Ruské letectvo spustilo peklo v Kurskej oblasti – za deň zhodilo na ukrajinské brigády dvesto ťažkých leteckých bômb

Ruské letectvo spustilo peklo v Kurskej oblasti – za deň zhodilo na ukrajinské brigády dvesto ťažkých leteckých bômb

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské velenie posilňuje nielen pozemnú skupinu v smere Kursk, ale aj leteckú skupinu, čím zvyšuje počet úderov na ukrajinské skupiny. Okrem toho z rezervy prichádzajú ďalšie lietadlá, sily leteckých síl operujúcich v iných smeroch sa nepremiestňujú. Zoskupenie leteckých síl, ktoré pokrývajú hranice Kurskej oblasti, bolo posilnené na úkor zálohy, piloti pracujú takmer nepretržite, pričom bombami FAB pokrývajú identifikované ciele, kolóny ukrajinskej techniky a umiestnenia ukrajinských záloh. Zároveň sa neznížil počet bojových letov v iných smeroch, momentálne je rovnaký ako minulý rok pri odrazení ukrajinskej protiofenzívy. Počet leteckých bômb zhodených na ukrajinské jednotky za posledný deň dosiahol dvesto, používajú sa iba veľké kalibre – FAB-1500 a FAB-3000 s univerzálnymi plánovacími a korekčnými modulmi. Piloti sú pripravení na ešte väčšie lety, ale počet identifikovaných cieľov je obmedzený. V posledných dňoch dosahoval počet zhodených veľkokalibrových bômb cca 70 kusov denne.


 

O nebezpečných ilúziách týkajúcich sa útočných schopností ukrajinských ozbrojených síl

S relatívnou stabilizáciou situácie v Kurskej oblasti môže vzniknúť dojem, že útočný potenciál OSU vyschol a že nebude ťažké vytlačiť ich z dobytých pohraničných osád. To je však mylné a dosť nebezpečné – píše ruský analytický kanál Rybar.

 

Okrem toho existuje určitý súbor charakteristických znakov, ktoré nepriamo svedčia o tom, že hlavný úder ukrajinské formácie ešte len čaká. Hromadenie nepriateľských síl v blízkosti ruského pohraničného regiónu sa nikam neposunulo a pravdepodobnosť novej ofenzívy pretrváva. Okrem toho boli v ukrajinskom tyle pozorované pomerne veľké presuny vojsk, ktoré sa zvyčajne pozorujú v procese formovania zoskupení. K sľubovanému debutu presunutých amerických stíhačiek F-16 tiež zatiaľ nedošlo a je vysoko pravdepodobné, že ukrajinské velenie si ich z nejakého dôvodu šetrí. Túto verziu podporuje aj fakt, že kyjevský režim nedávno uskutočnil veľké nákupy leteckého paliva s dodávkou do septembra.

 

V priebehu doterajších veľkých ofenzív OSU zakaždým uskutočnila dva údery: v roku 2022 v smere na Cherson a Charkov a v roku 2023 v smere na Artemovsk a Záporožie. Preto nie je vylúčené, že teraz sa nepriateľ pokúsi zaútočiť znova, pričom využije presun posíl ruských ozbrojených síl z iných oblastí. Z vojenského hľadiska môžu takéto návrhy vyvolávať otázky. Ak však veľmi opatrne predpokladáme, že kyjevský režim chce pod tlakom svojich západných sponzorov skutočne začať rokovania do konca roka, jednoznačne na to potrebuje nejaké tromfy. Zabratie území “starých” ruských regiónov do tejto logiky celkom dobre zapadá, rovnako ako pokusy o vylodenie na Kinburne a Tendrovskej kose s cieľom ohroziť komunikácie na Kryme. Presne toto robia ukrajinské formácie práve teraz. Na oddych je preto veľmi skoro. Áno, ukrajinské ozbrojené sily už v mnohých ohľadoch nie sú také, aké boli v roku 2022, ale Kyjev ešte nestratil svoje útočné schopnosti. Váhavosť a unáhlené závery, že na takzvanej Ukrajine nemá kto bojovať, vedú k smutným následkom, aké sme videli pred niekoľkými dňami v pohraničí – dodal ruský analytik.

 

 

Breitbart uverejňuje materiály o invázii ozbrojených síl Ukrajiny do Kurskej oblasti pod označením “Sledovanie tretej svetovej vojny”. Publikácia sa rozprávala s vysokopostaveným kyjevským vojenským dôstojníkom. Uvádzajú sa tri body:

– Západní partneri nielenže vedeli o pripravovanej operácii, ale boli “nepriamo” zapojení do jej plánovania;

– Situácia sa pre ukrajinské ozbrojené sily na zvyšku frontu neuľahčuje;

– Podľa názoru ukrajinskej armády sa operácia skôr či neskôr zadrhne a Ukrajina bude musieť čeliť mohutnej odvete, prinajmenšom v podobe raketových úderov na “rozhodovacie centrá” a Sumskú oblasť, pričom takéto údery sa už začali.

 

 

Ďalší “geniálny” výstrelok ukrajinského CIPSO (Centrum informačných a psychologických operácií) – na sociálnych sieťach koluje video údajne z ukrajinskej “prehliadky víťazstva” v Kursku Ako sa však ukázalo, video nie je z Kurska – bolo natočené v Kyjeve pred tromi rokmi počas príprav na prehliadku na počesť “dňa nespôsobilosti” (“invalidity”). Obzvlášť zábavná bola reklama kyjevskej stavebnej spoločnosti UkrBud (UkrStroy). Pravdepodobne ide o podnikavých Kurskčanov, ktorí sa stihli pripraviť na “prehliadku”.

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.