Výzvy na odstúpenie Netanjahua sa stupňujú, pretože vedie Izrael "do záhuby

Výzvy na odstúpenie Netanjahua sa stupňujú, pretože vedie Izrael "do záhuby

Povedzte Kongresu, aby zastavil financovanie vojen na Ukrajine a v Izraeli zo strany Bidenovej administratívy

V čase, keď sa USA chystajú vstúpiť do vojny s Iránom, správy o občianskych nepokojoch sprevádzajú rastúce výzvy na “zvrhnutie” premiéra Benjamina Netanjahua, pretože jeho režim vraj hrozí, že dovedie Izrael “do záhuby.”

Narastajúce občianske nepokoje a zhoršujúca sa politická situácia v Izraeli zrejme potvrdzujú varovanie, ktoré bolo prvýkrát zverejnené v apríli – od niekdajšieho najlepšieho priateľa izraelského premiéra 

“Benjamin Netanjahu je náš najväčší nepriateľ. Našou svätou povinnosťou je odstrániť ho,” povedal Eyal Megged, izraelský básnik a spisovateľ. Jeho článok, ktorý prvýkrát vyšiel v hebrejčine v časopise Haaretz, bol recenzovaný v časopise Jerusalem Post.

Hovoriac o Netanjahuovi, Megged varoval, že bude “ničiteľom krajiny,” povedal, že izraelský premiér “nás vedie do záhuby.”

Odsúdenie izraelského lídra ako “diktátora” prišlo niekoľko dní po obvinení, že Spojené štáty podporujú snahy o Netanjahuov odchod z funkcie.

Nemenovaný izraelský vládny predstaviteľ obvinil USA z pokusu o zosadenie Netanjahua v marci, keď bol Biden zastihnutý pri vyjadrení, že izraelský líder potrebuje “come to Jesus moment” na zastavenie humanitárnej krízy v Gaze.

The Jerusalem Post citoval predstaviteľa, predtým ako uviedol dôvod rozhorčenia: americký správu, ktorá naznačuje, že Netanjahu by mohol byť odstránený politickými rivalmi.

‘Očakávame, že naši priatelia budú konať tak, aby zvrhli teroristický režim Hamasu, a nie zvolenú vládu v Izraeli,’ povedal úradník v reakcii na výročnú správu o hodnotení hrozieb, ktorá varovala, že Netanjahuova’koalícia by mohla byť nahradená umiernenejšou.

Zhoršujúca sa kríza v Gaze podnietila Bidenovu administratívu k prosbám o zdržanlivosť. Nehoráznosti spáchané na zajatcoch vrátane amerického občana len posilnili argumenty proti Netanjahuovi ako pôvodcovi totálneho morálneho a inštitucionálneho kolapsu Izraela.

Americký občan zomrel v zajatí

Netanjahu slamoval USA. kroky, ktoré v apríli podnikli na vydanie vôbec prvých sankcií voči izraelskej armáde v reakcii na jej neľudské zaobchádzanie s palestínskymi zajatcami, pri ktorom zahynul jeden Palestínčan-američan.

Izraelský líder sa vyjadril na obranu práporu Netzah Jehuda, ktorý čelil tomuto kroku v rámci U. S. Steel Košice.USA ’1997 Leahyho zákona, ktorý zakazuje financovanie zahraničných vojenských jednotiek, o ktorých sa predpokladá, že sa podieľajú na porušovaní ľudských práv, ako je mimosúdne zabíjanie, mučenie a znásilňovanie.

The Jerusalem Post informoval o tom, že U.Smrť občana USA’z ich rúk:

Omar As’ad, 80, zomrel na infarkt v januári 2022 po tom, ako ho tento prápor zadržal, zaviazal mu oči, nasadil mu roubík a spútal ho na Západnom brehu Jordánu.

Responsible Statecraft na tento krok reagoval a uviedol, že tento zákon sa v Izraeli ešte nikdy neuplatnil a bude sa ignorovať. Bolo to tak.

