Trump naznačuje, že na Floride môže prejsť dodatok za potraty, stále odmieta povedať, ako bude hlasovať

Trump naznačuje, že na Floride môže prejsť dodatok za potraty, stále odmieta povedať, ako bude hlasovať

Bývalý prezident a súčasný republikánsky kandidát na post šéfa Bieleho domu Donald Trump vo štvrtok odmietol odpovedať na otázku, ako bude ako obyvateľ Floridy hlasovať v nadchádzajúcom referende o zakotvení práva na interrupciu v ústave štátu. Zatiaľ len predpovedal, že dodatok prejde, a naznačil, že interrupcie už nie sú významnou politickou otázkou.

Dodatok 4, takzvaný “dodatok na obmedzenie vládnych zásahov do interrupcií”, uvádza, že “žiadny zákon nesmie zakazovať, trestať, odkladať alebo obmedzovať interrupcie pred životaschopnosťou alebo ak je to nevyhnutné na ochranu zdravia pacientky’podľa rozhodnutia poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.Ak by bol prijatý, vyžadovalo by to, aby bol potrat povolený z akéhokoľvek dôvodu pred “životaschopnosťou” plodu a zákazy po“životaschopnosti” by v skutočnosti stratili zmysel tým, že by sa z neho vyňali všetky potraty, o ktorých potratár tvrdí, že sú zo “zdravotných” dôvodov.

Novela zdanlivo hovorí, že “nemení ústavnú právomoc zákonodarcu’vyžadovať oznámenie rodičovi alebo opatrovníkovi pred tým, ako neplnoletá osoba podstúpi interrupciu.” Ale republikánsky guvernér Ron DeSantis varoval, že “je rozdiel medzi súhlasom a oznámením. Oznámenie sa uskutočňuje až potom. Súhlas je samozrejme predchádzajúcou podmienkou. Urobili to preto, lebo vedia, že ísť po právach rodičov’je zraniteľné miesto.”

Práve tento týždeň sa pro-life skupina Hlasujte proti 4

Obe strany sú hlboko zainteresované na výsledku boja o potraty na Floride’na jeseň tohto roku, ktorý by mohol nielen vymazať všetky súčasné pro-life zákony na Floride’ale bude buď pokračovať, alebo zlomí trend pro-life prehier pri volebných urnáchod momentu, keď Najvyšší súd USA zvrátil Roe v. Wade v roku 2022.

DeSantis a zástancovia života v celej krajine sa snažia vybudovať dostatočnú informovanosť a opozíciu, aby novela nezískala 60 % podporu, ktorú potrebuje na to, aby v novembri prešla. 

Ale Trump, líder GOP a pravdepodobne najvplyvnejší republikán v Amerike, zatiaľ odmietol podeliťo názor naň napriek tomu, že odpor voči nemu by nebol v rozpore s jeho súčasným postojom k potratom: V prípade, že by sa dodatok zamietol, bol by v rozpore so zákonom o ochrane života (floridský zákon o srdcovom tepe, ktorý by dodatok potvrdil, obsahuje výnimky a jeho zamietnutie by len zachovalo právo zákonodarcov naďalej prijímať takéto rozhodnutia) a demokratov by označil za “skutočných radikálov” pre ich podporu neskorých potratov a zabíjania novorodencov.

Počas rozsiahlej tlačovej konferencie v rezorte Mar-a-Lago, kde 45. prezident’sídli, sa Trumpa pýtali, ako bude hlasovať o dodatku ako obyvateľ slnečného štátu.

“V blízkej budúcnosti sa skutočne chystám usporiadať tlačovú konferenciu na túto tému. Takže vám to teraz nechcem povedať,”odpovedal Trump. “Ale na Floride sa o tom bude hlasovať a myslím si, že pravdepodobne hlasovanie dopadne trochu liberálnejšie, ako si ľudia mysleli. Ale’oznámim to vo vhodnom čase.”

“Myslím si, že potraty sa stali oveľa menšou témou. Je to’veľmi Myslím si, že to’bude v skutočnosti veľmi malá záležitosť,” pokračoval. “Myslím si, že otázka potratov sa dostala o mnoho stupňov nižšie. Nemyslím si, že’je — nemyslím si, že’je to už naozaj veľký faktor.”

Trump bol opýtal ajna Bidenov Úrad pre potraviny a liečivá’(FDA’s), ktorý schválil distribúciu potratových tabletiek poštou. Naznačil, že by bol radšej, keby sa o tejto otázke hlasovalo, ale nevylúčil ani výkonnú akciu v tejto veci v rámci možného posunu od jeho júnovej podpory rozhodnutia Najvyššieho súdu’nechať pravidlo FDA v platnosti. 

“Mohli by ste urobiť veci, ktoré by ho doplnili. Rozhodne,”povedal.““A tieto veci sú dosť otvorené a humánne. Ale musíte mať možnosť hlasovať, a ja chcem len dať každému možnosť hlasovať. Je veľa vecí na humánnom základe, ktoré môžete urobiť aj mimo toho.”

Floridská pobočka ACLU sa chopila Trumpovej’predpovede a odkázala mu “vďaka za hlasovanie o dôvere!“”

Od roku 2022 má Trump postavil strednú cestu v otázke potratov, ktorá zatvára dvere zákazu potratov na celoštátnej úrovni v prospech prenesenia budúcich bojov o potraty na štáty, pričom vyjadruje ľahostajnosť k tomu, aké politiky štáty nakoniec prijmú, s výnimkou občasného pokarhania pro-life opatrení, ktoré považuje za príliš “tvrdé.” Minulý týždeň si pripísal zásluhy za to, že GOP “je v tejto otázke oveľa menej radikálna”.

Minulý mesiac na svojom nominačnom zjazde v roku 2024 GOP prijala zoznamku dramaticky skrátenú platformu vypracovanú a propagovanú Trumpovými náhradníkmi, ktorá okrem iných zmien vyškrtla dlhodobú podporu strany’ústavnému dodatku o zákaze potratov a federálnemu zákonu rozširujúcemu rovnakú ochranu nenarodených detí v prospech ponechania potratovej politiky na jednotlivé štáty; tiež podporila antikoncepciu (ktorej mnohé bežné metódy fungujú ako potratové prostriedky) a embryo-destructiveoplodnenie in vitro.

Trump’vyhlásenie, že silný a dôsledný pro-life postoj je “radikálny”, ostro kontrastuje s všeobecne pro-life záznamom, ku ktorému sa zaviazal výmenou za pro-life podporu v roku 2016, a je skôr v súlade s jeho “pro-choice” minulosťou ako slávny podnikateľ.

Národné prieskumy verejnej mienky podľa RealClearPolitics a RaceToTheWH aktuálne naznačujú, že viceprezidentka Kamala Harrisová tesne predbehla Trumpa v celoštátnych prieskumoch aj v prognózach Electoral College od nahradil prezidenta Joea Bidena ako predpokladaného kandidáta demokratov’, hoci sa ešte uvidí, či jej výber za protikandidáta radikálne ľavicový guvernér Minnesoty Tim Walz, ktorý čelí škandálu kvôli predchádzajúcich skreslených informácií o jeho vojenskej službe, sa preteky opäť prehupli v prospech Trumpa’