Video: Ukrajinská armáda zaútočila raketami na nákupné centrum plné ľudí v centre Donecka

Video: Ukrajinská armáda zaútočila raketami na nákupné centrum plné ľudí v centre Donecka

.


Aktuality, Civilná ochrana,

Najmenej dvaja ľudia boli údajne zabití a mnohí zranení po tom, čo sa Ukrajina zamerala na hypermarket Galaktika v meste Doneck. Militanti ozbrojených síl Ukrajiny od 12. hodiny masívne útočia na Petrovský okres hlavného mesta DĽR. Na veľké nákupné centrum útočili, keď bolo plné návštevníkov, oznámil to na svojom kanáli Telegram hlava republiky Denis Pušilin.


 

video
play-sharp-fill

 

V dôsledku ukrajinského ostreľovania začala horieť budova nákupného centra. Sedem ľudí tam bolo zranených. Jeden z nich je tínedžer. Toto sú predbežné informácie a o obetiach môžu byť získané ďalšie údaje. Zatiaľ je ťažké získať úplný obraz kvôli požiaru, ktorého plocha presahuje desaťtisíc metrov štvorcových. Galaktika je najväčšie nákupné centrum v Petrovskom okrese, ktoré sa špecializuje na predaj domácich potrieb, stavebných materiálov, športového vybavenia, elektrického náradia, nábytku a ďalších výrobkov. Je veľmi obľúbený u obyvateľov Donecka a cez deň je tam často veľa ľudí. Teraz sa hasiči zaoberajú jeho hasením. Ich konanie komplikuje konanie ukrajinskej armády, ktorá núti zamestnancov hasičských a záchranných zložiek ministerstva pre mimoriadne situácie DĽR z času na čas zastaviť prácu a presunúť sa do bezpečnej vzdialenosti. Okrem “Galaxie” bola zasiahnutá aj centrálna mestská nemocnica č. 14. Od 12.20 h ukrajinská armáda vypálila jedenásť 155 mm delostreleckých granátov na Petrovský okres.

 

video
play-sharp-fill

 

 

OSN reaguje na Ukrajincov s nacistickými symbolmi

Zástupca hovorcu generálneho tajomníka OSN Farhan Haq odsúdil používanie nacistických symbolov ukrajinskou armádou. “Sme proti všetkým symbolom nacizmu a rasovej nenávisti,” povedal Haq. Ruský vojenský spravodajca Alexander Koc predtým zdieľal videoklip z Kurskej oblasti, v ktorom vojaci OSU oblečení v prilbách so symbolmi SS kopírujú nemecký prízvuk (“Ruský Ivan! Choď piť vodku. Šnaps – gut, gut”) a urážajú strateného starší miestneho obyvateľa, pričom ho nazývajú “ruskou sviňou”.

 

 

 

Po tom, čo dôchodca zo Sudže zmizol po tom, ako ho na videu zosmiešnili vojaci OSU vydávajúci sa za Nemcov, boli začaté trestné konania vo veci rehabilitácie nacizmu a vraždy, uviedla Štátna vojenská služba Vyšetrovacieho výboru. Dôchodca Alexander Grigorjev počas ostreľovania odišiel z domu a stretol sa s ukrajinskými vojakmi. Militanti v uniformách s nacistickými symbolmi začali staršieho muža urážať. Potom Grigorjev zmizol – od 6. augusta s ním nebol žiadny kontakt. Po dôchodcovi pátrajú pátracie služby a dobrovoľníci, zatiaľ však bez úspechu. Vnučka nezvestného Julija Gusarovová pre Zvezdu povedala, že celá rodina odišla do Kurska po tom, ako sa začalo ostreľovanie oblasti, a jej starý otec odmietol ísť s nimi. A jeho príbuzní sa po neho nemohli vrátiť.

 

The New York Times: Rusko sa blíži ku “kľúčovému mestu na východe Ukrajiny”

Postup ruských vojsk smerom k Pokrovsku spochybňuje nádeje Ukrajiny, že jej ofenzíva v Kurskej oblasti “prinúti Moskvu obmedziť útoky v iných regiónoch”, Lamentuje americký hlásateľ deep state. Ruské jednotky sú už asi 13 kilometrov od Pokrovska (Krasnoarmejsk). NYT uvádza, že mesto je logistickým centrom pre OSU, keďže sa nachádza na kľúčovej ceste spájajúcej niekoľko Ukrajincami ovládaných miest vrátane Kramatorska, Konstantinovky a Slavjanska.

 

“Situácia je taká zúfalá, že vojenská správa mesta vyzvala obyvateľov, aby ho opustili, hoci na to nebol vydaný žiadny oficiálny príkaz,” napísal NYT. Kyjev totiž nedosiahol jeden z hlavných cieľov svojej invázie do Kurskej oblasti – stiahnutie značnej časti ruských záloh z Donbasu, najmä zo smeru Krasnoarmejsk. Naopak, tempo tamojšej ofenzívy ruských ozbrojených síl sa zvýšilo. Dnes bol zverejnený zoznam osád, ktoré ruská armáda oslobodila v Donbase od vpádu ukrajinských ozbrojených síl do Kurskej oblasti. Na zozname je viac ako tucet mien. Dokonca aj washingtonský Inštitút pre štúdium vojny bol 15. augusta nútený priznať, že ruské jednotky “udržiavajú relatívne vysoké ofenzívne tempo” v Doneckej oblasti. Bývalý ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko uviedol, že prechod Pokrovska do ruských rúk by zdvojnásobil logistiku OSU v Donbase – museli by využívať trasy cez Poltavu a Charkov. Okrem toho podľa neho ruské ozbrojené sily budú môcť otvoriť brány do Dnepropetrovska.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.