesa Martina. Martin opakovane povzbudzuje osoby, ktoré majú sklony k homosexualite a zámene pohlaví, aby konali svoje hriešne pohnútky. 

Petícia LifeSite’ďalej uvádza, že nemecký kardinál Jean-Claude Hollerich, ktorý je blízkym Františkovým dôverníkom, podobne vyzval svätenie žien a ženatých mužov na posvätné kňazstvo. Kolega nemecký kardinál Reinhard Marx, ktorý presadzuje heretickú “Nemeckú synodálnu cestu,” tiež nebol exkomunikovaný. V roku 2022 celebroval omšu pre “Mníchovskú queer komunitu” a vyjadrilpodporu vysväteniu homosexuálnych mužov za kňazov. 

Biskup Athanasius Schneider povedalminulý týždeň, že ak by pápež František exkomunikoval arcibiskupa Viganaò, iba by “prehĺbil rozdelenie” v Cirkvi. “Myslím si, že pápež by bol múdry a rozvážny, keby arcibiskupa Viganaò neexkomunikoval,” Jeho Excelencia poznamenal. “Myslím si, že dnes je Cirkev tak vnútorne rozdelená, že by bolo nerozvážne, aj keď existuje nejaký kanonický dôvod na odsúdenie arcibiskupa Viganaò,” 

Arcibiskup Viganó predtým vyjadrilsvoj názor, že byť “exkomunikovaný” z “koncilovej cirkvi” by bola veľká “česť”, pričom sa odvolával na skutočnosť, že francúzsky arcibiskup Marcel Lefebvre (1905-1991), zakladateľ Spoločnosti sv. Pia X., postihol rovnaký osud v roku 1988. 

Petícia LifeSite’ďakuje arcibiskupovi Viganoviò za jeho mnohé “odvážne verejné vyhlásenia.” Zároveň sa za neho modlí a za to, aby sa “kríza v Cirkvi” rýchlo skončila. “Buďte si istí, že sa modlíme za vás a za vedúcich predstaviteľov vo Vatikáne, aby sa vrátili k viere, ktorú Cirkev vždy bránila,” píše sa v ňom.