Irán dodal Rusku delostrelecké granáty kalibru 122 a 130 mm. Najnovší vývoj delostreleckej munície

Irán dodal Rusku delostrelecké granáty kalibru 122 a 130 mm. Najnovší vývoj delostreleckej munície

.


Aktuality, Pozemná technika,

Slovensko, 13. augusta 2024 – Článok bude zahrňovať kľúčové kontrakty na dodávku delostreleckej munície, ktoré sa už realizovali alebo sú plánované. Bez popisu zmeny štruktúry vlastníckych vzťahov muničných závodov na západe, ktoré aktuálne zmenili majiteľa. Popis nových zbraní delostrelectva a raketového vojska, systémov akvizície cieľov bude nasledovať podľa možností neskôr.


 

Na ukrajinskom bojisku boli pri ruských kanónoch M-46 kalibru 130 mm pozorované granáty nie už severokórejského, ale iránskeho pôvodu

 

1. Irán sa pripojil ku KĽDR v dodávkach 130 mm munície

Ide o kópie granátov OF-482M. Trieštivotrhavé granáty tohto typu sa vyrábali v ZSSR aj v Izraeli, vážili 33,4 kg, ž čoho 3,64 kg pripadalo na trhavinu. Streľba sa viedla na vzdialenosť maximálne 27 490 m. Existovala aj verzia granátu s redukovanou náplňou streliviny (ZSSR, Izrael), ktorá znížila úsťovú rýchlosť granátu z 930 m/s na 705 m/s a tým sa skracoval dostrel granátu. Hmotnosť náboja vrátane nábojnice, ale klesla z 59,1 kg na 51,9 kg, znížili sa náklady na výrobu a zmenšila sa amortizácia hlavní. Okrem fotografií sa na ruských sociálnych sieťach objavilo aj video, kde je vidieť zamaskovaná pozícia kanóna M-46 a munícia pripravená na streľbu, vrátane iránskej. Otázka je, prečo sa kaliber 130 mm dostal do prednej línie dva a pol roka po začiatku špeciálnej vojenskej operácie.

 

Fotografie 130 mm munície sprevádzala aj jedna, na ktorej je trojica 122 mm granátov, iránsky, severokórejský a ruský

 

Týmito správami sa snaží operovať aj Ukrajina v snahe poukázať na zlepšené dodávky munície ruským ozbrojeným silám s podporou rastúcej domácej výroby a dodávok od spojencov. Tak chce Ukrajina získať dodatočný prísun delostreleckej munície. Netreba si robiť ilúzie, veľká časť bude pochádzať z novej výroby na Slovensku.

 

2. Ukrajina dostane urgentnú dodávku 10 000 granátov RAAM

Niektoré kontexty ukrajinských informácií o tejto dodávke vzbudzovali pochybnosti, či jej spojenci vopred nevedeli o operácii v Kurskej oblasti. Konštatuje sa, že je to presne taký typ zbraní, aké ukrajinské sily momentálne potrebujú, vzhľadom na nový formát vojenských operácií. Každopádne, z odpočtu amerických factsheetov medzi 29.7.2024 a 9.8.2024 o pomoci Ukrajine sa dalo odvodiť, že ostatný balík obsahoval významnú položku – 10 000 granátov kalibru 155 mm RAAM. Te boli zamaskované v súhrnnej položke 105 a 155 mm munície v správach určených pre masmédiá.

 

Pre ukrajinské vojská by 10 000 kusov RAAM bola významná pomoc, doterajšie dodávky obsahovali 50 000 týchto granátov, ktoré sa používajú na dištančné mínovanie. Ich názov doslova znamená Remote Anti-Armor Mine – dištančná protipancierová mína aj keď 155 mm granát obsahuje submuníciu – deväť kusov protitankových mín. Dostrel týchto granátov by mal byť 4-17,6 km z bežného 155 mm delostreleckého kusu ako M109 Paladin.

