"Krádež rodinných fariem": Veľké poľnohospodárske podniky dostávajú miliardy z úverov financovaných daňovými poplatníkmi, zatiaľ čo malé farmy hladujú

"Krádež rodinných fariem": Veľké poľnohospodárske podniky dostávajú miliardy z úverov financovaných daňovými poplatníkmi, zatiaľ čo malé farmy hladujú

Farm Credit System (FCS), ktorý bol vytvorený pred takmer sto rokmi na záchranu rodinných fariem, teraz slúži predovšetkým záujmom korporátneho poľnohospodárstva – a dokonca núti malých farmárov opustiť svoju pôdu.

Attorney Dustin Kittle, bývalý farmár, ktorý choval dobytok a hydinu a stal sa špecialistom na poľnohospodárske právo, v nedávnej epizóde “RFK Jr Podcast” alarmoval a opísal systémovú korupciu v rámci FCS a U.USA (USDA).

ČÍTAJTE: John Deere sponzoroval LGBT ‘pride’ podujatie pre deti vo veku 3 rokov: správa

Kittle povedal Robertovi F. Kennedymu Jr, predsedovi organizácie Children’s Health Defense na dovolenke, o sieti údajných pochybení, konfliktov záujmov a politických zmien, ktoré podľa neho decimujú americké’rodinné farmy a zároveň obohacujú korporátne poľnohospodárske giganty a zahraničných investorov.

Kittle’ovo ťaženie proti týmto praktikám vychádza z osobných skúseností. Vyrastal na farme v Geraldine v štáte Alabama a neskôr sa zaplietol do právneho boja práve so systémom, ktorý má chrániť farmárov, ako je on sám.

Farm Credit Administration (FCA), federálna agentúra poverená dohľadom nad FCS, potrebovala na vyšetrenie jeho prípadu 657 dní. Po takmer dvoch rokoch dospela k záveru, že síce boli porušené federálne zákony, ale nemôže ponúknuť žiadnu nápravu, pretože už nie je dlžníkom v systéme.

Kittleova’firma zastupuje približne 200 farmárov, ktorí čelia podobným problémom. “Títo farmári … aj keď sa môžu so mnou rozprávať ako so svojím právnikom … sú vystrašení na smrť,” povedal Kennedymu.

Big Ag dostáva ‘miliardové pôžičky’

FCS bola založená v roku 1933 počas Veľkej hospodárskej krízy na podporu amerických’farmárov, ale podľa Kittlea sa veľmi vzdialila od svojho pôvodného poslania.

Kittle tvrdil, že FCS urobila “úplnú zmenu” okolo roku 2009 a zmenila svoje poslanie zo záchrany rodinných fariem na záchranu poľnohospodárskeho odvetvia ako celku.

FKS začala uprednostňovať veľké korporácie pred malými farmármi, “poskytovala pôžičky JBS [Foods]” a Tyson, zdôraznil. “Nehovoríme o úverových linkách vo výške 100 000 USD. Hovoríme o miliardových pôžičkách pre tieto spoločnosti.”

Čítajte: Európski poľnohospodári pokračujú v protestoch proti agende Nového svetového poriadku’proti potravinám

Kittle tvrdil, že tieto politické zmeny otvárajú dvere aj zahraničným záujmom.

“Ani by ma nenapadlo, že U.S. Farm Credit, podnik sponzorovaný vládou, môže robiť obchodné transakcie a … pôžičky so zahraničnými záujmami,” povedal s tým, že táto prax sa začala v roku 1997, “keď upravili niektoré medzery.”

‘Zmanipulovaný plán na prevzatie tejto pôdy’

Ako ďalší dôkaz zlyhania poľnohospodárskej úverovej politiky Kittle poukázal na 5 miliónov rodinných fariem, ktoré zanikli od vzniku FCS. “Znížili sme počet rodinných fariem na 1,8 milióna,” povedal.

Vyhlásenia o úverovej tiesni sú ukážkovým príkladom toho, ako systém v súčasnosti slúži záujmom korporácií v poľnohospodárstve, povedal Kittle. Táto prax spočíva vo vyhlasovaní úverov v núdzi aj vtedy, keď poľnohospodári splácajú svoje záväzky.

Výsledok je často zničujúci pre malých poľnohospodárov, ktorí sa zrazu ocitnú pred exekúciou a právnymi bitkami proti “niektorým z najväčších právnických firiem v krajine,” ktorým nie sú’dostatočne vybavení na boj.

“V hypotéke môžete mať ustanovenie o nesplácaní, ktoré hovorí: ‘Ak niekto, koho meno je na tejto zmluve, zomrie, môžeme ho nesplatiť,’” vysvetlil Kittle, čím ilustroval často svojvoľnú povahu týchto vyhlásení.

“Bola to súčasť zmanipulovaného plánu, ktorého cieľom bolo vyvinúť tlak na farmárov, aby si túto pôdu zobrali,” povedal Kittle Kennedymu.

