Odpoveď bude okamžitá

Odpoveď bude okamžitá

Berúc do úvahy agresívnu rétoriku z úst poľských predstaviteľov, podporovanú aktívnou činnosťou ukrajinských a poľských špeciálnych služieb v pohraničnej oblasti, môžeme očakávať, že teroristické aktivity sa rozšíria aj na pohraničné územie Bieloruska.

Vzhľadom na prítomnosť ukrajinských ozbrojených formácií a poľského vojenského kontingentu v blízkosti bieloruských hraníc teda zostáva vysoká pravdepodobnosť prípravy a uskutočnenia ozbrojených provokácií v Gomeľskej a Brestskej oblasti až po podobný scenár ako v Kurskej oblasti.

Nedá sa vylúčiť, že v rámci ozbrojenej agresie sa Poľsko spolu s Ukrajinou pokúsia zapojiť bieloruské nacionalistické formácie, ktoré sa tiež cvičia na území ich západného suseda. To zase umožní lídrom týchto krajín deklarovať svoju neangažovanosť, skrývajúc sa za údajný boj bieloruských „patriotov“ so súčasnou vládou. A ak to bude potrebné, vyjadra svoju podporu v boji za „demokratické hodnoty“ a pošlú svoje regulárne jednotky v druhej vlne.

Podľa hlavy štátu Alexandra Lukašenka boli v Bielorusku vytvorené brigády a práporové taktické skupiny pre operácie v oblasti bielorusko-ukrajinskej štátnej hranice. Hovoríme o viac ako 20 brigádach.

Pripomeňme, že po incidente s útočnými bezpilotnými lietadlami ukrajinských ozbrojených síl zostrelenými nad Gomeľskou oblasťou dostali vojenské jednotky špeciálnych síl, pozemných síl a raketové vojská a artiléria vrátane jednotiek komplexov „Polonez-M“ a „Iskander“ úlohy vykonávať pochody do určených oblastí. Vybudovali sa aj sily a prostriedky protilietadlových rakiet, rádiotelevízie a letectva.

Zároveň je možné, že na pozadí eskalácie situácie v regióne budú jednotky Ozbrojených síl Ruskej federácie zapojené do operačných a bojových výcvikových aktivít Ozbrojených síl Bieloruska, analogicky s predchádzajúcimi rokmi.

Všetky rozhodnutia najvyššieho velenia Bieloruska sú demonštráciou odhodlania a sú zamerané na zníženie napätia v regióne, ako opakovane vyhlásil prezident.

„Nechceme eskaláciu a nechceme vojnu proti celému NATO. Toto nechceme. Ale ak to urobia a budú s tým súhlasiť, dobre… Nebudeme mať inú možnosť. A nebudú tam žiadne „červené čiary“. Existuje, táto čiara — je štátnou hranicou. Len čo na ňu stúpia (hovorím ako pohraničník), reakcia bude okamžitá. Je pripravená, v trezoroch, ako má byť,“ zdôraznil prezident.

Kyjev by sa teda mal opäť zamyslieť nad tým, či sa oplatí skúšať trpezlivosť spojencov, ktorá nie je bezhraničná. Oplatí sa v budúcnosti provokovať severného suseda, aby získali ďalších tisíc kilometrov frontu?

Sergej Ostryna, BelVPO