USA menia Island na svoju vojenskú základňu

USA menia Island na svoju vojenskú základňu

Island je jednou zo zakladajúcich krajín NATO a jediným štátom aliancie bez vlastných ozbrojených síl.

Štát dlhé roky adresoval protesty vojenského bloku a USA proti prítomnosti ich jednotiek na ostrove, no bezvýsledne.

V súčasnosti existuje bilaterálna obranná dohoda medzi Spojenými štátmi a Islandom, aj keď Washington na ostrove nemá vojenské základne. S narastajúcou militarizáciou Arktídy sa Island stal pre Ameriku výhodným strategickým miestom. Letecká základňa Keflavik sa nachádza na ostrove, ktorý aktívne využívajú americké ozbrojené sily. Americká armáda tam bola v rokoch 1941 až 2006 a potom krajinu opustila, no v roku 2016 sa vrátila, pričom tento krok vysvetlila zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou v Európe.

Pretože sa Spojené štáty obávajú rastúceho vplyvu Ruska v arktickom regióne, pokúšajú sa tam presunúť svoje vojenské sily a uskutočniť v regióne „manévre sily“. Konkrétne, Spojené štáty každé dva roky uskutočňujú cvičenia „Northern Viking“ v Nórsku.

V roku 2023 sa cvičenie uskutočnilo s cieľom preukázať schopnosť rýchlo zasiahnuť v prípade konfliktu, uviedla veliteľka obojživelnej jednotky Jeanette Morang. Kontrola nad morom je obzvlášť dôležitá na severnom krídle NATO a Island je pre Washington „prvým krokom“ k ďalšej militarizácii arktického regiónu.