Štafeta A-Cross America spúšťa najväčšie preklenovacie podujatie za život na svete

Štafeta A-Cross America spúšťa najväčšie preklenovacie podujatie za život na svete

Zástancovia ochrany života prekonajú na jeseň v rámci apoštolátu, ktorého cieľom je inšpirovať tehotné matky, aby sa rozhodli pre život svojich nenarodených detí, kontinentálnu časť USA v masívnej štafete v tvare kríža.

Bežci a chodci vyštartujú v septembri z východného a západného pobrežia, ako aj zo Severnej Dakoty a Texasu a spustia štafetu 5 km dlhých úsekov, ktoré budú starostlivo načasované tak, aby sa 19. októbra zišli v Kansas City v Roe Parku. Medzitým budú ostatní zástancovia života bežať, chodiť alebo jednoducho nosiť svoje svedectvo – tričko LIFE Runners, ktoré pripomína prizerajúcim sa, aby “PAMÄTALI na nenarodené deti” – vo svojom vlastnom okolí, vo svojom vlastnom čase, od 6. septembra do 19. októbra.

Sila štafety A-Cross America je dvojaká: Silu posolstva vysvetľuje štúdia organizácie Students for Life, ktorá zistila, že “78 % žien po potrate uviedlo, že keby im len jeden človek ponúkol podporu alebo keby videli podporný nápis, rozhodli by sa pre život,” ako povedal dr. Pat Castle, zakladateľ LIFE Runners a bývalý podplukovník letectva, sa už skôr podelil s LifeSiteNews. 

Maximalizácia tohto verejného svedectva za život je podnetom pre tohtoročné’zmeny v miestach štartu štafety. Castle pre LifeSiteNews vysvetlil, že na západnom pobreží, kde LIFE Runners tradične štartovali z ikonického mosta Golden Gate Bridge, sa tohtoročný’veľký štart začne modlitbou pri plánovanom rodičovstve v San Franciscu a potom sa prejde míľa na námestie Union Square, ktoré Castle nazval mestským’ekvivalentom Times Square: rušné, svetské námestie plné ľudí — ideálne miesto na zdieľanie pro-life posolstva.

Podobne aj v New Yorku, namiesto začiatku od Brooklynského mosta, začnú LIFE Runners modlitbou pri manhattanskom’plánovanom rodičovstve a pôjdu so svojím “REMEMBER the Unborn” transparentom k soche otca Duffyho na Times Square, kde budú “preniknúť kultúru smrti” so svojím pro-life posolstvom, podľa slov Castlea’.

Na juhu USA, bude “REMEMBER the Unborn” transparent lemovať Texaskú univerzitu v Austine, svedčiť o demografickej skupine, v ktorej sa potraty vo veľkej miere koncentrujú: vysokoškolským študentom. Castle sa podelil o informáciu, že 40 % interrupcií vykonávajú ženy vo vysokoškolskom veku.

Severné výkopové rameno sa tento rok začne pred Katedrálou Panny Márie vo Fargu v Severnej Dakote, odkiaľ budú LIFE Runners kráčať do Minnesoty k plánovanému rodičovstvu 4.3 míle, kde sa uzavrú v modlitbe.

Kastel vo štvrtkovom rozhovore pre LifeSiteNews zdôraznil, že bez modlitby je ich pro-life úsilie “bezvýznamné.”

“Bez nej nedokončíme najväčšie rozprestierajúce sa pro-life podujatie na svete … Bez nej to”nebude udržujúce ani uzdravujúce,” povedal Castle, ktorý predtým pre LifeSiteNews povedal, že modlitba “často stačí na to, aby sa mamička neobrátila na to potratové zariadenie.” 

Ako počas každého stretnutia sa účastníci štafety budú modliť Krédo bežcov LIFE za ukončenie potratov a zahojenie rán spôsobených potratmi, zabíjaním nevinných; v kréde stanovia svoj úmysel “bežať ako modlitbu,” a dovolávajú sa príhovoru Panny Márie Guadalupskej, svätého otca Pia a sv. Michala archanjela. 

Čitatelia sú pozvaní pridať svoje rmodlitebné prosby na modlitebnú stenu LIFE Runners na stránke liferunners.org/prayer-wall

Posledný úsek štafety A-Cross America absolvujú tento rok študenti Benediktínskej univerzity do Roe Parku, kde arcibiskup Joseph Naumann z diecézy Kansas City v Kansase povedie modlitbu.

Na účasť nie je’potrebné bývať v blízkosti trate štafety A-Cross America, pretože ktokoľvek kdekoľvek na svete môže absolvovať 5-kilometrový úsek chôdzou alebo behom vo svojom okolí, pričom bude mať na sebe oblečenie LifeRunners “Remember the Unborn” gear. Všetci čitatelia sa môžu pripojiť k LifeRunners, ako aj registrovať absolvovať etapu a zároveň si mimo trate obliecť svedectvo za život. Aj tí, ktorí kvôli veku alebo zdravotnému stavu nemôžu absolvovať 5-kilometrový úsek, môžu pomôcť “evanjelizovať svet” tým, že si jednoducho oblečú LIFE Runners výstroj pred ostatnými doma alebo na verejnosti.

Castle vyzval všetkých čitateľov, aby použili promo kód “LIFER” na bezplatnú registráciu do štafety.