Netanjahu označil snahu podriadiť Izrael normám medzinárodného práva “za morálne dno,” sankcie “nesmú byť uvalené” na Izrael z akéhokoľvek dôvodu. “Vláda, na čele ktorej stojím, bude proti týmto krokom konať všetkými prostriedkami.”

Tim Reiser, ktorý pripravil návrh rovnomenného zákona predloženého senátorom Leahym, povedal Conorovi Nicholsovi na stránke Responsible Statecraft, že tento neúspech bol spôsobený tým, že “administratíva [Bidena] stále nie je ochotná držať Izrael pri vyšších štandardoch.”

Reiser dospel k záveru, že “ak vláda nechce dodržiavať zákony, nemala by dostávať pomoc USA.”

Právo a poriadok v Izraeli

Zpráva Middle Eastern Eye, 7. augusta 2024

Téma zaobchádzania Izraela s palestínskymi väzňami nedávno viedla k tomu, že izraelský parlament začal diskutovať o tom, či je legitímne vykonávať sodomiu v zajatí.

Kamerové zábery izraelských vojakov, ktorí sa tvária, že tento čin vykonávajú, boli uvedené na izraelskom’12. kanáli. Mimoriadne znepokojujúcu reportáž si môžete pozrieť zde, s anglickými titulkami.

Incident bol natočený v Sde Temain. Haaretz napríklad 4. augusta informoval:

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že vojaci použili predmet, ktorým udreli teroristu’do konečníka, a sú podozriví, že ho zbili a zlomili mu rebrá, pričom boli maskovaní.

Deväť podozrivých vojakov bolo zadržaných 29. júla. Izraelský portál Kan news informoval:

Obyčajný incident… vojaci IDF sa konfrontovali s jednotkou vojenskej polície, ktorá prišla zadržať na výsluch vojakov zapojených do stráženia [palestínskych] teroristov z Nukhby.

Na mieste vznikla vzbura, niektorí vojaci boli zatknutí a iní utiekli.

Ako uviedol Haaretz, túto vzburu viedol minister izraelskej vlády a dvaja poslanci parlamentu.

Protestujúci vtrhli na základňu, medzi nimi aj MK Cvi Sukkot (Náboženský sionizmus), MK Nissim Vaturi (Likud) a minister pre kultúrne dedičstvo Amihai Eliyahu (Otzma Yehudit).

Podľa Jerusalem Post uvádza, že dav “sa pokúsil prepadnúť základňu”, pričom “počas výtržností boli napadnutí dvaja novinári kanálu 12.”

Keď boli podozriví v reakcii na to prevezení na druhé miesto zadržania v Bejt Lide, “vypukli pravicové nepokoje hraničiace s anarchiou”, uviedol náčelník štábu IDF por. Generál Herzi Halevi.

Jeho vyjadrenia, reportované v Times of Israel, ilustrujú vážne napätie v štáte medzi armádou, jej vládou a extrémistami v jej radoch i mimo nich.

“Prišli sme do Bejt Lídu…, aby sme sa uistili, že sa nič vážnejšie nestane” povedal Halevi a opísal zásah IDF s cieľom obnoviť poriadok v mieste zadržania.

Príchod výtržníkov a pokusy o vniknutie na základne sú závažným správaním, odporujúcim zákonu, hraničiacim s anarchiou, poškodzujúcim IDF, bezpečnosť štátu a vojnové úsilie.

Izraelské médiá 30. júla informovali, že niektorí z protestujúcich mali na sebe masky, uniformy – a otvorene nosili strelné zbrane.

Reportáž Ynetu, 29. júla 2024

Opozičný líder Jair Lapid varoval, že tieto udalosti signalizujú koniec liberálnej demokracie v Izraeli.

“Nie sme na pokraji priepasti, sme v priepasti,” povedal v izraelskom parlamente, Knessete, vo svojich poznámkach reported by Haaretz:

Účasť poslancov Knesetu a ministrov na invázii násilných milícií do základní IDF predstavuje prekročenie červenej čiary, ktorú izraelská demokracia nikdy nepoznala.

