EXKLUZÍVNE: Predstavitelia Vatikánu popreli účasť na údajnom obmedzení latinskej omše

EXKLUZÍVNE: Predstavitelia Vatikánu popreli účasť na údajnom obmedzení latinskej omše

 Dvaja zo štyroch vatikánskych predstaviteľov, o ktorých sa hovorí, že napomáhajú snahám o obmedzenie tradičnej omše, popreli akúkoľvek účasť, zatiaľ čo fámy, ktoré nie sú vždy v súlade s dôkazmi, naďalej vyvolávajú obavy z pripravovaných obmedzení.

Pápežský nuncius vo Francúzsku, arcibiskup Celestino Migliore, a prefekt dikastéria pre východné cirkvi, kardinál Claudio Gugerotti, pre tohto spravodajcu popreli, že by boli zapojení do nových snáh o obmedzenie tradičnej omše.

Migliore aj Gugerotti boli v júnovej správe časopisu The Remnant spolu s kardinálom štátnym sekretárom Pietrom Parolinom uvedení ako traja hlavní pomocníci pri príprave nového dokumentu, ktorý by zaviedol obmedzenia tradičnej omše.

Predpokladá sa, že dokument pripravuje arcibiskup Vittorio Francesco Viola, ktorý pôsobí ako sekretár Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí (CDW) a ktorý – podľa niektorých správ – pripravuje text obmedzujúci tradičnú omšu, ktorý predloží na schválenie pápežovi Františkovi.

Na otázku tohto korešpondenta však Migliore a Gugerotti popreli, že by Violu v jeho projekte podporovali alebo povzbudzovali. Všetky podrobnosti uvádzame nižšie, ale najprv je potrebné uviesť niekoľko súvislostí a kontextov.

Pozadie fám

Dňa 17. júna tradičný blog Rorate Caeli vydal správu naznačujúcu, že Vatikán sa chystá zverejniť nové opatrenia obmedzujúce tradičnú omšu ešte viac, ako je tomu doteraz. Rorate písal, že existuje snaha zaviesť “prísne, radikálne a konečné riešenie zakazujúce tradičnú latinskú omšu.”

Popisujúc svoje zdroje ako “dôveryhodné,” Rorate uviedol, že zdrojmi informácií boli

tých istých zdrojov, ktoré odhalili Rorate že Vatikán rozposlal biskupom prieskum o Summorum Pontificum (v rámci príprav na to, čo sa malo stať Traditionis Custodes), a Rorate bol prvý zdroj, ktorý to zverejnil; a práve tieto zdroje ako prvé odhalili, že dokument ako Traditionis Custodes vznikne (a Rorate bol tiež prvý, ktorý to vtedy odhalil). [Zvýraznenie pôvodné]

Rorate’s správu uverejnil jeden z&nbspredaktorov stránky známej ako “Nový katolík”: tento korešpondent pochopil, že “Nový katolík” si informácie o svojich zdrojoch nechal prísne pre seba.

Odkiaľ by mal pochádzať?“

Žiadne informácie o tom, ktorý orgán Rímskej kúrie bude viesť operácie pri vydávaní prípadného nového dokumentu, Rorate neposkytol. Ak by sa to týkalo bývalých omšových spoločenstiev tradičnej omše Ecclesia Dei, potom by sa na tom musela podieľať aj Kongregácia (teraz Dikastérium) pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života (CICLSAL).

Však vzhľadom na to, že pápež František práve nedávno stretol s a potvrdil charizmu dvoch najvýznamnejších komunít ex-Ecclesia Dei, ktoré ponúkajú tradičnú omšu – FSZP a MKSP – je preto nepravdepodobné, že by sa voči nim prostredníctvom CICLSAL zaviedli obmedzenia, a preto by boli vydané prostredníctvom CDW.

ČÍTAŤ: PLNÝ TEXT: Homília kardinála Müller’na vysviacku nových kňazov na latinskú omšu

Ak sa tento korešpondent pýtal notoricky známeho anti-tradičný prefekt CICLSAL – kardinál João Braz de Aviz –, či jeho dikastérium má nejaký dokument obmedzujúci tradičnú omšu, jeho sekretár vydal 4. júla odpoveď, v ktorej uviedol:

Nemôžeme odpovedať na vašu otázku, pretože táto téma nie je v našej kompetencii, ale v kompetencii Dikastéria pre Boží kult. [Zvýraznenie pôvodné]

To by korešpondovalo s informáciami, ktoré uviedol The Remnant, ktorý citoval “dobre informované zdroje” ako tvrdiace, že údajný dokument “by zakazoval všetkým kňazom okrem tých, ktorí patria k schváleným ex-Ecclesia Dei inštitútom, aby obetovali svätú omšu v Vetus Ordo, alebo starom obrade, ako sa bežne nazýva.”To by sa týkalo skôr CDW než CICLSAL.

