Konferencia otca Jamesa Martina, ktorú podporil pápež František, bude hostiť pro-LGBT rečníkov

Konferencia otca Jamesa Martina, ktorú podporil pápež František, bude hostiť pro-LGBT rečníkov

Pro-LGBT konferencia pod vedením otca Jamesa Martina, SJ, ktorá včera získala verejnú podporu pápeža Františka, je pozoruhodná svojimi rečníkmi, ktorí sú v oblasti katolíckej sexuálnej etiky heterodoxní. 

Od 2. do 4. augusta sa na Georgetownskej univerzite zíde viac ako 300 “LGBTQ katolíkov a ich spojencov” na každoročnej konferencii Outreach. Outreach, ktorú v roku 2022 založil Martin, je organizácia, ktorej cieľom je stať sa globálnym zdrojovým centrom, “kde sa cirkevní predstavitelia, duchovní aj laici, môžu stretnúť s LGBTQ veriacimi, s ich ‘radosťami a nádejami’ a ‘smútkom a obavami’, ako aj viesť úctivý dialóg.”

Práve včera Outreach zverejnil list, ktorý pápež František poslal Martinovi a v ktorom pápež vyjadril svoju duchovnú blízkosť všetkým účastníkom.

Čítajte: Pápež František hovorí pro-LGBT konferencii: ‘Budem duchovne s vami všetkými’

Víkendové podujatie zahŕňa dve sväté omše – ktoré vedie kardinál Wilton Gregory z Washingtonu, a Martina, resp. v poradí – hlavné príhovory a množstvo panelových diskusií.

Zoznam panelových podujatí, ktorý poskytol Outreach, obsahuje:

“Dúfam, že katolíci L.G.B.T.Q., ich priatelia a rodiny a tí, ktorí slúžia po ich boku, odídu z Outreach 2024 s obnoveným pocitom, že sú v cirkvi nielen vítaní, ale že cirkev potrebuje ich dary, talenty a svedectvo,” povedal Michael J. O’Loughlin, výkonný riaditeľ Outreach’s otvorenou homosexuálnou orientáciou.

Obzvlášť pozoruhodní sú však niektorí z hlavných rečníkov uvedených na zozname podujatia v Martine’. Okrem Martina a Gregora – ktorých odlišné postoje v otázkach týkajúcich sa katolíckej morálky sú už dobre zdokumentované – medzi rečníkmi sú aj bývalý jezuita páter William Hart McNichols a židovská profesorka biblických vied Amy-Jill Levine.

Páter McNichols: homosexuálny ikonopisec

Päťdesiatpäťročný McNichols je kňaz, ktorý sa otvorene hlási k rovnakému pohlaviu a ktorý strávil 35 rokov u jezuitov, než mu v roku 2002 schválili odchod zo Spoločnosti Ježišovej. McNichols strávil väčšinu svojho kňazského života ako LGBT aktivista, ktorý sa stal známym vďaka svojej práci medzi osobami s AIDS v New Yorku v 80. rokoch 20. storočia.

McNichols bol vysvätený v roku 1979 a v 80. rokoch sa otvorene prihlásil k “homosexuálom”. Popri svojom LGBT aktivizme a službe pacientom s AIDS sa McNichols presadil ako ikonopisec. 

“Boh mi dal toto povolanie už ako veľmi malému chlapcovi, skôr ako som vedel, že som gay,” McNichols povedal o svojom kňazskom živote. Po odchode od jezuitov zostal kňazom v arcidiecéze Santa Fe.

Jeho webová stránka obsahuje obrázky z jeho širokého portfólia, vrátane známej práce z roku 1989 “Krížová cesta človeka s AIDS.” 

Ďalším jeho dielom z tohto desaťročia bola práca z roku 1986 “Ukrižovanie s AIDS.” Na tomto obraze je Kristus zobrazený v spodných nohavičkách, pričom na vrchole kríža je nápis: “AIDS, homosexuál, buzerant, úchyl, sodomita.”

Na “Ukrižovaní s AIDS,” je Mária Magdaléna zobrazená v šatách s hlbokým výstrihom a bez rukávov, zatiaľ čo sv. Ján v úzkych džínsoch a mikine utešuje Pannu Máriu.

V roku 1989 McNichols napísal aj kapitolu do knihy pro-homosexuálnych aktivistov Homosexualita v kňazstve a rehoľnom živote, ktorú zostavila Sestra Jeannine Gramick. Gramicková, spoluzakladateľka pro-LGBT organizácie New Ways Ministry, má za sebou dlhú históriu nesúhlasu s katolíckym učením o homosexualite a potratoch a bolo oficiálne odsúdené pápežom Jánom Pavlom II. a kardinálom Josephom Ratzingerom v roku 1999, ale toto nariadenie ignorovalo. Najnovšie sa jej dostalo podpory od pápeža Františka, hoci vatikánska cenzúra voči nej nebola oficiálne zrušená. 