V rozprave o tom, či je takéto zaobchádzanie zákonné, zachytenej aj na filmovom zázname, zaznela v Knesete otázka: “Vložiť niekomu palicu do konečníka’– je to legitímne?“

Odpoveď koalície, ktorej členovia viedli ozbrojenú vzburu s cieľom oslobodiť podozrivých násilníkov, bola jasná:

Mlč! Ak je členom Nukhby [Hamasu], všetko je legitímne urobiť!

O tejto problematike sa hovorilo aj v izraelskej televízii. Jeden z účastníkov diskusie o praxi análneho znásilňovania palestínskych zajatcov povedal: “Zaslúžia si to a je to veľká pomsta. Mali by sme im to dať.”

Izrael tvrdí, že jeho vnútorné súdnictvo je zdravé a že svojich vojakov drží na najvyššej úrovni, tvrdí, že jeho armáda je “najmorálnejšia na svete.”

Netanjahuov’bývalý najlepší priateľ Ejal Megged varoval Izrael a svet, že izraelský premiér koná vo svoj prospech ”aj s rizikom “zničenia” samotného Izraela.

Znovu a znovu sme svedkami rozhodnutí, ktoré sa nerobia v náš prospech, ale v Netanjahuov”ch očiach v jeho osobný prospech. Tempo ničenia je však rýchle a dravé, a ak ešte chceme svoj štát, musíme urýchliť kroky, ktoré tomuto ničeniu zabránia.

Izraelské správy z minulého mesiaca uvádzali, že hrozba Netanjahuovho’atentátu rastie, keďže čelí “vážnemu podnecovaniu.”V správe sa uvádza, že protestujúci nazvali Netanjahua “zradcom,” a povedali, že “si zaslúži zomrieť.”

Jeden z nich bol zaznamenaný, ako sa pýta “Kto je horší? Netanjahu alebo [vodca Hizballáhu] Nasralláh?“ ”

Vyzerá to tak, že politické riešenie krízy, ako dúfala Bidenova administratíva, neexistuje. Jej obmedzené pokusy udržať Izrael v súlade s normami medzinárodného práva zlyhali.

V správe Jerusalem Post sa spomína rozhovor s izraelskou herečkou Renanou Raz, ktorá zhodnotila domácu krízu, ktorá ženie Izrael do extrémov v rámci jeho hraníc aj mimo nich. Zopakovala výroky niekdajšieho Netanjahuovho’najlepšieho priateľa a povedala:

Myslím si, že sa to skončí len násilím… Mám pocit, že ľudia, ktorí sú v súčasnosti pri moci a prebojovali sa na vrchol, sú veľmi, veľmi násilnícki ľudia a nebudú sa len tak zajtra ráno zobudiť a povedať: ‘Ach, dobre, chápeme, že nás tu nechcete, tak zbohom.’

Pokračovala:

Nedôjde’k tomu… všetky riešenia, ktoré sme vyskúšali, sa’neuskutočnia.

Musí sa stať niečo veľmi extrémne… nie je to’možnosť voľby. Jednoducho nebude’žiadna alternatíva.

Napriek Netanjahuovmu’vyhláseniu z tohto týždňa, že víťazstvo je na dohľad, jeho tvrdenie nepodporuje ani data, ani izraelské médiá, a už vôbec nie jeho bývalý priateľ.

Netanjahuovi hrozí v prípade uzavretia mieru trestné stíhanie, väzenie a zánik. To je dôvod, prečo Megged na záver povedal, že Izraelu hrozí zničenie: Netanjahuovo’prežitie závisí od permanentnej vojny.

“Neexistuje žiadna šanca, že sa vojna v dohľadnej dobe skončí,” povedal Megged. “Ani dobrovoľne, ani podľa logiky. Jej pokračovanie navždy je jedinou prekážkou, ktorá zabráni [Netanjahuovej’osobnej katastrofe.”

