Poľský športový novinár bol suspendovaný za kritiku piesne Imagine, ktorá zaznela na olympijskom ceremoniáli

Poľský športový novinár bol suspendovaný za kritiku piesne Imagine, ktorá zaznela na olympijskom ceremoniáli

Uznávaný poľský športový novinár bol suspendovaný z komentovania olympijských hier za kritiku piesne Johna Lennona “Imagine.”

Przemysław Babiarz, veterán poľskej štátnej televízie Telewizja Polska (TVP), bol v sobotu 27. júla suspendovaný zo svojej práce po tom, čo počas svojho olympijského spravodajstva vyhlásil, že “Imagine, ktorá zaznela počas otváracieho ceremoniálu, vyjadruje “víziu komunizmu.Oznámenie o potrestaní Babiarza odznelo večer v spravodajskej relácii TVP o 19:30.

Podľa Polonia Christiana tlačová správa TVP evokovala “olympijskú myšlienku” “tolerancie”, aby ospravedlnila suspendovanie populárneho športového hlásateľa.

“Vzájomné porozumenie, tolerancia, zmierenie: to nie sú len základné olympijské myšlienky, ale aj základ noriem, ktorými sa riadi nová Telewizja Polska (TVP). Na ich porušovanie neexistuje žiadne ospravedlnenie,”uvádza sa v tlačovej správe.

“Radi by sme vás informovali, že po svojich včerajších škandalóznych slovách bol Przemyslaw Babiarz suspendovaný zo svojich povinností a počas olympijských hier sa nebude vyjadrovať k súťažiam.”

Rozhodnutie o odvolaní Babiarza bolo veľmi kontroverzné. Viac ako 150 súčasných a bývalých poľských olympijských športovcov a zamestnancov TVP vyzvalo na jeho opätovné uvedenie do funkcie. Dokonca aj Jakub Polkowski, vtedajší športový šéf TVP Jakub Kwiatkowski’verejne podporil Babiarza. Teraz bol prepustený.

Podľa Polonia Christiana výroky, ktoré Babiarza dostali do horúcej vody, boli “Svet bez neba, národov a náboženstva. Toto je vízia mieru, ktorú majú prijať všetci. Toto je vízia komunizmu, bohužiaľ.”

Polonia Christiana tiež naznačila, že slovo, ktoré skutočne urazilo vedenie TVP, bolo “bohužiaľ.”

Jakub Kwiatkowski, šéf TVP Sports, akoby tomu dal za pravdu. Podľa spravodajského blogu Notes from Poland Kwiatkowski na svojich sociálnych sieťach kritizoval Babiarzovú, že “šport by mal byť oslobodený od politiky” a že Babiarzová “zradila poslanie, ktoré nám ako športovým novinárom zverila verejnoprávna televízia.”

Notky z Poľska však tiež informovali, že Babiarza podporili osobnosti z ľavej aj pravej strany politického spektra. Ešte pred jeho suspendovaním sa konzervatívna expremiérka Beata Szydło prostredníctvom sociálnych sietí poďakovala Babiarzovi za to, že je “hlasom rozumu a čestnosti v tomto politicky korektnom šialenstve.”Po suspendácii sa šéfka politickej aliancie Ľavica (Lewica) Anna-Maria Żukowska, ktorá bola pôvodne kritická voči Babiarzovým výrokom, spýtala “Zbláznili ste sa, TVP?“”

“Môžeme sa na Twitteri podpichovať o významoch, ale suspendovať kvôli tomu novinára? To je škandál,”vyhlásila.

Môže však byť ešte dôležité, že v Poľsku nedávno došlo k zmene režimu. Polonia Christiana má upozornila, že Babiarz sa počas zimných olympijských hier v Pekingu v roku 2022 vyjadril o “Imagine” ešte horšie, pričom poznamenal, že komunizmus chcel tiež objať celý svet, chcel tiež vyrovnať rozdiely, a to treba mať na pamäti aj pri slovách o univerzálnom bratstve, pretože komunisti mali vždy plné ústa mieru a univerzálneho bratstva. V praxi to vyšlo, trochu inak.”

Aj keď boli tieto výroky v tom čase v Poľsku kontroverzné, Babiarz nebol suspendovaný.

Sám Lennon veril, že jeho najpopulárnejšia pieseň zdieľa “komunistickú víziu,” povedal, že “je to prakticky ‘Komunistický manifest,’ aj keď ja’nie som nijako zvlášť komunista a nepatrím’k žiadnemu hnutiu.” 

Olympijské hry’ blasfemické stvárnenie “Poslednej večere” nenašli pochopenie vo väčšinovo katolíckom Poľsku. Poliaci sa 29. júla v Krakove zhromaždili pred francúzskym konzulátom, aby vyjadrili svoje zdesenie nad protikresťanským predstavením i podporu zosadenému Babiarzovi.