Kardinál Müller odmieta obvinenia z finančného pochybenia ako "jednoznačne ohováračské

Kardinál Müller odmieta obvinenia z finančného pochybenia ako "jednoznačne ohováračské

Gerhard kardinál Müller a zdroje z jeho okolia odmietli obvinenia z finančného hospodárenia a pochybení, ktoré boli voči nemu vznesené v nedávnych správach médií. 

“Opätovné uverejnenie tohto príbehu, ktorý bol objasnený už pred deviatimi rokmi, samozrejme nemá informačný charakter, ale je jednoznačne ohováračské,” vyhlásil nemecký kardinál vo vyhlásení, ktoré zverejnila InfoVaticana. 

“Keby si ľudia uvedomili, tak ako kardinál Pell, že dikastérium nakoniec nestratilo ani cent, mohli si ušetriť pretriasanie dávno vyriešenej záležitosti,” dodal Müller pre Die Tagespost. 

Mediálne obvinenia 

Predminulý týždeň americké katolícke médium The Pillar vydalo reportáž, v ktorej naznačuje, že Müller’počas pôsobenia vo funkcii prefekta Kongregácie pre náuku viery (následne premenovanej na Dikastérium pre náuku viery) došlo k “významným finančným nezrovnalostiam.” 

Müller viedol úrad od roku 2012 do roku 2017, keď ho po skončení jeho prvého funkčného obdobia vo veku 69 rokov súhrnne nahradil pápež František. Išlo o šokujúci krok zo strany pontifika.  

The Pillar’v správe tvrdí, že Müller’odišiel “po finančných problémoch na DDF, ktoré viedli k vyšetrovaniu a pápež nariadil kardinálovi, aby vrátil stovky tisíc eur vlastnému oddeleniu.” 

S odvolaním sa na “zdroje oboznámené s vyšetrovaním,” výstup informoval o tom, že “desaťtisíce eur z rezortných fondov boli držané v hotovosti v kancelárskych zásuvkách a úradníci ich používali ako nevyplatené diskrečné prostriedky; že peniaze určené na rezortný bankový účet DDF’boli namiesto toho uložené na Müllerov’osobný účet; a že kardinál daroval storočný konferenčný stôl, ktorý sa používa na zvolávanie zasadnutí doktrinálneho úradu’na najvyššom stupni, osobnému priateľovi.” 

Pilár’ssprávy dosvedčil, že kardinál George Pell – bývalý šéf Sekretariátu pre ekonomiku –odkázal Müller’CDF na Vatikán’;generálneho audítora po vyšetrovaní, ktoré údajne zistilo, že z účtu CDF’bola na účet Müller’presunutá suma 200 000 eur ešte pred vyšetrovaním vatikánskych úradníkov.  

František, Pilár napísal, nariadil Müllerovi, aby CDF vrátil približne €200 000 (približne 218 583 amerických dolárov). 

Odvolanie Mülera’Františkom z funkcie prefekta CDF vyvolalo značné špekulácie, pričom komentátori ako katalyzátor uvádzali jeho teologické názory. Müller bol súčasťou neoficiálnej skupiny silne konzervatívnych kardinálov v Rímskej kúrii – George Pell, Raymond Burke, Robert Sarah – všetci boli Františkom buď odvolaní, alebo v prípade Pella’opustili svoje pozície. 

Obvinenia voči Müllerovi však odsunuli do úzadia hypotézu o teologickom konflikte medzi ním a Františkom. Zpráva Pilára’ netvrdila, že Müller sa úmyselne snažil využívať rezortné prostriedky na osobné účely, ale informovala, že práve údajné zlé hospodárenie kardinála’s prostriedkami nakoniec spôsobilo, že František neobnovil jeho vedenie CDF.  

Kardinál obvinenia odmieta 

Müller reagoval prostredníctvom série vyhlásení, ktoré vydal pre médiá v dňoch nasledujúcich po správe The Pillar’InfoVaticana zverejnilo kardinálovo vyhlásenie, v ktorom označil Zprávu The Pillar’ za pokus o“konštrukciu finančného škandálu, ako v lacnej investigatívnej literatúre.” 

Müller vysvetlil, že dlhoročný ekonóm v CDF “presúval peniaze sem a tam medzi jednotlivými účtami kongregácie.”Hoci to nebolo “nezákonné”, ekonómka “držala nezvyčajne veľké množstvo hotovosti”, ale nikdy nedovolila, aby sa nejaká hotovosť stratila, dodal Müller”vo vyhlásení. 

Takéto vyhlásenie podporil aj zdroj blízky situácii v kongregácii, ktorý pre LifeSite povedal, že praktiky “starých zamestnancov” privádzali kardinála “do ťažkostí” a že samotný Müller nebol “do takýchto finančných záležitostí zapojený”. 

Kardinál “nemal prístup k účtom,” uviedol zdroj z CDF.  

Ko sa týka tvrdenia, že pápež František dal Müllerovi pokyn, aby vrátil státisíce eur, kardinál pre LifeSite povedal, že “nikto mi nedal pokyn, aby som niečo vrátil, pretože suma na tomto účte misií bola aj tak majetkom Kongregácie.” 

Peniaze, uviedol, “neboli deklarované ako môj súkromný majetok, ale ako majetok Kongregácie, ktorej som bol prefektom. Išlo len o prevod sumy späť na iný účet Kongregácie, kde bola predtým.” 