Pripojte sa k hnutiu LifeRunners 

Stante sa LIFE Runnerom: Stačí sa zaregistrovať, aby ste dostávali mesačné aktualizácie a objednať si “REMEMBER The Unborn” tričko alebo bundu, aby ste mohli nosiť svoje svedectvo, ovplyvňovať srdcia a mysle pre záchranu životov:  liferunners.org/join.  

Čitatelia LifeSiteNews sa môžu bezplatne zaregistrovať na štafetu A-Cross America pomocou promo kódu LIFER na stránke liferunners.org/across

Viete, že? LIFE Runners poskytuje zadarmo “REMEMBER The Unborn” tričká pre žiakov, ktoré môžu nosiť v škole každú 1. stredu v mesiaci, podrobnosti na stránke liferunners.org/chapters.  

Svedkom národného výjazdového preteku LIFE Runners v Portlande v Oregone (október 2011) je aj Slovensko. 5.-6.), podrobnosti na stránke liferunners.org/2024portland.  

Inšpirovaná mimoriadnym výkonom 

Štafeta A-Cross America sa zrodila po tom, čo Castle stretol ďalšieho veriaceho bežca Jeffa Graboskyho. Grabosky v tom čase dokončoval mimoriadny a zriedkavý výkon, keď bežal sólo od pobrežia k pobrežiu naprieč Spojenými štátmi a počas behu sa modlil. Grabosky bol len 43. človekom, ktorý dokončil beh od oceánu k oceánu, a o svojej štvormesačnej ceste prišiel napísať do knihy Beh s Bohom naprieč Amerikou, v ktorej vysvetľuje, ako sa v tom čase modlil desiatok ruženca za každý z približne 3 500 úmyslov, ktoré dostal.  

Castle už založil LIFE Runners, keď mu jeden z jeho poručíkov povedal o Graboskym. Obaja sa skontaktovali a Castle zistil, že Grabosky bol príhodne nútený prerušiť svoj beh, pretože čakal na náhradné koliesko na kočík, ktorý tlačil pri behu a v ktorom prevážal svoj stan, spací vak a ďalšie veci.  

Títo dvaja sa stretli na omši a raňajkách a Castle ponúkol Graboskymu svoj dres LIFE Runners, ak mu pošle svoju fotografiu, na ktorej ho bude mať oblečený počas jedného zo zostávajúcich dní cesty. Podľa Castlea mu Grabosky poslal svoju fotografiu pri nápise “Castle Creek.” Keď Castle poukázal na to, o čom bol presvedčený, že ide o zámernú poctu jeho menu, Grabosky povedal, že si nápis nikdy nevšimol. “Náhoda? Myslím, že nie,”povedal Castle. 

Obe strany zostali v kontakte a Castle nakoniec prišiel za Graboskym s nápadom: “Povedal som mu: ‘Jeff, čo keby sme si zopakovali túto cestu naprieč Amerikou a ty by si ju mohol zmapovať a my’by sme zohnali sto bežcov LIFE a urobili by sme to všetci spolu. A on povedal: ‘Určite,” Castle related. 

Približne rok a pol plánovali trasu od pobrežia k pobrežiu a na Kvetnú nedeľu 2013 odštartovali úvodnú štafetu A-Cross America. 

Castle vysvetlil, že keď plánovali túto prvú trasu, “vždy, keď to bolo možné, Jeff a ja sme hľadali potratové zariadenia a trasovali sme ju okolo potratových zariadení, aby sme na tieto miesta vyvíjali modlitebný tlak, svätý tlak.” 

Štafeta “pritiahla veľkú pozornosť” na LIFE Runners, ako zdôraznil Castle. “Tak trochu sme explodovali.”Počet členov LIFE Runner sa po absolvovaní prvej štafety A-cross America rozšíril zo 170 na konci roka 2011 na 1 791 členov do konca roka 2013. 

V roku 2015 sa rozhodli pridať severojužnú trasu naprieč krajinou, aby sa vytvoril kríž, a v roku 2016 umožnili ľuďom “adoptovať” 5-kilometrové úseky pri behu “kdekoľvek na svete počas časového úseku štafety.” 

Táto zmena umožnila aj kreatívne rozšírenie “Pamätaj na nenarodených” svedkov. Napríklad v meste Boise v štáte Idaho si LIFE Runners osvojili úsek tým, že bežali od miestneho potratového zariadenia do ich centra pomoci tehotným. Na ostrove Fidži sa stovky LIFE Runners zúčastňujú na celonočnom pochode/behu, aby si celkovo adoptovali štát Utah. 

“Podnecuje to“verejné svedectvo, pro-life aktivizmus, jednotu, synergiu. To’je úžasnosť tejto A-Cross America Relay for pro-life,” Castle predtým povedal pre LifeSiteNews. 

Pripojte sa k najrozsiahlejšie podujatie za život s 1 476 úseky, ktoré merajú 5 183 míľ (12 miliónov krokov)!  Noste “REMEMBER The Unborn” tričko, zatiaľ čo budete kráčať alebo bežať 5K úsekov na trati alebo odkiaľkoľvek na svete, kedykoľvek od 6. septembra do 19. októbra.

SPONZORI: Arcidiecéza San Francisco, Avera Health, Benedictine College, Bott Radio, Cemcast, Choose Life Marketing, DDI Media, Diecéza Austin, Diecéza Fargo, EWTN, LifeSite, Midwest Advertising, Scheels, Straub Construction, Thomas More Society, Veronica’s Journey.