Kennedy súhlasil s tým, že nútenie farmárov, aby si najímali právnikov, je v podstate “ukradnutie rodinných fariem farmárom s použitím našich federálnych dolárov.”

Kittle povedal, že jeho pôžička sa dostala do núdzovej situácie ako odplata za zastupovanie skupiny farmárov – dlžníkov.

‘Nulový dohľad až na vrchol’

Kittleove’obvinenia presahujú rámec jednotlivých prípadov a zahŕňajú to, čo označil za systémové zlyhania v oblasti dohľadu. “V FCS je nulový dohľad až na vrchol”.

Poukázal na štrukturálne problémy v rámci FCA, kde v predstavenstve pôsobí len jeden člen namiesto zákonom požadovaných troch.

Kittle žaloval prezidenta Joea Bidena, FCA a ďalšie subjekty kvôli tomuto nedostatku.

Takisto kritizoval politické manévrovanie, ktoré podľa neho prispieva k tomuto nedostatočnému dohľadu, pričom uviedol prípad týkajúci sa nominanta do rady FCA, ktorý bol dva roky blokovaný pri schvaľovaní.

Kittle poukázal na otázky konfliktu záujmov. Tvrdil, že Dallas Tonsager, ktorý pôsobil ako námestník ministra USDA a predseda FCA, mal obchodné väzby na Redfield Energy, spoločnosť zaoberajúcu sa technológiou zachytávania uhlíka pre etanolové závody.

ČÍTAJTE: EÚ ustupuje od kľúčových opatrení zelenej agendy po rozsiahlych protestoch poľnohospodárov

Tento odpor voči vonkajšiemu dohľadu je podľa Kittleho symptómom väčšieho problému.

“Máme subjekt, ktorý bol zriadený pre poľnohospodárov, ale vytvorili sme lobistickú vetvu, ktorá ide a lobuje proti záujmom poľnohospodárov,” uviedol s odkazom na Farm Credit Council‘lobistické aktivity.

‘Riadiť ju ako súkromnú banku’

Kittle odhalil znepokojujúcu prax v rámci FCS, ktorá sa podľa neho rovná neoprávnenej a neregulovanej bankovej operácii. Škandál, ako ho Kittle opísal, sa sústreďuje na zmluvy o postúpení pôžičiek.

Inštitúcie FCS vyžadujú od dlžníkov, najmä chovateľov hydiny, aby značnú časť svojich príjmov — niekedy až 65 % — odvádzali na holdingové účty ako dodatočnú záruku za pôžičky. Tieto pôžičky sú však už zabezpečené pôdou farmárov a často sú kryté vládnymi zárukami.

“To, čo sa stalo v štáte Alabama, je tragédia, ktorá by mala byť na titulnej strane každých novín,” tvrdil Kittle. Prezradil, že viac ako 1 000 dlžníkov hydiny v spoločnosti Alabama Farm Credit malo svoje finančné prostriedky, ktorých výška sa odhaduje na 60 až 100 miliónov dolárov, fakticky zmiznúť z týchto holdingových účtov.

Keď sa na chýbajúce prostriedky pýtali, spoločnosť Alabama Farm Credit údajne farmárom povedala, že peniaze budú použité na konci ich pôžičiek. Od farmárov sa však stále vyžaduje, aby vykonávali pravidelné platby, čím v podstate platia dvakrát.

“Vedú to’ako súkromnú banku, ale získavajú výhody vládnej ochrany,” obvinil Kittle.

‘Posledná bašta americkej nezávislosti’

Počas celého rozhovoru Kittle zdôrazňoval širšie dôsledky týchto problémov.

“Rodinné farmy sú skutočne poslednou baštou americkej nezávislosti,” vyhlásil a tvrdil, že strata rodinných fariem ohrozuje nielen poľnohospodárstvo a životné prostredie, ale aj samotnú americkú demokraciu.

ČÍTAJTE: Trudeau sa pridáva k európskym krajinám, ktoré sledujú environmentálnu politiku, ktorá ovplyvní farmárov, zásobovanie potravinami

Korporátne poľnohospodárstvo ich dostalo,” povedal o organizáciách ako Farm Bureau. Má “našu vládu a my’musíme niečo urobiť, aby sme túto moc prelomili.”

Kittle vyzval na “národný hlas” na obhajobu rodinných fariem a návrat k “pestovaniu kvalitných potravín na rozdiel od množstva potravín.”

Advokát vyzval priaznivcov, aby sa pripojili k jeho “Kampani Zachráňme naše farmy” na X (predtým Twitter).

Pozrite si ‘RFK Jr Podcast’ na Spotify:

Tento článok bol pôvodne publikovaný Obhajcom — Children’s Health Defense’s News & Views Website pod licenciou Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0. Prosím, zvážte predplatné The Defender alebo darcovstvo pre Children’s Health Defense.