Liberálny reportér odhalil, že demokrati sa po stretnutí s Bidenom tajne pýtajú, kto vedie Ameriku

Liberálny reportér odhalil, že demokrati sa po stretnutí s Bidenom tajne pýtajú, kto vedie Ameriku

Spätná reakcia na katastrofálnu prvú debatu súčasného prezidenta a predpokladaného demokratického kandidáta na post šéfa Bieleho domu Joea Bidena s republikánskym predchodcom a vyzývateľom Donaldom Trumpom pokračuje.Liberálny časopis New York Magazine zverejnil doteraz asi najhoršiu správu o tom, ako demokrati v súkromí ospravedlňujú obavy o duševné zdravie prezidenta, ktoré boli roky odmietané ako stranícke ohováranie.

Biden je vo veku 81 rokov najstarším prezidentom v histórii USA a počas celého svojho pôsobenia ho prenasledovali obavy, že trpí zhoršovaním kognitívnych funkcií, ktoré sa zakladali na čoraz častejších verejných výrokoch, nedôslednosti, potácaní sa a zjavnej únave a zmätenosti, pričom podľa prieskumov verejnej mienky ho väčšina považovala za príliš starého na to, aby mohol efektívne vykonávať funkciu aj v druhom funkčnom období.

Demokrati a ich spojenci v mainstreamovej tlači takéto obavy zväčša odmietali ako neopodstatnené; ešte 21. júna ľavicový “fact-checking” portál PolitiFact pripísal tento príbeh z veľkej časti “videám prezidenta Joea Bidena, ktoré boli selektívne upravené alebo vytrhnuté z kontextu.”

O šesť dní neskôr sa však naratív ľavice takmer cez noc zmenil, keď Biden’vystúpil proti Trumpovi v debate, ktorú organizovala CNN. LifeSiteNews’ Ashley Sadlerová opísala prezidenta ako “od začiatku debaty vyzerajúceho(-ú) viditeľne zle, zápasiaceho s mnohými odpoveďami (vrátane, na začiatku debaty, tvrdenia, že ‘konečne porazil Medicare’), hovoriaceho chrapľavým hlasom a často pôsobiaceho prázdnym dojmom.”

Odvtedy demokratickí komentátori, stratégovia a aktivisti otvorene hovorilio svojich obavy a panika z vyhrá voľby, ak Biden zostane ich nominantom, pričom Biely dom zatiaľ odoláva výzvam, aby sa prezident vzdal kandidatúry.

Dňa 29. júna Axios zverejnil reportáž s podrobným priznaním od “súčasných a bývalých Bidenových predstaviteľov”, že prezident je “spoľahlivo angažovaný” len v čase od 10.00 do 16.00 hod, mimo ktorých “alebo počas ciest do zahraničia je u Bidena väčšia pravdepodobnosť slovných prešľapov a únavy.”

4. júla New York Magazine washingtonská korešpondentka Olivia Nuzzi zverejnila ešte usvedčujúcejší príbeh o “Konšpirácii mlčania na ochranu Joea Bidena”, ktorý vychádzal z off-the-record rozhovorov s dôverníkmi demokratov, ktorí sa na ňu obracali od januára, aby jej tlmočili svoje obavy, či sa Biden vôbec môže “dostať do volebného dňa”, ktoré si vytvorili po tom, ako s ním komunikovali alebo ho videli zblízka.

“Tí, ktorí sa s prezidentom stretli v spoločenskom prostredí, niekedy odchádzali z interakcií znepokojení,” napísala Nuzziová. “Dlhoroční priatelia Bidenovej rodiny, ktorí so mnou hovorili pod podmienkou anonymity, boli šokovaní, keď zistili, že prezident si nepamätá ich mená. Na minuloročnom podujatí v Bielom dome si jeden z hostí s hrôzou spomínal, ako si uvedomil, že prezident nebude môcť zostať na recepcii, pretože bolo jasné, že ju nezvládne. Hosť si nebol’istý, či môže voliť Bidena, keďže teraz bol otvorený myšlienke, ktorú predtým odmietal ako pravicovú propagandu: ”

Kto to vlastne riadi? Nikto nevedel,” pokračovala. “Ale určite to niekto riadi? A určite musí existovať nejaký plán, pretože táto situácia určite nemohla vydržať?“ Tieto otázky som počul klásť na koktailových večierkoch na pobreží, ale aj na zhromaždeniach MAGA v strednej Amerike. Objavilo sa komické prekrývanie presvedčení najelitnejších liberálnych Bidenových stúpencov národa’a presvedčení najzúrivejších a najkonšpiratívnejších stúpencov bývalého prezidenta Trumpa. Odpor alebo QAnon, zdieľali veľkú teóriu Ameriky v roku 2024: Musí existovať tajná skupina vysokopostavených vládnych predstaviteľov, ktorí ovládajú Bidena a ktorí čoskoro spustia svoj plán na nahradenie Bidena ako demokratického prezidentského kandidáta. Nič iné nedávalo zmysel. Boli v úplnej zhode.”

Nuzzi spomínal, že osobne pozoroval niektoré z nich, keď sledoval vtedajšieho kandidáta Bidena v roku 2020, ktorý mal “dobré dni”, keď ju uznával a bol bystrý a pútavý ako vždy, ale aj “zlé dni”, keď “bol menej živý. Hľadel do diaľky. Nenadviazal očný kontakt. Zakopával o svoje slová, aj keby boli naprogramované v teleprompteri. Pri takýchto príležitostiach sa rýchlo ponáhľal z miesta konania a odvádzali ho do čakajúceho SUV.”

Keď videla Bidena na tohtoročnej’večeri korešpondentov v Bielom dome, Nuzziová hovorí, že ju prekvapilo, že vyzeral “nie celkom dôveryhodne.”

“Snažila som sa nadviazať očný kontakt, ale akoby jeho oči, hoci boli otvorené, neboli zapnuté. Jeho tvár mala voskový nádych,”napísala. “Usmial sa. Bol to milý úsmev. Rozosmutnil ma spôsobom, ktorý nedokážem’úplne vyjadriť. Vždy som si myslela — a napísala som —, že je to slušný človek. Ak bola jeho jediným hriechom ctižiadosť, a zdalo sa, že bola, tak sa nedopustil vôbec žiadneho hriechu na pomery väčšiny politikov, o ktorých som písal. Vzal ma za ruku a ja som sa zľakla, aký to bol pocit. Nie chladná, ale chladná. V suteréne bolo tak teplo, že sa ľudia potili a sťažovali sa, že sa potia. Bola to hlúpa záležitosť s čiernou kravatou. Povedala som ‘ahoj.’ Jeho milý úsmev zostal zmrznutý. Hovoril veľmi pomaly a veľmi tichým hlasom. ‘A ako’sa voláte?“’ spýtal sa.”

Po fotení, dodala, ostatní reportéri “hádali, ako mŕtvy (Biden) vyzerá, percentuálne. ‘Štyridsať percent?“ ’ spýtal sa jeden z nich.”

Národné prieskumy verejnej mienky podľa RealClearPolitics a RaceToTheWH naznačujú, že od debaty sa náskok Trumpa v ľudovom hlasovaní zvyšuje, pričom náskok bývalého prezidenta’v rozkolísaných štátoch sa premieta do zdanlivo trvalého náskoku v Electoral College pred Bidenom.