 

Existovali štyri typy typy granátov RAAM, ktoré sa líšili časovaním mín pred ich odistením, resp. autodeštrukciou, M718 bol nastavený na odistenie 2 minúty po dopade a autodeštrukciu po 48 hodinách, M741 na 2 minúty a 4 hodiny, M718A1 na 45 sekúnd a 48 hodín a M741A1 na 45 sekúnd a 4 hodiny. M718 a M718A1 používajú mínu M73, M741 A M741A1 mínu M70. Míny majú priemer 12 cm a výšku 6 cm, hmotnosť 1,7 kg. Obsahujú 585 gramov trhaviny RDX. Ukrajinské vojská efektívne používali tieto granáty na prehradzovanie postupu ruskej obrnenej techniky. Úspešný prípad použitia granátov RAAM obsahuje priložené video. Dodávka granátov RAAM môže spomaliť ofenzívu na Donbase a sťažiť ruské operácie v Kurskej oblasti.

 

video
play-sharp-fill

 

3. Počet vyrobených rakiet GMLRS presiahol 75 000

Toto nie je zásadná nová správa, len dokladuje priebežné plnenie kontraktu za 4,8 miliardy USD. Ten bol zverejnený dňa 27.4. 2023 a zahŕňal dve plnohodnotné výrobné série rakiet GMLRS a súvisiaceho vybavenia. Kontrakt požaduje výrobu rakiet GMLRS s jednotnou (bodové ciele) a alternatívnou bojovou hlavicou (veľmi nebezpečná hlavica určená na presne nedefinované plošné ciele, ktorá obsahuje 182 000 wolfrámových elementov – týka sa rakety M30A1 s dostrelom 15-92 km) a integrovanú logistickú podporu pre americkú armádu a medzinárodných partnerov. Tiež mal prispieť k zvýšeniu výroby týchto rakiet.

 

GMLRS je raketa do každého počasia navrhnutá pre rýchle nasadenie, ktorá poskytuje presný zásah mimo dostrelu väčšiny konvenčných zbraní. Munícia je určená pre delostrelecké raketomety HIMARS a M270 MLRS vyrábané spoločnosťou Lockheed Martin a je vybavená inerciálnym navádzacím systémom s podporou globálneho polohovacieho systému (GPS) a malými manévrovacími kačacími plochami na predku rakety, ktoré zvyšujú manévrovateľnosť na zvyšujú presnosť.

 

Variant strely s predĺženým Extended-Range, ER GMLRS bol nedávno zaradený do výroby a zdvojnásobuje dolet súčasnej rakety zo 70 km na 150 km, čím ponúka zvýšenú flexibilitu.
V prospech zaradenia tejto správy do článku hovorili dve veci. Aj keď strela číslo 75 000 bola dodaná americkej armáde, nevylučuje to jej použitie ukrajinskými vojskami. Rusi síce rušia v navigačnej vojne GPS navádzanie rakiet a aj sa ich naučili zostreľovať, niekoľko raketometov HIMARS a M270 bolo aj zničených. Strely GMLRS im však naďalej spôsobujú vážne straty.

 

Zničenie ruského delostreleckého raketometu BM-21 strelou GMLRS. Tá sa nenabíja ručne, ale v kontajneroch po šesť kusov. V prípade rakiet ATACMS ide o jednu strelu (kaliber nie je 227 ale 610 mm):

video
play-sharp-fill

 

Ten druhý je samozrejme to, že Slovensko si v minulosti vyvinulo raketomet Modular, ktorý však používa ako downgrade BM-21 s 28 hlavňami kalibru 122 mm (BM-21 40 hlavní). Lenže vývoj raketometu, ktorý mal umožniť používať aj strely kalibru 227 mm, ako je aj vyššie spomenutá GMLRS sa skončil už dávno, prvý kus prevzali slovenské ozbrojené sily v roku 2005. Odvtedy sa minulo mnoho peňazí na odpratávanie snehu alebo nákup stíhačiek F-16. Na strely kalibru 227 mm sa akosi pozastavilo.

 

 

Slovenské raketomety RM-70/85 Modular:

video
play-sharp-fill

 

4. Izrael kupuje riadené delostrelecké míny Iron Sting za 190 miliónov USD

V rámci úsilia izraelského ministerstva obrany doplniť zásoby munície, ktorá sa použila počas prebiehajúcej vojny, spoločnosť Elbit Systems získala kontrakt v hodnote približne 190 miliónov USD na dodávku mínometnej munície Iron Sting pre izraelské vojská. Zmluva bude realizovaná na obdobie 2 rokov. Iron Sting je kombinovane navádzaná delostrelecká mína kalibru 120 mm, navrhnutá na presné zameranie a ničenie cieľov, pričom využíva technológiu proti rušeniu svojho družicového navádzania GPS, ako aj laserové navádzanie. Má dostrel až 10 kilometrov. Iron Sting je vybavený viacrežimovým zápalovačom s prevádzkovými režimami Point Detonation (PD – výbuch po dopade) , Point Detonation Delay (PDD – oneskorený výbuch po dopade) a Proximity Sensor (PRX približovací senzor, mína vybuchne pred dopadom). Nastavenie trvá približne 15 sekúnd.