McNicholsová bola chváleným hosťom už na predchádzajúcich konferenciách organizovaných otcom Martinom, napríklad v roku 2019, a bola opísal Martin ako “môj drahý priateľ.”

Jeho práca bola tiež vystavené v rámci kongresu náboženského vzdelávania v L.A. v roku 2020.

Na konferencii Outreach 2024 bude mať McNichols bližšie nešpecifikovaný hlavný prejav.

Dr. Levine: Písmo neodsudzuje praktizovanie homosexuality

68-ročný Levine je v akademickej sfére všeobecne vítaný ako biblický profesor a odborník. pôsobí okrem iných funkcií aj ako zaslúžilý profesor Nového zákona a židovských štúdií rabína Stanleyho M. Kesslera na Hartfordskej medzinárodnej univerzite pre náboženstvo a mier. 

Levine sa predtým opísala ako “yankeeovská židovská feministka,” a dodala, že sa nepodriaďuje ortodoxným židovským normám.

Vyjadrila sa výslovne vyhlásila, že nie je “veriaca v Ježiša” ako Boha, hoci uznáva jeho reálnu existenciu a nazýva ho “báječným učiteľom.” 

Napriek tomu bola oznámená v roku 2019 ako členka redakčnej rady mesačníka Vatikánske noviny’Ženy, Cirkev, Svet. Levine sa tiež históriu tým, že sa stala “prvou Židovkou, ktorá vyučovala Nový zákon na Pápežskom biblickom inštitúte v Ríme’

Trikrát ju prijal na súkromnej audiencii pápež František, dostala od neho aj esej za svoju knihu Farizeji. 

V rozsiahlej eseji zverejnenej na webovej stránke Outreach’v roku 2022 Levine argumentovala proti používaniu niektorých biblických pasáží ako dôkazov na odsúdenie homosexuálneho konania, hoci priznala, že iné pasáže z knihy Levitikus a sv. Pavla by sa dalo povedať, že odsudzujú homosexuálne činy.

“Správa o treste, ktorý postihol Sodomu a Gomoru, nemá nič spoločné s dobrovoľnými sexuálnymi vzťahmi; hriechy Sodomy sú nehostinnosť, vyhrážanie a napokon pokus o znásilnenie,” napísala.

Ale aj keď sa zdalo, že priznáva, že svätý Pavol homosexualitu jasne odsudzuje, vzápätí tvrdila, že ani jasné pasáže apoštola na túto tému nemožno chápať ako odsúdenie. Keď písala o Rim 1,26-27 a 1 Kor 6,9-10, Levine vyslovil názor, že svätého Pavla nemožno chápať ako odsudzujúceho “súhlasné” akty homosexuality.

Priznávajúc, že niektoré biblické pasáže skutočne “hovoria proti sexuálnym aktivitám osôb rovnakého pohlavia,” Levineová argumentuje strednou cestou: používa pasáže z 1. Mojžišovej 2, aby argumentovala: “Ak nie je dobré, aby ľudia boli sami, prečo by sme odsudzovali homosexuálov na život v slobode a celibáte?”

Katolícke učenie o homosexualite

Morálne učenie Katolíckej cirkvi’konštatuje, že “homosexuálne činy sú vnútorne neusporiadané” a “odporujú prirodzenému zákonu.” Katechizmus Katolíckej cirkvi veľmi jasne hovorí, že homosexuálne aktivity nemožno nikdy schvaľovať, a opakuje, že “[h]omosexuálne osoby sú povolané k čistote.” 

Vatikánsky’doktrinálny úrad vydal v roku 1986 dokument “O pastorácii homosexuálnych osôb,”v ktorom konštatovala, že hoci homosexuálny sklon sám osebe nie je hriechom, predsa len je “viac alebo menej silným sklonom, ktorý je usporiadaný k vnútornému morálnemu zlu; a preto samotný sklon treba považovať za objektívnu poruchu.”

Dokument stanovuje, že “skutočne pastoračný prístup ocení potrebu homosexuálnych osôb vyhnúť sa blízkym príležitostiam hriechu.”

“Chceme jasne povedať, že odklon od učenia Cirkvi”alebo mlčanie o ňom v snahe poskytnúť pastoračnú starostlivosť nie je ani starostlivé, ani pastoračné,”napísala vatikánska Kongregácia”pre náuku viery. “Pastoračné môže byť v konečnom dôsledku len to, čo je pravdivé. Zanedbávanie postoja Cirkvi’bráni homosexuálnym mužom a ženám v tom, aby sa im dostalo starostlivosti, ktorú potrebujú a ktorú si zaslúžia.”

CDF dodala, že “osobitný záujem a pastoračná pozornosť by sa mali zamerať na tých, ktorí majú tento stav, aby neboli vedení k presvedčeniu, že prežívanie tejto orientácie v homosexuálnej aktivite je morálne prijateľná možnosť. Nie je to tak.”

Odpovedané

Otec James Martin hovorí, že pozná ‘stovky’ homosexuálnych kňazov: ‘Boli’mojimi mentormi’