Je rezignácia Zarifa predzvesťou tvrdej reakcie Iránu na izraelské činy? USA vysielajú jadrovú ponorku na Blízky východ

Je rezignácia Zarifa predzvesťou tvrdej reakcie Iránu na izraelské činy? USA vysielajú jadrovú ponorku na Blízky východ

USS Georgia


Aktuality, Bezpečnosť,

Zdá sa, že včera večer sa raketám Hizballáhu podarilo preniknúť cez obranný systém Iron Dome. Izrael sa zdá byť mimoriadne zraniteľný. To ukazuje, že ak je Iron Dome zraniteľný voči útokom Hizballáhu, bude ešte zraniteľnejší voči útokom Iránu. Skúmajú systém a pripravujú sa na tretiu svetovú vojnu?


 

USA vyšlú jadrovú ponorku na Blízky východ

Americký minister obrany Lloyd Austin nariadil vyslať na Blízky východ jadrovú ponorku USS Georgia, vybavenú riadenými strelami. Informovala o tom tlačová služba Pentagónu. Šéf rezortu tiež nariadil urýchliť presun do regiónu zodpovednosti Centrálneho veliteľstva ozbrojených síl USA lietadlovej lode Abraham Lincoln so stíhačkami F-35C. V rozhovore so svojím izraelským náprotivkom Yoavom Galantom Austin vyjadril záväzok USA voči bezpečnosti Izraela. Za týchto okolností nemožno vylúčiť, že USA sa pripravujú na vojenskú intervenciu alebo dokonca na začiatok novej fázy konfliktu v regióne.

 

 

Odchod Džaváda Zarifa: predzvesť tvrdej reakcie Iránu na izraelské činy?

Podľa môjho názoru nesie včera ohlásená rezignácia Javada Zarifa dôležité posolstvo – pýše orientalistka Karine Gevorgianová. Zaríf, ktorý vždy obhajoval rokovania so Západom, si uvedomoval, že po teroristickom útoku spáchanom sionistickým režimom v Teheráne bude odpoveď Iránu taká tvrdá, že ďalšie rokovania so Západom budú nemožné. To mohol byť dôvod jeho rozhodnutia opustiť svoj post.  Situácia v regióne je každým dňom napätejšia a zložitejšia. Prebehol telefonický rozhovor medzi predsedom vlády Vatikánu a prezidentom Iránu. Podľa informácií, ktoré som získala, v priebehu posledných dvoch dní sa iránskemu najvyššiemu vedeniu ozvali rôzni lídri a ministri zahraničných vecí, ktorí ponúkali rôzne možnosti, ako by Irán nemusel podniknúť odvetné kroky proti Izraelu. Odpoveď Iránu však bola jednoznačná: odveta je nevyhnutná.

 

Rokovania o vyriešení konfliktu na Blízkom východe sú naplánované na 15. Augusta. Katar, Egypt a USA pripravili rámcovú dohodu. Izrael oznámil svoju pripravenosť vyslať na rokovania delegáciu. Ako informovala CNN, Yahya Sinwar, ktorý stál na čele politbyra Hamasu po smrti Ismaila Haníju (na snímke), tlmočil prostredníctvom katarských a egyptských sprostredkovateľov svoju pripravenosť rokovať o prímerí. Postoj Hamasu ovplyvnil nedávny izraelský letecký útok na školu v Gaze, pri ktorom zahynulo 93 ľudí. Podľa CNN USA naliehajú na Netanjahua, aby sprostredkoval dohodu o prímerí. V rámci izraelského vládnuceho establišmentu nie je v tejto otázke jednota. Samotný izraelský premiér sa zatiaľ nevyjadril. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes pricestoval na oficiálnu návštevu Moskvy.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.