V Európe víťazí hnutie za rodinu, ktoré nedávno zvíťazilo v Poľsku, Spojenom kráľovstve a Taliansku.

V Európe víťazí hnutie za rodinu, ktoré nedávno zvíťazilo v Poľsku, Spojenom kráľovstve a Taliansku.

Pre prorodinné sily v Európe to bolo dobré leto.  

Najprv, 12. júla, poľský premiér Donald Tusk neuspel s pokusom dekriminalizovať potraty počas prvých troch mesiacov tehotenstva po tom, čo takmer celá frakcia Poľskej ľudovej strany, najkonzervatívnejšej frakcie jeho neistej koaličnej vlády, hlasovala proti. Od svojho nástupu k moci v minulom roku Tusk využíva plnú silu štátu na to, aby zasiahol proti konzervatívcom v médiách a súdnictve, ako aj proti svojim politickým oponentom. Sľúbil, že zvráti politiku predchádzajúcej vlády PiS tým, že sa postaví na čelo zrušenia pro-life režimu v Poľsku. 

Doteraz sa mu to nepodarilo. Potratoví aktivisti, ktorí vidia v Tuskovej vratkej koalícii skvelú príležitosť na presadenie svojej agendy, sú rozzúrení. Zhromaždili sa tisíce protestujúcich, pričom aktivisti z pódia pred parlamentom vykrikovali hanlivé chorály. Tusk urobil zo svojej sociálne liberálnej agendy ústredný bod svojej kandidatúry na post lídra a 10. júla na X vyhlásil: “Budeme hlasovať za dekriminalizáciu potratov. Budeme hlasovať za občianske partnerstvá ako vládny projekt, hoci nie všetkých presvedčil. Skončili sme s diskusiou, je’čas na rozhodnutia.”Po neúspešnom hlasovaní rozzúrený a otrasený Tusk suspendoval dvoch vlastných poslancov, ktorí hlasovali proti dekriminalizácii, a ďalšieho odvolal z funkcie námestníka ministra. 

Tusk to samozrejme skúsi znova. Čaká ho však ťažký boj, pretože nemôže vládnuť bez konzervatívcov v koalícii—a tí si nechcú rozhnevať pro-life väčšinu v Poľsku’. Potratoví aktivisti naliehajú na Tuska, aby odvolal Władysława Kosiniaka-Kamiša z Poľskej ľudovej strany z postu vicepremiéra—ale Kosiniak-Kamysz upozornil, že vo všetkých prieskumoch sa presadzovanie potratovej agendy a práv LGBT ocitlo na poslednom mieste voličských priorít.  

Vtedy 23. júla taliansky ústavný súd oficiálne odmietol uznať takzvanú “nebinárnu” sexuálnu identitu, v rozhodnutí uviedol, žetalianske právo: 

stanovuje zásadu zhody medzi menom a pohlavím, a preto by toto pravidlo mohol prekonať alebo zmeniť len legislatívny zásah. Jeho objasnenie vychádza zo skutočnosti, že binárna povaha ľudskej sexuality muža a ženy charakterizuje rozmanité a najrozmanitejšie sféry spoločenského života, ktoré sa riadia právnym systémom, ako je rodinné právo, pracovné právo, šport a občiansky stav, a že preto by právne uznanie údajného tretieho nebinárneho pohlavia narušilo celý taliansky právny a spoločenský systém takým spôsobom, že by to bolo nezlučiteľné so schopnosťami a atribútmi ústavného súdu alebo akéhokoľvek sudcu. 

V skratke, vytvorenie “tretieho pohlavia” alebo uznanie “nebinárneho” ako platného právneho pojmu by zmenilo celý spoločenský a právny systém Talianska. LGBT aktivisti opäť považovali toto rozhodnutie za významný neúspech, najmä kvôli tomu, že prispieva k rastúcemu konsenzu v Európe, že najmä transrodová agenda by mala byť odmietnutá. 

Dňa 29. júla zasadil najvyšší súd Spojeného kráľovstva transrodovým aktivistom zdrvujúci úder, keď rozhodol, že mimoriadny zákaz blokátorov pohlavného dospievania, ktorý zaviedla vláda toryovcov 29. mája po tom, ako Cassova správa odhalila škody, ktoré spôsobujú maloletým. Ako napísala pani sudkyňa Langová  

Podľa môjho názoru bolo racionálne, že prvý žalovaný rozhodol, že je nevyhnutné prijať núdzový postup, aby sa zabránilo vážnemu ohrozeniu zdravia detí a mladých ľudí, ktorým by inak boli predpísané blokátory puberty počas tohto päť- až šesťmesačného obdobia. V rámci núdzového postupu sa nevyžaduje uskutočnenie konzultačného konania…Podľa môjho názoru závery Cassovho preskúmania’o veľmi významných rizikách a veľmi malých prínosoch spojených s používaním blokátorov puberty a odporúčanie, aby NHS v budúcnosti predpisovala blokátory puberty deťom a mladým ľuďom len v rámci klinickej štúdie, a nie bežne, predstavovali silný vedecký dôkaz na podporu obmedzenia dodávok blokátorov puberty z dôvodu ich potenciálnej škodlivosti. 

Toto rozhodnutie nasledovalo po správe vlády Spojeného kráľovstva z 20. júla vyvrátila tvrdenia trans aktivistov, že zákaz spôsobil nárast počtu samovrážd—a vlastne obvinila trans aktivistov, že sa pri takýchto tvrdeniach správajú nezodpovedne. 

Pridajte k tomu hlasovanie Bulharska o zákaze propagandy LGBT v školách o ktorom som na tomto mieste už písal a je jasné, že porážka nie je samozrejmosťou, ako by nás chceli presvedčiť aktivisti LGBT a zástancovia potratov. Tieto víťazstvá sú mimoriadne dôležité a porážky, ktoré predstavujú, sú možno ešte dôležitejšie.