“Z nejakého dôvodu správca previedol nejaké peniaze tam a späť bez toho, aby som ho o to požiadal,” dodal Müller. 

Zdroj blízky kardinálovi pre LifeSite dodal, že Müller nedostal peniaze ako súkromná osoba, ale peniaze dostal ako prefekt, “zdokumentované a pod svedkami.” 

PREČÍTAJTE SI: Kardinál Müller odsudzuje ‘svätokrádežné a vulgárne’ otvorenie olympiády v Paríži ako ‘duchovný terorizmus’

Pell a Müller 

Pozoruhodným aspektom prípadu je blízky vzťah medzi Pellom a Müllerom, a to pred aj po pobyte austrálskeho kardinála’vo väzení, na ktorý bol Pell odsúdený po justičnom omyle. 

V správe The Pillar’sa uvádza, že Pell’s úradníci “objavili úradníka DDF, ktorý sa pokúšal z priestorov úradu odniesť niekoľko igelitových nákupných tašiek s hotovosťou, čo viedlo k scéne, ktorú jeden z úradníkov označil za ‘mimoriadnu.’” Následne Pell postúpil CDF generálnemu audítorovi, The Pillar informoval. 

Zdroje blízke situácii však pre LifeSite potvrdili, že – ako nie je tajomstvom – Pell a Müller zostali blízkymi spolupracovníkmi na viacerých projektoch vo Vatikáne, čo by sa nestalo, keby Pell Müllerovi nedôveroval.  

V informáciách, ktoré poskytol portálu LifeSite a ktoré priniesol aj Die Tagespost, Pellov tajomník uviedol, že zosnulý kardinál  si kardinála Mülera veľmi vážil a vždy o ňom hovoril s najväčšou úctou.” 

Pell “chápal situáciu, ako došlo k týmto nezrovnalostiam,” uviedol pre LifeSite zdroj blízky situácii. 

Dvaja kardináli po Pellovom’návrate do Ríma naďalej spolupracovali na projektoch, vrátane ich spoločné úsilie zabrániť heterodoxnému nemeckému prelátovi biskupovi Heinerovi Wilmerovi, aby stane, ako sa povrávalo, novým šéfom CDF. 

Müller a František a pápežstvo 

Podporujúc svoje tvrdenie, že Müller’odišiel z CDF skôr kvôli zlému finančnému hospodáreniu než kvôli teologickým nezhodám s pápežom, Pilár napísal: „Pápež a František“: “Po svojom odchode z úradu sa Müller objavil ako verejný kritik pápeža Františka, keď tvrdil, že pápež ‘vyhlásil množstvo materiálnych heréz’ a kritizoval ‘rastúci zmätok v učení viery.’” 

Už pred svojím odchodom v roku 2017 sa však Müller prejavil ako hlasný odporca niektorých heterodoxných myšlienok v Cirkvi, ktoré presadzoval František a tí, ktorí sa tešili jeho podpore. 

Počas prvej synody o rodine sa Müller nechal počuť, že je proti škandalóznej stredajšej správe synody, ktorá podporovala homosexuálne vzťahy. Bol reportovanýako označil dokument za “nedôstojný, hanebný, úplne zlý.” 

Müller sa tiež postavil proti tomu, aby nemeckí biskupi presadzovali zmenu katolíckeho učenia o manželstve. V roku 2015 varoval, že tendencia nemeckých biskupov oddeľovať náuku od pastoračnej praxe nie je nepodobná zneužívaniu, ktoré sprevádzalo protestantský rozkol v roku 1517. Treba “byť veľmi ostražitý a nezabúdať na poučenie z cirkevných dejín,” povedal.   

V máji 2016 Müller v Španielsku predniesol niekoľko poznámok, ktoré sa jasne postavili proti pápežovi, ktorý’chce umožniť sväté prijímanie rozvedeným a znovu zosobášeným. 

Keď bol kardinál vo funkcii, snažil sa bagatelizovať rozdiely medzi tradičným učením a postojom Svätého Otca niekedy na zdesenie katolíkov a dokonca kritizoval dubióznych kardinálov. Ale už vtedy, keď ešte zastával svoj úrad, bolo jasné, že Müller nesúhlasí s Františkovou’ agendou.  

Ak ide o zvláštne načasovanie správy Pilára proti Müllerovi, zdroje blízke situácii naznačili, že ide o “útok s cieľom zdiskreditovať] kardinála.”  

Možným dôvodom tohto útoku by v tejto chvíli mohlo byť “znemožnenie potenciálneho kandidáta na pápeža,” komentoval situáciu zdroj blízky situácii.  

Medzičasom zdroj blízky kardinálovi naznačil, že “kampaň sa možno teraz začala s cieľom zdiskreditovať hlas ortodoxie,” čím sa myslí Müller, pričom poznamenal, že nemecký kardinál sa “kriticky vyjadril o Fernándezovi,” súčasný šéf DDF. 

Kongregácia pre náuku viery (CDF) bola v roku 2022 premenovaná na Dikastérium pre náuku viery (DDF).

Čítajte: Kardinál Müller na púti pri latinskej omši v Chartres: ‘S Božou’pomocou ideme odvážne’