 

 

Izraelská 120 mm navádzaná delostrelecká mína Iron Sting predstavená IDF:

video
play-sharp-fill

 

5. Švajčiarsko kupuje “nákladné” delostrelecké míny kalibru 81 mm

Švajčiarska konfederácia poverila Rheinmetall výrobou a dodávkou 81 mm mínometnej nákladnej munície. Celková hodnota objednávky sa pohybuje v strednom dvojcifernom rozsahu miliónov eur. Pod pojmom nákladná sa zrejme myslia osvetľovanie a zadýmovacie míny. Celé tieto neurčité správy je možné pomocou švajčiarskych údajov dešifrovať tak, že Švajčiarsko od firmy Rheinmetall EXPAL Munitions SA (Madrid, Španielsko) kúpilo 300 mínometov kalibru 81 mm typu MX2-KM a k tomu aj delostrelecké míny na osvetľovanie vo viditeľnom a infračervenom pásme a zadýmovacie na báze červeného fosforu, ktoré vyrába Rheinmetall Waffe Munition GmbH. v závode Neuenburg am Rhein. Dodávka má byť dokončená do roku 2025 a zahŕňa rôzne doplnkové služby a produkty za celkovo 57,5 milióna švajčiarskych frankov. K tomu treba pripočítať zrejme smrtiacu trieštivotrhavú muníciu od Saab Bofors Dynamic Switzerland za 49 miliónov švajčiarskych frankov a tiež 11,5 milióna švajčiarskych frankov na pokrytie logistiky, rizík a inflačnú rezervu.
Švajčiarsko má vo výzbroji aj 320 mínometov kalibru 120 mm (12 cm Minenwerfer 74, ktoré boli modernizované v rokoch 1991-92) a 5500 mínometov kalibru 60 mm (6 cm Werfer 87, vstúpili do služby v roku 1990).

 

 

Mínomety EXPAL MX-2-KM používa ja Česko

 

6. Poľsko hľadá navádzané delostrelecké granáty kalibru 155 mm, zvažuje aj APR 155 – ukrajinský Kvitnyk

Poľsko sa pokúša nájsť pre svoje delostrelectvo kalibru 155 mm presne navádzanú muníciu, Agentúra poľského ministerstva obrany pre akvizíciu zbraní už spustila „trhové konzultácie”. To znamená možnosť posúdiť ponuku inteligentnej munície tohto kalibru bez záväzku ju kúpiť, ale so zjavným odhodlaním Poľska takúto muníciu získať. Neodradzujú ho ani správy o rušení navádzaných delostreleckých granátov používajúcich družicové navádzanie GPS na ukrajinskom bojisku.
Zaradilo ich do výberu možných kandidátov, ktorý pozostáva z piatich typov.

 

Ide o M982 Excalibur od firiem BAE Systems a RTX, SMArt 155 od Diehl a Rheinmetall, KATANA od KNDS France, ktorá sa nachádza stále vo vývoji, Vulcano GLR, ktorý by mal obsahovať samostatne navádzanú submuníciu, ako aj 155 APR od poľských obranných spoločností ZM Mesko a CRW Telesystem-Mesko, ktorý vznikol na základe ukrajinského projektu riadeného granátu Kvitnyk. Tento granát používa poloaktívne laserové navádzanie a nie je ho možné rušiť pomocou rádioelektronického boja, resp. rušenia družicovej navigácie. Vybrané navádzané granáty by mali zvýšiť palebnú silu poľských samohybných kanónových húfnic kalibru 155 mm Krab a Thunder.

 

Ukrajinský granát Kvitnyk sovietskeho kalibru 152 mm, existuje aj 155 mm verzia pre štandard NATO:

video
play-sharp-fill

 

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok