Pápež František hovorí, že kritika je "vždy užitočná". Jeho záznamy naznačujú, že si myslí niečo iné

Pápež František hovorí, že kritika je "vždy užitočná". Jeho záznamy naznačujú, že si myslí niečo iné

Pápež František privítal kritiku ako “vždy užitočnú”, aj keď sa vyjadril, že jeho kritici vykonávajú “diablovo dielo”

“Kritika je vždy užitočná, aj keď nie je konštruktívna, pretože núti človeka zamyslieť sa nad svojimi činmi”, povedal nedávno argentínsky pápež. Túto poznámku vyslovil počas dnes zverejneného rozhovoru z 24. mája, ktorý poskytol čínskej provincii Spoločnosti Ježišovej.

Na otázku pátra Pedra Chia SJ, ako reaguje na stres a odpor v Cirkvi, František odpovedal, že “mnohokrát viete, že musíte čakať, vydržať a často sa korigovať, pretože za niektorým odporom môže byť dobrá kritika.”

Dodal, že niekedy reaguje na “odpor” s “bolesťou” a povedal, že “odpory, ako sa v súčasnosti dejú, nie sú len proti mne osobne, ale sú proti Cirkvi.”

František v komentári spomenul najmä sedesvakantistov, teda tých, ktorí tvrdia, že Petrov stolec je neobsadený: 

Napr. existuje skupina, niekoľko ľudí, ktorí uznávali len do pápeža Pia XII, nie pápežov po ňom. 

Je veľmi málo ľudí, veľmi málo, malé skupiny. V jednom španielskom časopise pred niekoľkými číslami ukázali zoznam 22 skupín, ktoré veria, že Petrov stolec je neobsadený – sedevancatisti. Sú to však malé skupiny. Myslím si, že časom sa začlenia {do Cirkvi.}

Tí, ktorí zastávajú tvrdenie, že Petrov stolec je vakantný, sa často, ako poznamenal František, líšia vo svojich postojoch. Niektorí potvrdzujú, že od čias Pia XII. neboli pápeži, iní zasa tvrdia, že Benedikt XVI. bol posledným pápežom.

Kým však František povedal pátrovi Chiaovi, že víta “kritikov” ako “vždy užitočných”, jeho výsledky nie sú s týmto tvrdením celkom v súlade. 

Keď František pokračuje v presadzovaní línie teologického a liturgického liberalizmu, opakovane si berie na mušku mladých seminaristov a kňazov, pričom ich označuje za “príliš rigidných” a trpiacich “strnulosťou.”

Čítajte: Čo by povedal svätý Alfonz na kritiku pápeža Františka’ na adresu ‘rigidných’ seminaristov?“

Takýto výraz sa neustále používa na označenie duchovných, ktorí sú považovaní za “príliš konzervatívnych” alebo sa zaoberajú cirkevnou’tradíciou, najmä v otázkach liturgie a morálky. Zatiaľ čo pápež sa pravidelne vracia k téme “rigidných” katolíkov, kardinál João Braz de Aviz – prefekt Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života – v roku 2021 prezradil, že pápež je znepokojený nárastom “tradicionalistických” myšlienok, ktoré sa vkrádajú do “kňazskej formácie.”

“Strnulosť mladých kňazov vzniká preto, lebo sú unavení zo súčasného relativizmu, ale nie vždy je to tak,” povedal František pri jednej z takýchto príležitostí minulý rok. Pontifik vyzval k tomu, aby “normálni seminaristi, ktorí majú svoje problémy, hrajú futbal, nechodia na sídliská dogmatizovať.”

Čítajte: Pápež František hovorí, že ‘konzervatívni’ biskupi majú ‘samovražedný postoj’ počas rozhovoru v 60 minútach

František’ ostré komentáre pravidelne smerujú aj proti členom Cirkvi v USA, čo zvyšuje rozhorčenie amerických katolíckych komentátorov a pozorovateľov Vatikánu.

Významný katolícky kňaz z Washingtonu Mons. Charles Pope na takúto kritiku reagoval už v roku 2019, keď na internete verejne napísal:

Viem, že sa vám môj typ kňazstva nepáči. Ďalej som Američan a zdá sa, že už len tento fakt ma robí vo vašich očiach problematickým. Neobávam sa všetkého, čo  uvádzate, ale mám obavy z nejednoznačnosti niektorých vašich učení a závažnosti niektorých vašich činov.

Ale keď vám my, vaši menej obľúbení synovia, položíme otázky, neodpoviete ani ich neobjasníte. Pri tom všetkom som stále vaším synom a zdieľam s vami Ježišovo kňazstvo. Očakávam od vás starostlivosť a jemnú starostlivosť, ktorú podľa vás mne a mne podobným chýba.

Musím zatiaľ úprimne a bolestne povedať, že som unavený z toho, ako ma opovrhujete a démonizujete.

Čítajte: Americký kňaz pápežovi: I’m ‘unavený z toho, že ma opovrhujete a démonizujete’

Počas stretnutia so spolubratmi jezuitmi na pápežskej ceste na Slovensko v roku 2021 František zjavne zaútočil na EWTN, že robí “diablovo dielo.”

“Existuje napríklad veľký katolícky televízny kanál, ktorý neváha neustále zle hovoriť o pápežovi,” povedal František. “Ja osobne si útoky a urážky zaslúžim, pretože som hriešnik, ale Cirkev si ich nezaslúži. Sú dielom diabla. Niektorým z nich som to aj povedal.”

Čítajte: Pápež očierňuje kritiku z EWTN a ďalších katolíckych médií ako ‘dielo diabla’

Časopis vedený jezuitmi, ktorý poskytol prepis stretnutia, sa ozval jezuitmi vedený America Magazine ktorý informoval, že František mal na mysli EWTN. America dodala, že František pokarhal reportéra EWTN počas pápežovho letu do Iraku začiatkom tohto roka: 

Pri tej príležitosti, keď sa pápež dostal k reportérovi a kameramanovi EWTN jeden z nich mu povedal, že sa za neho modlí. On odpovedal, že možno Matka Angelika, zakladateľka EWTN’je v nebi a modlí sa za neho, ale že oni—majúc na mysli celú sieť—“by mali prestať o mne zle hovoriť.”Použil talianske slovo sparlare, čo znamená “zle hovoriť, ” “hovoriť škaredé veci” alebo “zle hovoriť.”Vatikánsky korešpondent America’bol na pápežovom palube a dozvedel sa to hneď po návšteve Iraku.

Zaiste, keď otázal osobne tohto korešpondenta, prečo uzákonil obmedzenia tradičnej omše, František otázku krátko odbil. “Čítajte motu proprio; všetko je tam pre vás,” povedal v súvislosti s Traditionis Custodes. 

Vzdor jeho vyjadreniam na adresu otca Chia sa zdá, že – v praxi – František’ reaguje na “konštruktívnu” kritiku nie tak ústretovo, ako naznačuje.

Čítajte: US biskup James Conley: Pápež František by mal ‘podporovať,’ nie kritizovať amerických katolíkov

ČÍTAŤ: Vatikánsky poradca páter Rosica odkazuje pápežovi Františkovi’ kritikom, aby ‘išli na spoveď’