Z týchto dvoch aspektov sa zdá, že údajný dokument by pochádzal z úradov CDW, a to hlavne z rúk arcibiskupa Violu.

Cdl. Roche s abbé Violom v pozadí, ktorý víta pápeža Františka. Kredit: Culto Divino

Nesúhlas s existenciou dokumentu

O existencii dokumentu sa však zdroje nezhodujú. Rorate ako prvý informoval o jeho existencii a na tomto stanovisku trval, pričom The Remnant ho o niekoľko dní neskôr nasledoval a podporil toto tvrdenie.

“Z dôveryhodných zdrojov som bola informovaná, že nový vatikánsky dokument, ktorý je reštriktívnejší ako Traditionis Custodes skutočne existuje, podporuje ho vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin a bol predložený pápežovi Františkovi,” napísala Diane Montagna pre The Remmant.

Dobre informované vatikánske zdroje blízke pápežovi Františkovi, ktorých sa tento korešpondent opýtal, nemohli existenciu dokumentu potvrdiť. Zdôraznili zmätok, ktorý vychádza z Vatikánu ohľadom súčasného stavu vecí týkajúcich sa budúcnosti tradičnej omše, hoci žiadny z oslovených zdrojov nepoprel, že by takýto dokument mohol existovať.

Na Pilieri sa nepodarilo potvrdiť existenciu údajného dokumentu napriek tomu, že má k dispozícii zhovorčivé a zrejme dobre situované zdroje v celom Vatikáne a najmä v Štátnom sekretariáte – úrade, ktorý vedie kardinál Parolin, ktorý je údajne kľúčovým zástancom opatrení na obmedzenie tradičnej omše.

ČÍTAJTE: Mexický kardinál Sandoval’obhajuje latinskú omšu v novom liste pápežovi Františkovi

Kardinál Arthur Roche – prefekt CDW – a Parolin neodpovedali na e-mailové otázky tohto korešpondenta o údajnom dokumente. Roche medzitým zablokoval tohto korešpondenta na sociálnej sieti.

Doterajší zdroj informoval LifeSiteNews’ John-Henry Westen, že údajný dokument bude pravdepodobne zverejnený 16. júla, na tretie výročie Traditionis Custodes, motu proprio z roku 2021, ktorým František zaviedol rozsiahle obmedzenia tradičnej omše. Tento dátum sa rýchlo stal medzinárodným ohniskom veľkého rozruchu, a to tak v médiách, ako aj pre katolíkov mimo mediálnej bubliny.

Zprávy  RorateThe Remnant  ktoré dosvedčili existenciu dokumentu, neuviedli žiadne podrobnosti o takomto dátume. Vatikán 16. júla nič nevydal, pričom tento mesiac je pre pápeža Františka oficiálne pokojnejším dovolenkovým obdobím.

Vatikánski predstavitelia popierajú účasť

Ak pôvodné správy Rorate’s boli v poskytovaní podrobností o prípadných nových obmedzeniach skromné, The Remnant’sreport poskytol mená jeho údajných predkladateľov a podrobnosti o jeho údajnom obsahu.

Ako sme už uviedli, pápežský nuncius Migliore – ktorý je známy svojím postojom proti tradičnej omši vo Francúzsku – bol uvedený ako hlavný podporovateľ spolu s prefektom dikastéria pre východné cirkvi kardinálom Gugerottim a vatikánskym štátnym sekretárom kardinálom Parolinom.

Po 21 rokoch pôsobenia vo funkcii nuncia sa Gugerotti v roku 2022 vrátil na Dikastérium pre východné cirkvi ako jeho prefekt, pričom pred diplomatickou službou pôsobil v dikastériu ako úradník 16 rokov. V septembri minulého roka bol povýšený na kardinála.

