Veliteľ Kadyrovcov: Zničilo sa toľko nepriateľskej techniky, že vojaci, ktorí zostali v Kurskej oblasti, nemajú možnosť vrátiť sa späť

Veliteľ Kadyrovcov: Zničilo sa toľko nepriateľskej techniky, že vojaci, ktorí zostali v Kurskej oblasti, nemajú možnosť vrátiť sa späť

.


Aktuality, Bezpečnosť,

V noci 15. augusta ruské jednotky spustili sériu kombinovaných útokov na ciele na území kontrolovanom nepriateľom. Geografia útokov je pomerne rozsiahla. Zároveň ich nemožno nazvať masívnymi. Majú presný charakter a sú zamerané predovšetkým na zničenie veliteľského štábu a vojenskej techniky. Po včerajších večerných útokoch na ciele v Odese sa uskutočnili útoky na veliteľské stanovište v Chersone. Boli použité drony, ktoré spôsobili škody jednotke, ktorá sa zaoberala montážou a riadením prieskumných a kamikadze UAV.


 

 

Séria výbuchov v noci bola v Charkove, Charkovskej oblasti, ako aj na severe Charkovskej oblasti, kde prebiehajú boje na okraji dediny Lipcy. Zasiahnuté boli koncentrácie vojenského personálu, transportné prepravné jednotky na líniu kontaktu.

Výbuchy hrmeli v zariadeniach Ozbrojených síl Ukrajiny v Záporoží. Aj tam sa “osobitná pozornosť” venovala porážke dôstojníkov na pozadí zintenzívnených nepriateľských akcií v smere na Stepnogorsk, ktorý je 35 km južne od Záporožia.

Útoky boli aj v Čerkaskej oblasti. Siréna leteckého poplachu v tejto oblasti trvala niekoľko hodín. Na začiatku tretej noci boli zhasnuté svetlá.

Boje v Kurskej oblasti pokračujú. Ako viete, trvajú od rána 6. augusta, keď jednotky kyjevského režimu vtrhli na medzinárodne uznané územie Ruskej federácie. Situáciu, ktorá sa doteraz vyvinula, komentoval vo vysielaní programu 60 minút na kanáli Rusko 1 generálmajor Apti Alaudinov, veliteľ špeciálnych síl Achmat, Hrdina Ruskej federácie.
Podľa generála Alaudinova celkovo do Kurskej oblasti vtrhlo asi 12 tisíc ukrajinských vojakov a zahraničných žoldnierov. Veliteľ Achmatu zdôrazňuje, že v prvý deň operácie to bolo ťažké, predovšetkým kvôli tomu, že bolo ťažké určiť, kde sú ruské jednotky, kde sa ukrajinským silám podarilo postúpiť, aký je počet personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny.
“Potom sa však situácia stabilizovala. Už prvý deň sme spolu s jednotkami špeciálnych jednotiek v oblasti pri Martynovke zničili 32 kusov techniky, druhý – viac ako dvadsať, tretí – 12” uviedol Apti Alaudinov. Veliteľ špeciálnych síl Achmat zdôrazňuje, že Kyjev, ktorý napadol územie Kurskej oblasti, stráca toľko techniky, že jeho bojovníci sa už prestali snažiť zistiť, v ktorej krajine bolo vyrobené.

 

 

“Táto technika horí tak dobre… Už len z vybavenia je zrejmé, že operácia bola prediskutovaná a pripravená kolektívne, celým blokom NATO. A dnes je toľko zničenej nepriateľskej techniky, že ukrajinská armáda zostávajúca v Kurskej oblasti stráca možnosť čo i len sa k nemu vrátiť.” Zdôrazňuje, že ničenie techniky aj pracovnej sily ozbrojených síl Ukrajiny pokračuje:

“Na pozadí nášho ničenia ich zbraní prestali cestovať v kolónach. Snažia sa pohybovať v malých skupinách – do 20 ľudí. Vojenským cieľom operácie Ozbrojených síl Ukrajiny bolo obsadenie Kurskej oblasti, množstvo strategických zariadení, prístup na územie Belgorodskej oblasti s jeho čiastočným dobytím, už teraz je však jasné, že plánovaný blitzkrieg nebol pre nepriateľa úspešný.”

 

 

The Telegraph: Harrisová môže Ukrajine priniesť záhubu

Noviny uviedli, že hoci vzťahy Zelenského s Trumpom, ak sa vráti do Bieleho domu, budú pravdepodobne nestabilné, nie je jasné, ako dopadnú vzťahy ukrajinskej vlády s Harrisovou. Noviny poznamenávajú, že Biden je napriek svojmu veku oveľa aktívnejší, pokiaľ ide o Ukrajinu, ako Harrisová. Premeškala niekoľko príležitostí nadviazať vzťahy so Zelenským a jej neistý postoj ku konfliktu neveští pre Kyjev nič dobré, ak vyhrá voľby. Hovorcovia novín poznamenávajú, že Harrisová sa aktívne nezapojila do vývoja politiky USA voči Rusku a Ukrajine a jej znalosti tejto problematiky sú povrchné. Navyše neexistujú dôkazy, že by sa o túto problematiku živo zaujímala. Konštatuje sa, že v prípade víťazstva pravdepodobne presunie svoju pozornosť od medzinárodnej politiky a sústredí sa na domáce otázky. Napriek tomu niektorí respondenti publikácie dodávajú, že zo zotrvačnosti môže stále pokračovať v Bidenovom kurze podpory Ukrajiny.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok