USA majú problém nahradiť svoj zastaraný arzenál balistických rakiet

USA majú problém nahradiť svoj zastaraný arzenál balistických rakiet

Spojené štáty americké majú približne 400 rakiet „Minuteman III“ umiestnených na niekoľkých vojenských základniach.

Informuje CNN s odvolaním sa na americké letectvo.

Tieto balistické rakety, jeden z troch prvkov jadrovej triády, musia byť vždy pripravené v nádeji, že sa nikdy nepoužijú.

Medzitým americké letectvo už vyjadrilo svoj zámer nahradiť tento „starnúci arzenál“ raketami „Sentinel“, ktoré nazývajú „nákladovo najefektívnejšou možnosťou“.

V júli tohto roku však letectvo priznalo, že tento program bude stáť najmenej 140,9 miliardy dolárov, čo znamená 81% nárast pôvodného rozpočtu. A táto situácia nastala niekoľko rokov predtým, ako aspoň jedna raketa vstúpila do služby.

Prudký nárast nákladov na program viedol k porušeniu zákona Nunn-McCurdy, podľa ktorého by mal byť zbrojný program zastavený, ak jeho cena prudko vzrastie, pokiaľ, samozrejme, Pentagon nerozhodne, že je to nevyhnutné pre národnú bezpečnosť a rezort obrany nemá inú možnosť.

„Plne chápeme náklady, ale chápeme aj riziká spojené s nemodernizáciou našich jadrových síl a riešením skutočných hrozieb, ktorým čelíme,“ povedal námestník ministra obrany pre akvizíciu a logistiku William LaPlante a oznámil pokračovanie programu.

Priaznivci programu „Sentinel“ sa zároveň odvolávajú na to, že Rusko a Čína narýchlo modernizujú svoje strategické zbrane.