Kardinál Parolin (uprostred) s abp Gugerottim (R) v roku 2015. Kredit: Paval Hadsinzki/Flickr

Po správe The Remnant’s z 25. júna sa tento korešpondent 19. júla obrátil na Migliora aj Gugerottiho s otázkou, či sa k správe vyjadria a či poskytujú “podporu, pomoc alebo povzbudenie pokusu arcibiskupa Vittoria Violu, ktorý pripravuje nový dokument o ‘latinskej omši.’”

Migliore pohotovo odpovedal slovami:

Krátka otázka, krátka odpoveď: ide o domnienky, prinajmenšom fantazijné.

Gugerottiho’osobný tajomník odpovedal 6. augusta menej priamym vyhlásením, ktoré však podľa všetkého dištancovalo kardinála od údajného dokumentu. Odpoveď znela:

Ďakujem vám za vašu láskavú žiadosť, ktorú Jeho Eminencia kardinál Claudio Gugerotti, prefekt dikastéria pre východné cirkvi, pozorne vzal na vedomie. V tejto súvislosti by som Vás chcel informovať, že k téme, na ktorú sa odvolávate, sa neobjavili žiadne informácie.

Parolin zatiaľ neodpovedal na rovnakú otázku položenú Migliorovi a Gugerottimu.

Popretie a zmätok

Začiatkom roka 2023 sa objavili podobné fámy, že kardinál de Aviz sa chystá vydať dokument, ktorý by zaviedol tvrdé obmedzenia pre bývalé komunity Ecclesia Dei. Tomuto korešpondentovi sa podarilo stretnúť s de Avizom 5. apríla minulého roka a kardinál dôrazne poprel, že by sa jeho dikastérium chystalo vydať nejaký takýto dokument a že o žiadnom takomto dokumente nevie.

Čítajte: EXKLUZÍVNE: Vatikánske dikastérium popiera účasť na údajnom dokumente drviacom tradičné semináre

Tento údajný text sa nikdy neobjavil, hoci silný orgán dôkazy z viacerých zdrojov, ktoré sa vyjadrili pre viaceré tlačové agentúry a novinárov, naznačujú, že dokument skutočne existoval, a to aj napriek tomu, že Cdl. de Aviz’to poprel. Aj tento korešpondent’z vlastných vatikánskych zdrojov potvrdil, že dokument skutočne existuje, pričom zdroje dodali, že jedinou otázkou je, či môže byť zverejnený alebo nie.

S oficiálnym popretím Miglioreho a Gugerottiho o ich účasti na údajnom dokumente z roku 2024 tvárou v tvár správam, ktoré ich menovali ako konkrétne zainteresovaných, sa zdá, že zmätok v celom prípade narastá.

The Remnant dôveruje svojim zdrojom, ktoré dvojicu uvádzajú medzi tromi kľúčovými podporovateľmi arcibiskupa Violu; ak by sa dokument čoskoro objavil a zistilo by sa, že Migliore a Gugerotti ho podporovali, potom by novinárom do záznamu klamali.

Medzičasom argentínsky katolícky blog Caminante Wanderer (CW) zverejnil 22. júla správu (preloženú a publikoval Rorate), ktorá potvrdzovala, že František skutočne dostal kópiu údajného dokumentu, ale nepodpísal ho. CW naznačil, že to bolo čiastočne spôsobené tým, že František nie je tak oddaný útokom na latinskú omšu, ako je páter Viola – ako zdôraznil – ale čiastočne kvôli prívalu petícií a hlasných výziev na obranu omše, ktoré sa objavili v posledných týždňoch.

V zjavnom rozpore s oficiálnymi údajmi však CW uviedol, že kardinál Roche upadol u Františka do nemilosti – aspekt, ktorý zdroje viacerých médií potvrdzujú – a že od februára 2022 nebol prijatý na pápežskej audiencii.

Oficiálne záznamy z pápežských audiencií’ukazujú, že Roche bol Františkom prijatý v júni 2022 s vedením CDW. Potom bol Roche opäť prijatý v januári 2023, v februári 2023 a (s vedením CDW) v september 2023.

Buď nie sú záznamy Svätej stolice’presné, alebo zdroje pre tento aspekt správy CW’neboli správne informované.

Nech je to akokoľvek, slúži to na zdôraznenie obrovského zmätku a nejasností okolo celej záležitosti, pričom mnohí katolíci sú znepokojení budúcnosťou tradičnej omše. Vzhľadom na popieranie, protichodné dôkazy a kolujúce fámy sa zdá, že pravda o afére je v mnohých ohľadoch neuchopiteľná.