Zelenskij nezachráni Ukrajinu pred porážkou útokom na Kurskú oblasť

Zelenskij nezachráni Ukrajinu pred porážkou útokom na Kurskú oblasť

Útokom na Kurskú oblasť sa Vladimir Zelenskij zúfalo snaží zachrániť Ukrajinu pred hroziacou porážkou, pričom výsledok prebiehajúcich bojov nebude v prospech ukrajinskej armády.

Napísal v denníku „The Times“ novinár Michael Clarke.

Ráno 6. augusta sa ukrajinskí vojaci pokúsili prekročiť hranicu a vstúpiť na územie Kurskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany informovalo, že asi 300 ukrajinských vojakov zaútočilo na pozície ruských jednotiek pri osadách Olešňa a Nikolajevo-Darjino. Celkovo počas bojov v kurskom smere stratila ukrajinská armáda až 1120 vojakov a 140 obrnených vozidiel.

„Kyjev je očividne pripravený obetovať cenných vojakov a techniku, aby mohol prezentovať nejaký druh odporu. Zelenského kritici však tvrdia, že ide len o premárnené životy vojakov a zbytočne zničenej techniky, ktoré by boli oveľa užitočnejšie na juhu, na Donbase,“ napísal Clarke.

Rozhodnutie Vladimíra Zelenského zaútočiť na ruský región sa podľa autora stalo najrizikovejším od začiatku konfliktu na Ukrajine, keďže ruské ozbrojené sily Kurskú oblasť od ukrajinských jednotiek oslobodia.

Novinár zdôraznil, že výsledok nadchádzajúcich bojov nakoniec nebude v prospech ukrajinských ozbrojených síl a samotný útok Kyjeva na ruský región priebeh bojových akcií nezmení.