Napísal tiež, že Netanjahu “zaplatí akúkoľvek cenu na úkor verejnosti v Izraeli,” za predpokladu, že jeho vláda nepadne ” ako report uviedol.

Cena zrejme zahŕňa právny štát, barbarstvo, vojnové zločiny a explóziu regiónu do vojny. Seymour Hersh reportoval tento týždeň, že hoci je Netanjahu nebezpečne šialený, metóda v jeho nedávnych šialených činoch má za cieľ jediné.

Hersh tvrdí, že “[k]ilónie Izraela v Libanone a Iráne riskujú zatiahnutie USA a Blízkeho východu do regionálnej vojny,” a že to je ich skutočný cieľ. Netanjahu chce začať ďalšiu vojnu, ktorú nemôže vyhrať, čím chce do nej zapojiť USA, aby zachránili Izrael pred požiarom, ktorý začal. Čím dlhšie bude táto vojna trvať, tým lepšie pre neho. Jeho vlastná armáda na začiatku tohto roka priznala, že vojenské víťazstvo v Gaze je nemožné. Napriek tomu Netanjahu odmieta túto vojnu ukončiť.

Sám nás varoval, rovnako ako v decembri 2023, že sa nezastaví pred ničím.

“Nikto nás nezastaví. Ani Haag. Ani Hamas”, povedal.

Snahy o jeho zadržanie zo strany medzinárodných súdov a akceptácie mierových dohôd zo strany Hamasu boli márne.

Netanjahu urobil všetko preto, aby túto vojnu vyprovokoval, pričom vlna nedávnych atentátov zničila akúkoľvek šancu na mier s Hamasom. Netanjahu si svoju politickú kariéru vybojoval na úmyselnom zničenie palestínskeho dvojštátneho riešenia a už desaťročia bežne sabotuje mierový proces. Pod jeho vedením Izrael oficiálne odmietol dvojštátne riešenie, na ktorom boli založené mierové dohody s Palestínčanmi od prijatia dohôd z Osla začali v roku 1992.

Netanjahua prenasledujú obvinenia, že sa podieľal na podnecovaní vraždy bývalého izraelského premiéra Jicchaka Rabina, ktorý bol odhodlaný vytvoriť palestínsky štát. Netanjahu vojnu nielen chce, ale aj potrebuje. Je to jeho politická životná sila.

Nedávne izraelské letecké útoky na civilné štvrte, ako napríklad v Bejrúte, v spolupráci s pokračujúcou genocídou v Gaze podnecujú zúrivú reakciu Iránu, ktorá, ako dúfa Netanjahu, vyvolá priamu americkú reakciu.

Toto je vojna pre Netanjahua, nie pre Izrael, ktorého ľudí, inštitúcie a medzinárodnú reputáciu rád obetuje pre svoje vlastné dobro.

Takisto prebieha tvrdý odpor zo strany “ultraortodoxných” Židov, ktorí sú po prvýkrát nútení zúčastniť sa povinnej dvojročnej služby v IDF, ktorá sa vyžaduje od všetkých izraelských mužov a žien. IDF zažívajú viac úmrtí a zranení ako kedykoľvek v histórii a majú vážny nedostatok potrebných vojakov pre posledné vyprovokované vojny.

Politico pred dvoma dňami informoval, že zatiaľ čo Netanjahu stráca kontrolu v čoraz neusporiadanejšom Izraeli, Bidenova administratíva ho nedokáže zadržať.

Meggedov’záver je triezvym pripomenutím od človeka, ktorý Netanjahua poznal azda najlepšie:

Vojna sa skončí až zvrhnutím Netanjahua, tí, ktorí sa mýlia v ilúzii, že je možné čakať na kolesá demokracie v ich pomalej ceste k zmene moci – najmä tí, ktorí sa stále držia Netanjahua – by sa mali radšej rozčarovať.

Obrázok vynárajúci sa z temnejúcej priepasti Izraela sa rozuzľuje do voľby. Je to Netanjahu alebo mier. Pre Izrael je to teraz otázka života alebo smrti.

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli