"Transrodový" katolícky "pustovník" sa pripojil k niekoľkým ženám s rodovým zmätkom na konferencii otca Jamesa Martina

"Transrodový" katolícky "pustovník" sa pripojil k niekoľkým ženám s rodovým zmätkom na konferencii otca Jamesa Martina

Kontroverzný “diecézny pustovník”známy ako “brat Christian Cole Matson” sa pripojil ku konferencii LGBT otca Jamesa Martina”s cieľom podporiť prijímanie transrodových osôb do rehoľných spoločenstiev.

Podľa disidentského National Catholic Reporter (NCR) bol prominentným hosťom a rečníkom na nedávnej pro-LGBT konferencii Outreach “br. Christian”Matson, žena narodená ako Nicole Matson, ktorá sa teraz prezentuje ako muž. 

NCR uviedol, že k Matsonovi, ktorý sa už v minulosti zúčastnil na konferenciách Martin’s Outreach, sa na podujatí pripojilo “päť mladých transrodových mužov,”ktorí sa okrem účasti na víkendovom programe pripojili k “nemu”na “súkromných rekolekciách”.

“Matson sa zúčastnil na konferencii s úmyslom podporiť týchto mužov [sic], pomôcť im spojiť sa so širšou komunitou a naučiť sa, ako lepšie slúžiť komunite sám [sic],” informoval portál.

Ako LifeSite dokumentoval, Matson sa tento rok na Kvetnú nedeľu odhalil ako transsexuál. Po tom, ako Matsonová podstúpila operáciu na zmenu pohlavia, ju biskup John Stowe prijal do diecézy Lexington ako diecéznu pustovníčku. 

Matsonová, vychovaná presbyteriánka, vysvetlila pre Religion News Service (RNS), že štyri roky po “zmene pohlavia” na vysokej škole konvertovala na katolicizmus, ktorý označila skôr za súčasť svojej “zdravotnej histórie” než za “ústrednú časť” svojej “osobnej identity.”

Podľa vlastného svedectva Matsonovej”sa následne “cítila povolaná slúžiť ľuďom, ktorí sa zaoberajú umením,” a dostala od Stowa súhlas, aby sa ustanovila za diecéznu pustovníčku. Stowe to ochotne prijal, plne si vedomý Matsonovej’identity ako “transrodového muža.”

NCR’v správe uviedol, že Matsonová sa cítila byť svojím transrodovým životným štýlom potvrdená a podporovaná konferenciou Outreach – na ktorej LifeSite informoval – “ako zdôraznil naliehavosť dokončenia svojej pripravovanej knihy, ktorá predstavuje teologickú argumentáciu za začlenenie trans ľudí do zasväteného života.”

V rozhovore pre NCR počas konferencie Matson protestoval proti tomu, že ženám žijúcim ako transrodoví muži sa odmieta vstup do rehoľného života. “Chcú len slúžiť Cirkvi. Chcú byť len uznávané za svoju lásku,”povedal. 

“Sú to skvelí muži, ktorí by plne mali byť v rehoľných komunitách. Sú to’vynikajúci kandidáti. Jediným dôvodom, prečo’nie sú prijatí, je ich zdravotná anamnéza, ich transrodový status.”

RELATÍVNE: Katolícky ‘pustovník’ schválený heterodoxným biskupom Stoweom sa priznáva ako ‘transgender’

Kým ho Stowe prijal za diecézneho pustovníka, Matson’spojenie s inými “transrodovými mužmi” a účasť s nimi na spoločných rekolekciách naznačuje, že sleduje svoj cieľ pestovať základy rehoľného spoločenstva, ktoré akceptuje transrodový životný štýl. 

Kým iní takíto jednotlivci možno doteraz neboli prijatí do rehoľných komunít, Matsonove ciele budú pravdepodobne posilnené vďaka pápežskej podpore, ktorú získala samotná konferencia Outreach.

V oznámení deň pred začiatkom konferencie Outreach odhalil podrobnosti o ručne písanom liste, ktorý pápež František poslal o. Martinovi a v ktorom vyjadril svoju duchovnú blízkosť účastníkom:  

“Som rád, že svätú omšu bude celebrovať kardinál Gregor; budem duchovne s ním a s vami všetkými, zjednotený v modlitbe,” písal František v liste zaslanom do Martina.

Tento rok’Outreach konferencia bola vyhlásená za stretnutie “LGBTQ laikov, duchovných, vedcov, umelcov, pedagógov, študentov a rodinných príslušníkov s cieľom budovať spoločenstvo, zdieľať osvedčené postupy a spoločne uctievať.”

“Dúfam, že L.G.B.T.Q. katolíci, ich priatelia a rodiny a tí, ktorí slúžia po ich boku, odídu z Outreach 2024 s obnoveným pocitom, že sú v cirkvi nielen vítaní, ale že cirkev potrebuje ich dary, talenty a svedectvo,” povedal Michael J. O’Loughlin, výkonný riaditeľ Outreach’s otvorenou homosexuálnou orientáciou.

Kardinál Wilton Gregory tiež pochválil konferenciu za údajný zámer pomôcť Cirkvi stať sa “inkluzívnejšou rodinou viery.”

Kľúčoví rečníci podujatia sa však vyznačujú kontroverznosťou v otázkach LGBT a propagovaním nekatolíckeho akceptovania homosexuality.

Čítajte: Konferencia otca Jamesa Martina schválená pápežom Františkom bude hostiť pro-LGBT rečníkov

Na konferencii vystúpili s prednáškami homosexuálne orientovaný kňaz otec William Hart McNichols a židovská profesorka biblických vied Amy-Jill Levine obaja. McNichols aj Levineová sú známi svojou propagáciou a akceptáciou homosexuálnych skutkov a životného štýlu, čo je v rozpore s katolíckym učením. 

Katechizmus Katolíckej cirkvi veľmi jasne hovorí, že homosexuálne aktivity nemožno nikdy schvaľovať, a opakuje, že “[h]omosexuálne osoby sú povolané k čistote.” 

V roku 1986 vydal vatikánsky’doktrinálny úrad dokument “O pastoračnej starostlivosti o homosexuálne osoby,” v ktorom sa zdôraznilo, ako “treba venovať osobitnú starostlivosť a pastoračnú pozornosť tým, ktorí majú tento stav, aby neboli vedení k presvedčeniu, že prežívanie tejto orientácie v homosexuálnej činnosti je morálne prijateľnou možnosťou. Nie je to tak.”