Z DOMÁCEHO HUMNA NA UKRAJINUV ostatných dňoch som opäť popustil uzdu irónii a …

Z DOMÁCEHO HUMNA NA UKRAJINUV ostatných dňoch som opäť popustil uzdu irónii a …

Z DOMÁCEHO HUMNA NA UKRAJINU

V ostatných dňoch som opäť popustil uzdu irónii a sarkazmu, pretože to považujem za vhodnú formu poukazovania na niektoré absurdnosti našej každodennosti. Niektorým sa to nepáčilo, čo chápem. Niektorým sa to páčilo, čo tiež chápem.

Niektorí iróniu a sarkazmus zase vôbec nepochopili. Aj to chápem a nikomu nič nezazlievam. Deti približne do ôsmeho roku života nedokážu pochopiť povahu irónie a sarkazmu. Niektoré dospelé osoby jednoducho v určitých kognitívnych schopnostiach ostanú na úrovni dieťaťa.

Nech nás domáce problémy ťažia akokoľvek pálčivo, stále sú to len žabomyšie škriepky, aktuálne iniciované neschopnosťou časti obce označovanej za umeleckú a časti opozičného spektra riešiť svoje osobné problémy bez nenáležitého ventilovania emócií na účet ľudí, čo ich trampoty nespôsobili, len boli z titulu vykonávanej funkcie povinní prijať adekvátne administratívne a personálne opatrenia.

Už niekoľko dní sa však popri indukovanej davovej psychóze na bratislavských námestiach venujem aktuálnemu vývoju rusko-ukrajinskej vojny. Zrejme všetci postrehli, že ukrajinské ozbrojené sily podnikli alebo stále podnikajú obmedzené operácie na území Ruskej federácie, presnejšie v Kurskej oblasti.

V záujme lepšej orientácie pripájam obrázok Geopolitical Futures; územie ukrajinských operácií v Rusku je vyznačené zelenou farbou.

Kladiem si otázku. Aký majú ukrajinské operácie v Kurskej oblasti strategický význam? Je predsa jasné, že ťahať na Moskvu sa nechystajú, pretože na to jednoducho nemajú dostatok síl. Takže o čo ide?

Netvrdím, že poznám odpoveď. Ani poznať nemôžem, pretože na komplexné posúdenie je príliš skoro. Zároveň je potrebné brať do úvahy, že kurské operácie môžu byť zamerané na dosiahnutie viacerých cieľov naraz.

Napriek tomu si dovolím vysloviť tézu, že Ukrajinci sa predovšetkým usilujú nastoliť novú realitu na bojisku, ktorá by mohla v budúcnosti významne ovplyvniť budúce rokovania o prímerí a následne o mieri. Nehovorím, že sa to Ukrajincom podarí, ale prenesenie bojov na ruskú pôdu v dostatočnom časovom aj priestorovom rozsahu má potenciál ovplyvniť strategické uvažovanie v Moskve.

Možno sa ukáže, že ukrajinský pokus nebude mať dlhé trvanie ani vplyv na prístup Rusov k mierovým rokovaniam. Aj tak však stojí za to zaoberať sa otázkou, prečo sa Ukrajinci rozhodli podniknúť výpad do Kurskej oblasti. Vojna je komplexný podnik a iba pochopenie všetkých zložitostí nám umožní vyhnúť sa zjednodušeniam, aké nám ponúkajú interpretáciami prebiehajúceho konfliktu nezrelé deti v progresívnych médiách a 99 percent intelektuálne neschopných západných politikov.